top of page

A început marea relaxare în Marea Britanie: adio mască de protecție și distanțare socială


În timp ce unele țări au decis că a venit timpul pentru a reveni la normalitate, după mai bine de un an și jumătate de izolare și restricții, altele consideră că relaxarea măsurilor impuse pentru a preveni răspândirea pandemiei ar reprezenta o amenințare la adresa tuturor eforturilor depuse până în prezent. Marea Britanie însă face parte din categoria țărilor care se bazează pe faptul că rata de vaccinare este atât de mare încât, chiar și o explozie de cazuri noi, nu ar însemna un pericol, întrucât numărul spitalizărilor și al deceselor este în scădere. Astfel, conform promisiunii făcute de premierul britanic, Boris Johnson, astăzi, în Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, a început marea relaxare însemnând că masca de protecție și distanțarea socială nu mai sunt obligatorii. Totuși, autoritățile recomandă puternic respectarea acestora în mijloacele de transport în comun și în locurile aglomerate, în condițiile în care săptămâna trecută, Marea Britanie a înregistrat un record de infectări cu Covid-19, nemaintâlnit din luna ianuarie.

În timp ce Boris Johnson și ministrul de Finanțe au intrat ieri în izolare, după ce au luat contact cu noul ministru al Sănătății, confirmat pozitiv cu coronavirus, britanicii au luat cu asalt barurile, pub-urile și cluburile, sărbătorind din plin marea relaxare. “În cluburile de noapte din Anglia, oamenii au stat răbdători și au așteptat până când când au avut voie să se ridice de la masă în mod legal și să danseze unul cu altul, pentru prima dată în ultimele 16 luni. Lumea s-a îngrămădit în cluburi precum Fabric (Londra) și Pryzm (Bristol) fără să mai țină cont de distanțele sociale”, informează Protv.

“Bineînțeles că mă simt ușurată că lucrurile revin la normal. Chiar se simte așa, dar este încă puțin îngrijorător”, mărturisește Katie Lynch, în timp ce un prieten al său, Dylan Evans recunoaște: „Eu încă nu simt că este real. Tocmai de asta mă îngrijorează faptul că ne vom întoarce în lockdown după asta”. De altă parte, administratorii cluburilor promit că vor fi în continuare precauți pentru a preveni orice posibilitate în care o explozie de cazuri să îi determine pe oficialii de la Londra să plaseze din nou țara în carantină. ”Este pentru prima dată când oamenii se pot ridica și cânta. Evident, vom fi în continuare precauți și vom cere în continuare personalului nostru să poarte măști și să se protejeze, dar sunt foarte sigur că personalul nostru va fi alături de clienți pe ringul de dans și se va distra foarte bine. Tăiem o panglică, vom avea confetti peste tot în loc. Suntem gata să facem petrecerea anului”, a precizat Tristan Moffat, administrator al clubului londonez The Piano Works.

Îngrijorați de această situație, experții avertizează și spun că ridicarea restricțiilor în Marea Britanie, în plin val de Covid-19, poate fi un dezastru mondial.

La polul opus, francezii se arată mai precauți în lupta cu pandemia susținută în prezent de varianta Delta (cunoscută inițial ca tulpina indiană). În acest sens, autoritățile sanitare de la Paris recomandă oficialilor să ia în considerare vaccinarea obligatorie a populației în cazul înrăutățirii pandemiei. “Astfel, guvernul poate acţiona rapid în cazul înrăutăţirii epidemiei”, a afirmat vineri autoritatea pentru sănătate din ţară. În prezent, guvernul a impus vaccinarea obligatorie a lucrătorilor din sectorul medical, însă a evitat impunerea vaccinării pentru populație în general. ”Discuţia ar trebui să se concentreze pe extinderea obligativităţii vaccinării dincolo de actualul proiect de lege al guvernului şi să ia în considerare dacă să facă vaccinarea obligatorie pentru toate persoanele vulnerabile la infectarea cu Covid-19, pentru persoanele care lucrează cu publicul şi chiar pentru publicul larg. Dinamica epidemiei necesită acum o creştere masivă a acoperirii vaccinale ... notabilă pentru cei mai vulnerabili oameni”, a afirmat într-un comunicat, autoritatea pentru sănătate HAS.

Decizia președintelui francez, Emmanuel Macron de a impune restricții pentru cei nevaccinati, a îndemnat un număr record de persoane să își programeze rapid injectarea primei doze de ser anti-Covid. Totuși, la jumătatea săptămânii trecute, mii de oameni din Paris au manifestat împotriva planului lui Macron pentru un permis de sănătate pentru a intra în locuri publice precum treburi, cinematografe sau restaurante. După ce a scăzut de la peste 42.000 pe zi la jumătatea lunii aprilie la mai puţin de 2.000 pe zi la sfârşitul lunii iunie, numărul mediu de infecţii noi pe zi a revenit la o creştere rapidă, situându-se acum la aproximativ 5.000 pe zi.

În Ungaria însă, autoritățile au decis să ofere cetățenilor săi opțiunea unei a treia doze de vaccin începând cu data de 1 august. Totodată, se impune vaccinarea obligatorie pentru toate cadrele medicale. “Medicii vor decide ce vaccin ar trebui folosit ca a treia doză. Aceasta va fi administrată la o distanţă de cel puţin patru luni faţă de a două, în cazul în care medicii nu recomandă altceva. Din cauza variantei Delta, persoanele care nu s-au vaccinat încă sunt într-un pericol mai mare decât oricând. Vârstnicii care nu au acceptat până acum vaccinul vor primi vizite personale pentru a fi convinşi. De asemenea, în toate şcolile, în primele zile ale noului an de învăţământ, 1-2 septembrie, copii cu vârste între 12 şi 16 ani vor avea ocazia să se vaccineze. 13-14% dintre copiii de 12-15 ani au fost deja imunizaţi, la fel şi circa 45% dintre adolescenţii de 16-18 ani”, declarat prim-ministrul Viktor Orban, la sfârșitul săptămânii trecute.

Cu 10 milioane de locuitori, Ungaria a fost printre cele mai rapide țări din cadrul Uniunii Europene în privința vaccinării cetățenilor, însă ritmul a încetinit în ultimele săptămâni. Până joia trecută, autoritățile confirmau un număr de peste 5,55 de milioane de persoane vaccinate, raportând în același timp 808.661 de cazuri de infectare cu coronavirus și 30.013 decese. Ungaria este în același timp și singura țară din Blocul comunitar care a folosit pe scară largă vaccinuri produse de China și Rusia, neautorizate de agenția europeană de profil.

Etichete:

コメント


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page