36,6% din populația Uniunii Europene a primit cel puțin o doză a unui vaccin anti-Covid
31 mai 2021
Speranțele oamenilor de pretutindeni se îndreaptă spre sfârșitul pandemiei de coronavirus pe care o pune în responsabilitatea autorităților și a modului în care acestea gestionează lupta împotriva virusului original și al tulpinilor acestuia. Faptul că în prezent există mai multe vaccinuri anti-Covid-19 iar campaniile de vaccinare sunt în plină desfășurare, îi încurajează pe oameni să creadă că vara aceasta va fi ultima perioadă din viața lor când vor trebui să mai aibă de a face cu acest inamic invizibil. Din păcate, specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății avertizează asupra condiției ca cel puțin 70% din populația planetei să fie vaccinată pentru ca pandemia să se încheie.
“Pandemia se va termina atunci când vom atinge o acoperire vaccinală minimală de 70%. Deocamdată ne confruntăm cu o desfăşurare a vaccinării (...) încă prea lentă inclusiv în Europa, unde contagiozitatea noilor variante virale reprezintă o sursă de îngrijorare. Ştim, de exemplu, că varianta B.1617 (detectată prima dată în India) este mai contagioasă decât varianta B.117 (identificată mai întâi în Marea Britanie), care era deja mai contagioasă la rândul ei decât tulpina precedentă. Vaccinurile funcționează totuși, în prezent, împotriva mutațiilor detectate ale noului coronavirus. Este importantă accelerarea ritmului vaccinării, pentru a pune capăt acestei pandemii care durează mai mult timp decât ne aşteptam. În timpul unei pandemii, rapiditatea este esenţială, iar viteza de reacţie a lipsit la începutul pandemiei. Chiar şi atunci când OMS a declarat pandemia, numeroase ţări erau în continuare în expectativă, am pierdut un timp preţios. Chiar şi în prezent, timpul joacă împotriva noastră (...) Trebuie să accelerăm (campania de vaccinare, n.r.), trebuie să creştem numărul de vaccinuri”, a declarat directorul regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Hans Kluge, într-un interviu acordat pentru AFP de la Copenhaga.
Conform datelor oficiale, de la începutul campaniei de vaccinare și până în prezent, în cele 53 de teritorii aflate în regiunea Europa, 26% din populație a primit o primă doză a unui vaccin anti-coronavirus. În ceea ce privește Uniunea Europeană, OMS admite că 36,6% din populație a primit cel puțin o doză a unui vaccin, iar 16,9% dintre rezidenții din UE au fost vaccinați cu schemă completă.
În prezent, cea mai mare amenințare pe care o întâmpină specialiștii în lupta împotriva noului coronavirus o reprezintă tulpina indiană și viteza acesteia de răspândire și contagiere. Din cauza ei, India a devenit rapid epicentrul pandemiei mondiale, iar în Europa, autoritățile britanice avertizează că numărul cazurilor de infectare cu această variantă a virusului s-a dublat în ultima săptămână. Dacă inițial, guvernul de la Londra plănuia să implementeze ultima etapă a ridicării restricțiilor impuse din cauza pandemiei, în data de 21 iunie, această nouă situație îi determină pe oficiali să amâne această decizie până pe data de 1 iulie.
Admiterea confruntării cu o explozie de cazuri provocate de tulpina indiană a determinat și țări precum Germania, Franța sau România, să introducă Marea Britanie pe lista galbenă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat, cerând astfel persoanelor care revin din Anglia, Scoția, Țara Galilor sau Irlanda de Nord, să intre în carantină obligatorie. Astfel, toţi cei care vin din Regat vor sta în carantină două săptămâni, iar aceasta nu poate fi scurtată chiar dacă testul este negativ.
Potrivit secretarului de stat în ministerul Sănătății britanice, Matt Hancock, Marea Britanie a înregistrat aproape 7.000 de cazuri de infectare cu varianta B.1.617.2 a coronavirusului, identificată pentru prima dată în India. Îngrijorător este faptul că cifrele s-au dublat comparativ cu săptămâna trecută iar tulpină indiană se răspândește mai rapid chiar și decât varianta dominantă precedentă, zisă și tulpină britanică sau `varianta Kent`.
„Ultimele date arată un număr în creştere de infectări. Tocmai am avut încă 3.542 de cazuri noi, cel mai mare număr de după 12 aprilie. Tulpina indiană, numită şi B.1617.2, se răspândeşte rapid. Ultima estimare este că peste jumătate, poate chiar trei sferturi dintre noile infectări sunt cu varianta indiană. Facem toate eforturile să administrăm oamenilor cât mai rapid ambele doze. Slavă Domnului, după ambele doze, eficiența vaccinurilor în față tulpinii detectate iniţial în India pare să fie similară cu protecţia asigurată în fața tulpinii Kent”, a mărturisit Matt Hancock.
Încântat că Marea Britanie va ridica în 21 iunie, absolut toate restricțiile impuse cu prilejul pandemiei de coronavirus (inclusiv purtarea măștii de protecție sau păstrarea distanței sociale), premierul britanic, Boris Johnson se vede acum nevoit să ia în calcul amânarea noii etape a deschiderii țării. „Mă tem că va trebui să mai aşteptăm înaintea unei noi relaxări, ca să evaluăm urmările celei de-a treia etape a deschiderii, cea aplicată din 17 mai. Trebuie să ne lămurim ce se întâmplă. Observăm mai ales o înmulţire a cazurilor de infectare cu aşa-numita tulpină indiană, varianta B.1.617.2”, a declarat șeful de la Londra.
Comments