top of page

92% dintre decesele Covid în România s-au înregistrat la persoane nevaccinate


În timp ce mai multe țări se pregătesc de relaxarea restricțiilor impuse pentru a evita răspândirea pandemiei de coronavirus, România continuă să se confrunte cu cea mai mare criză sanitară. Dacă spitalele rămân fără paturi disponibile din cauza pacienților contaminați cu Covid-19, personalul medical recunoaște că este epuizat dar și copleșit de situație.

De mai multe săptămâni, numărul cazurilor noi cu coronavirus este în creștere. În ceea ce privesc decesele, România ocupă primul loc în Europa și locul doi în lume. În ultimele 24 de de ore au fost înregistrate 8.971 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 125 sunt ale unor pacienți reinfectați. Conform datelor oficiale,până astăzi, 4 noiembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.685.264 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 8.910 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. Din păcate, tot în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat și 489 de decese, urcând cifra totală a morților cauzate de Covid-19 la 49.604.

„Dintre cele 489 de decese, 2 au fost înregistrate la categoria de vârstă 20-29 ani, 5 la categoria de vârstă 30-39 ani, 19 la categoria de vârstă 40-49 ani, 49 la categoria de vârstă 50-59 ani, 116 la categoria de vârstă 60-69 ani, 152 la categoria de vârstă 70-79 ani și 146 la categoria de vârstă peste 80 ani. 455 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 7 pacienți decedați nu au înregistrat comorbidități, iar pentru 27 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent", informează Protv.

De altă parte, autoritățile atrag atenția asupra faptului că din totalul de 489 de pacienți decedați, 440 erau nevaccinați și 49 vaccinați. Cei 49 de pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între grupele de vârstă 40-49 de ani și peste 80 de ani. În acest sens, Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, a declarat, joi, că imunizarea este “singura armă” împotriva pandemiei.

“Este singura armă pe care o avem prezentarea acestor dovezi ştiinţifice. Să nu obosim să explicăm, să aducem în faţa comunităţii dovezile ştiinţifice. (...) Din decesele raportate în ultima perioadă, peste 92% din persoane erau nevaccinate. (...) Vaccinul protejează, nu ne împiedică să facem boala, dar vom face o formă uşoară de boală, vom trece foarte uşor şi sistemul medical nu va fi sub presiune. Este inacceptabil ca un medic să transmită public mesaje eronate, care ating grav sănătatea publică. Noi trebuie cumva să responsabilizăm medicii. Este inacceptabil ca un medic să iasă în public şi să transmită mesaje eronate care ating grav sănătatea publică. Faţă de aceşti colegi noi trebuie să avem o atitudine fermă, dar acest lucru este în mâna legiuitorului. Noi putem să avem idei, să avem propuneri, nu noi avem dreptul de iniţiativă legislativă”, a explicat Coriu, după o întâlnire cu o delegaţie a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), aflată în vizită în România.

La rândul său, Directorul pentru Situaţii de Urgenţă al OMS Europa, Dorit Nitzan, a declarat, că încheierea pandemiei de COVID-19 depinde de fiecare persoană. “Acest lucru este în mâinile noastre, este în mâinile românilor, în mâinile fiecărei persoane din lume. Noi decidem. Când vrem să se termine, se va termina. Dar trebuie să acţionăm. Trebuie să fim atenţi. Fiecare viaţă contează. Suntem aici să salvăm vieţi şi să salvăm vieţile generaţiilor viitoare. (...) Este un război global cu pandemia”, a spus reprezentatul OMS.

Etichete:

Commenti


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page