top of page

92,1% din decesele înregistrate în săptămâna 11-17 octombrie au fost la persoane nevaccinateCatastrofa umanitară declanșată de coronavirus pe care o trăiește România de câteva săptămâni încoace, i-a determinat pe oficiali să ia decizia de urgență de a reveni la restricții. Numărul mare de decese și cazuri zilnice de infectare cu Covid-19 este pus pe seama faptului că în țara noastră 70% din populație nu este vaccinată. Astfel, în condițiile în care varianta Delta, considerată a fi cea mai contagioasă dintre toate variantele depistate până în prezent, se răspândește cu repeziciune, autoritățile au decis ca de luni, 25 octombrie elevii să intre obligatoriu în vacanță iar masca de protecție să fie mandatorie în locurile publice.

În cursul zilei de mâine, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) este așteptat să se reunească, în ședință, pentru a decide întregul set de restricții.

Cu toate că președintele Klaus Iohannis le-a numit urgente, restricțiile sunt încă analizate de Guvernul demis. Printre noile reguli pe care vor trebui să le respecte românii, se prevede oprirea de tot a evenimentelor private, impunerea carantinei de noapte celor nevaccinați dar și introducerea certificatul verde pentru a avea acces în toate locurile publice, fără magazine ori farmacii. Astfel, oficialii iau în calcul scopul de a evita formarea de aglomerație.

Iar prima propunere analizată de Guvern este că toate evenimentele private, precum nunți, botezuri, aniversări, să nu mai poată avea loc, iar barurile și discotecile nu vor mai putea funcționa", informează Protv. În ceea ce privește carantina de noapte, aceasta ar putea fi impusă pe toată durata săptămânii, dar încă nu e decisă ora de la care va fi aplicată. Este posibil ca ea să înceapă cu ora 21.00 iar cei vaccinați să fie exceptați.

Legat de certificatul verde, în cazul celor vaccinați și trecuți prin boală, acesta ar urma să fie folosit la accesul în diferite locuri publice, ca instituțiile de stat și nu numai. În cursul discursului său de la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a menționat și opțiunile decalării programului de lucru, atât în instituțiile de stat, cât și la privat, iar acolo unde este posibil angajații să lucreze în sistem de telemuncă, precum și obligativitatea purtării măștii de protecție atât la serviciu, cât și pe stradă, adică și în spații închise, dar și deschise.

Pentru ca aceste măsuri să intre în vigoare, e nevoie de decizia Guvernului, iar la certificatul verde ultimul cuvânt îl are Parlamentul.

„Este regretabil, dar trebuie să instituim restricții. De exemplu, va fi restricționată circulația, excepție făcând cei vaccinați sau cei cu adeverințe de serviciu. În timpul zilei, accesul va fi permis în aproape toate unitățile numai cu certificatul verde. Cei navaccinați vor avea, din păcate, o sumedenie de restricții. Începând de luni, masca devine obligatorie peste tot, și în interior și în exterior, și la școală, și în târguri, și la cinematograf și pe stradă dacă vă plimbați trebuie să purtați mască. Începând de luni este vacanță școlară pentru toți elevii, timp de 2 săptămâni”, a transmis, miercuri, Klaus Iohannis.

Între timp, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a publicat un nou raport cu privire la pandemia de coronavirus în România. Potrivit celor mai recente date, 92,1% din decesele înregistrate în săptămâna 11-17 octombrie au fost la persoane nevaccinate în timp ce 72,3% din cazurile confirmate au fost de asemenea, înregistrate la persoane nevaccinate.

37.1% din totalul cazurilor s-au înregistrat în București, Iași, Prahova, Ilfov și Constanța, iar 27.5% din totalul deceselor au fost înregistrate în București, Prahova, Constanța, Dolj și Suceava.

De la începutul pandemiei până în prezent, 94% din persoanele decedate aveau cel puțin o comorbiditate asociată.Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page