top of page

“70% dintre adulți vor primi o doză de vaccin anti-Covid până la sărbătoarea națională din 4 iulie”Dacă inițial, oamenii de știință vorbeau des despre imunitatea de turmă atinsă în condițiile vaccinării unui anumit număr de cetățeni, faptul că tot mai puține persoane sunt dispuse să se vaccineze, fac ca această imunitate colectivă să nu fie atinsă prea curând sau poate chiar niciodată. Potrivit experților în sănătate publică, virusul, care continuă să sufere mutații, va deveni o amenințare ce va putea fi gestionată dar care va continua să se răspândească cel puțin în următorii ani, provocând în continuare spitalizări și decese, dar într-un procent mai mic. “Este puțin probabil să dispară. Dar vrem să facem tot ce putem pentru a verifica dacă este posibil să devină o infecție ușoară. Vaccinările sunt esențiale pentru a menține transmiterea virusului scăzută, dar, din moment ce inoculările au încetinit în ultimele săptămâni, posibilitatea de a ajunge la imunitatea de grup până în vară pare de neatins”, a declarat pentru New York Times, Rita Antia, biolog la Universitatea Emory.

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, până în prezent, peste 105 milioane de americani au fost complet vaccinați împotriva noului coronavirus, reprezentând 31,8% din populația adultă din Statele Unite, în timp ce 44% dintre adulți au primit cel puțin o doză de vaccin. În februarie, Dr. Anthony Fauci a declarat că 70% până la 85% dintre americani ar trebui să fie vaccinați complet pentru a ajunge la imunitatea turmei.

“Până la sfârșitul anului ne vom apropia de un anumit grad de normalitate. Poate că nu va fi așa cum a fost în noiembrie 2019, dar va fi mult, mult mai bun decât acum”, a declarat Fauci pentru CNN pe 21 februarie.

Din păcate, atât Statele Unite cât și restul statelor lumii sunt departe de a își atinge obiectivele de vaccinare în condițiile în care populația ezită să se vaccineze, amânând astfel revenirea la normalitate. În plus, faptul că oamenii continuă să călătorească în țări care au vaccinat un procent foarte mic din populație, poate afecta de asemenea, atingerea imunității colective; spre exemplu, în Africa de Sud, mai puțin de 1% din populație a primit vaccinul. „Ceea ce vrem să facem cel puțin este să ajungem la un punct în care să avem doar mici apariții sporadice ale virusului”, a declarat biologul Carl Bergstrom, de la Universitatea din Washington, pentru Times, explicând că cel mai probabil Covid-19 va deveni un virus sezonier, similar cu gripa.

La puțin timp după împlinirea a 100 de zile de când a preluat mandatul de președinte al SUA, liderul de la CasaAlbă, Joe Biden, a stabilit un nou obiectiv: 70% dintre adulți vor primi o doză de vaccin anti-Covid până la sărbătoarea națională din 4 iulie și 160 de milioane de americani vaccinaţi complet până la aceeaşi dată.

“Vor există mult mai puţine restricţii sanitare”, a declarat un oficial american sub rezerva anonimatului. “După niveluri de vaccinare record, numărul zilnic de persoane care primesc o doză de vaccin anti-Covid este în scădere în Statele Unite, obligând autorităţile să-şi revizuiască strategia pentru a ajunge la cei indiferenţi şi sceptici. În loc de centre imense de vaccinare instalate pe stadion, autorităţile pun de acum accentul pe clinici mobile şi cresc numărul de puncte de vaccinare situate cât mai aproape de americani”, informează Protv.

De altă parte, în Kuwait, autoritățile au anunțat că din data de 22 mai, cetățenii din Kuwait care nu sunt vaccinați împotriva coronavirus nu vor avea voie să călătorească în străinătate. Conform Ministerului Informațiilor, “interdicţia nu include persoanele din grupele de vârstă neeligibile să fie vaccinare. O directivă anterioară, care interzicea persoanelor din afara Kuwaitului să intre în ţară, a fost menţinută”. Aici, numărul cazurilor noi zilnice de coronavirus a crescut de la începutul acestui an, iar în prezent variază între 1.300 și 1.500 pe zi. În total, bilanțul contaminărilor a ajuns la peste 276.500.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page