top of page

670.000 de români au aplicat pentru protejarea drepturilor în Marea Britanie, după Brexit



După încheierea istorică a unui acord post-Brexit cu șase zile înainte ca perioada de tranziție să se sfârșească, statele membre ale Uniunii Europene au dat luni, undă verde aplicării provizorii de la 1 ianuarie a documentului semnat între Bruxelles și Londra. Decizia a fost luată în așteptarea aprobării documentului de către Parlamentul European, programată pentru începutul anului viitor. „Ambasadorii celor 27 de state membre au aprobat în unanimitate aplicarea provizorie de la 1 ianuarie 2021 a acordului de comerț și cooperare între UE și Regatul Unit”, a transmis pe Twitter, președinția germană în exercițiu a Consiliului Uniunii Europene, adăugând că adoptarea oficială de către guvernele UE este așteptată să aibă loc cel târziu marți, la ora locală 15:00, urmând ca votul în parlamentul britanic să se desfășoare miercuri.

Cu numai trei zile înainte de finalul prieteniei oficiale dintre Marea Britanie și Blocul comunitar, atât europenii de pe teritoriul Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord, cât și britanicii care locuiesc, studiază sau muncesc pe teritoriile statelor membre ale UE, simt o oarecare tristețe. În ceea ce îi privește pe românii stabiliți în Marea Britanie, guvernul s-a angajat să le respecte prezența, cu condiția ca aceștia să aplice pentru un statut de rezident permanent sau temporar până la data de 30 iunie, anul viitor.

Până în prezent, mai mult de 600.000 de români au primit statutul de rezident sau statutul de rezident temporar în Marea Britanie. Această poziție le permite practic, ca și după încheierea perioadei de tranziție de după retragerea acestei țări din Uniunea Europeană să beneficieze de aceleași drepturi ca și până acum. Aceste drepturi se referă la faptul că pot lucra pe teritoriul Marii Britanii fără condiționări suplimentare, au acces gratuit la sistemul de sănătate britanic, au acces la sistemul de învățământ britanic, inclusiv să continue studiile fără condiționări suplimentare, pot accesa fondurile publice (ajutor social, ajutor de șomaj etc) în cazul în care sunt îndeplinite condițiile legale și pot să circule liber spre sau din Regatul Unit.

Oficial, potrivit datelor furnizate de Ambasada României la Londra, în baza ultimei raportări publicate de către Guvernul britanic la 26 noiembrie 2020, de la demararea programului EU Settlement Scheme și până la data de 30 septembrie 2020 au fost înregistrate 670.000 aplicații ale cetățenilor români în vederea obținerii statutului de rezident pe teritoriul Regatului Unit. Din punctul de vedere al soluţionării aplicaţiilor, 639.750 de solicitări au primit răspuns până la 30 septembrie 2020. Dintre acestea, 218.390 au primit confirmarea statutului de rezident (settled status), iar 398.830 au primit statutul de rezident temporar (pre-settled status). De asemenea, 4.340 de aplicaţii au fost refuzate pe motive care ţin de neîndeplinirea criteriilor de eligibilitate, iar 4.180 au fost retrase sau au fost considerate nule.

La data de 31 decembrie 2020, ora 23:00 GMT, perioada de tranziție se încheie cu succes pentru ambele tabere, după ce, săptămâna trecută, premierul britanic, Boris Johnson și oficialii de la Bruxelles au încheiat un acord care le permite o relație bilaterală pe viitor. Pentru restul de străini, oficial, de la 1 ianuarie 2021, regulile de călătorie, muncă, studiu, comerț și alte domenii vor fi diferite. Pentru cetățenii români care doresc să vină în Marea Britanie începând cu această dată, Ambasada României le recomandă să ia contact cu instituția pentru a se informa în prealabul din surse oficiale.

În ceea ce privesc călătoriile, rămânii care nu au obținut statutul de rezident în Regatul Unit și doresc să meargă în vizită la familie sau prieteni ori în scop turistic, vor putea folosi cartea de identitate ca document de călătorie până la 30 septembrie 2021, urmând ca după această perioadă pașaportul să devină obligatoriu.

De asemenea, pentru cei care vor să călătorească în scop turistic, de vizită sau pentru studii de scurtă durată pe o perioadă de până la 6 luni într-un an în Regatul Unit, nu este necesar niciun document. Însă, orice ședere care depășește 6 luni, este condiționată automat de viză. „Cu privire la documentele de călătorie, subliniem că cetăţenii români care NU au obţinut statutul de rezident în Regatul Unit şi vor dori să vină în vizită la cei dragi, membri de familie sau prieteni sau în scop turistic vor putea folosi cartea de identitate ca document de călătorie DOAR până la data de 30 septembrie 2021. După această dată, călătoria în Regatul Unit pentru aceste categorii de persoane va fi posibilă doar cu paşaportul”, se menţionează într-un răspuns al Ambasadei României la Londra la solicitarea Agerpres.

Un alt aspect important al schimbărilor intervenite odată cu oficializarea Brexitului, face referire la asigurărie medicale. Turiştii români, la fel ca toţi cei care provin din statele membre UE, nu vor mai beneficia pe perioada vizitei în Regatul Unit de servicii de sănătate gratuite din partea sistemului medical britanic. De aceea, tuturor celor care doresc să vină în vizită în Regatul Unit li se recomandă să îşi procure în prealabil o asigurare medicală/de călătorie personală corespunzătoare.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page