2021 a început cu noi carantine naționale și cele mai dure restricții din ultimele luni
Cea mai des întâlnită dorință de la miezul nopții la trecerea dintre ani, a fost cu desăvârșire, depășirea pandemiei de coronavirus și trăirea unui 2021 liber și normal. Din păcate, la numai patru zile de la începutul acestui nou an, mai multe țări au luat decizia de a intra din nou în carantină totală. Motivul susținut de majoritatea liderilor constă în faptul că sărbătorile de iarnă dar și noua tulpină a coronavirusului au făcut ca numărul de cazuri cu Covid-19 să se răspândească cu o viteză inimaginabilă.
Printre țările care au luat această decizie, se numără Libanul. După un record de infectări înregistrate sîăptămâna trecută, în cursul zilei de astăzi, Guvernul libanez a fost printre primele autorități mondiale care au anunțat că impun un nou lockdown pe întreg teritoriul țării. Această măsură va intra în vigoare din data de 7 ianuarie și se va întinde pe o perioadă de aproape trei săptămâni. Una dintre regulile aduse de acest lockdown național se referă la faptul că deplasările în afara locuințelor vor fi interzise între orele 18:00 – 05:00.
În spitalele din Beirut, majoritatea secțiilor de terapie intensivă sunt ocupate în totalitate. Avem o situație foarte dificilă. Avem nevoie de măsuri excepționale și ferme”, a declarat premierul interimar, Hassan Diab. În completarea acestuia, ministru Sănătății, Hamad Hassan a afirmat că „situația epidemiei de coronavirus a atins un nivel foarte periculos”. În prezent, bilanțul pandemiei de coronavirus în Liban a ajuns la 190.000 de cazuri cu coronavirus și 1.500 de decese asociate cu această boală.
Tot astăzi, Scoția a anunțat public ă de la miezul acestei nopți, întreaga țară va intra în lockdown până cel puțin, la finalul lunii ianuarie.
„De la miezul nopţii, oamenii vor avea obligaţia de a rămâne acasă, cu excepţia deplasărilor în scopuri esenţiale, în mod similar cu lockdown-ul impus la începutul pandemiei, în martie 2020. Situaţia (...) este extrem de serioasă. Noua variantă de coronavirus, cu 70% mai transmisibilă, este responsabilă de aproape jumătate de cazurile noi de infectare în Scoţia. Ca rezultat al acestei noi variante, (virusul) a învăţat cum să se propage mult mai rapid şi, cu certitudine, şi-a accelerat ritmul în ultimele două săptămâni. Nu este nicio exagerare dacă spun că sunt mai preocupată de situaţia cu care ne confruntăm acum decât am fost în orice moment începând din martie”, a transmis prim-ministrul scoțian, Nicola Sturgeon. La câteva ore diferență, premierul britanic, Boris Johnson a ținut un discurs prin care s-a adresat națiunii pe aceiași temă. Cu spitalele aproape de capacitatea limită, liderul de la Londra a decis să plaseze Anglia în carantină totală, așa cum s-a întâmplat în luna martie, a anului trecut. În cazul Angliei, Boris Johnson a cerut plasarea țării sale în carantină până la jumătatea lunii februarie.
Între timp, Grecia s-a alăturat listei de țări care au confirmat prezența noii tulpini de coronavirus pe teritoriul lor. Depistată inițial în Africa de Sud și apoi în Marea Britanie, această mutație a virusului este cu 70% mai contagioasă, ceea ce face ca un număr din ce în ce mai mare de oameni să se contamineze cu Covid-19. Potrivit unui oficial din Ministerul grec al Sănătății, Grecia a depistat patru cazuri de infectare cu noua variantă a coronavirusului la persoane care au călătorit recent din Marea Britanie. În prezent, acestea se află în carantină.
Începând de ieri, autoritățile elene au înăsprit măsurile antiepidemice timp de o săptămână, închizând saloanele de coafură și librăriile, cărora li se permisese să se redeschidă înaintea Crăciunului. De la începutul pandemiei și până în prezent, Grecia a raportat un total de 140.099 de cazuri pozitive de coronavirus și 4.957 de decese. În lupta cu epidemia de Covid-19, autoritățile elene au început săptămâna trecută, vaccinarea populației.
În Germania, unde premierul Angela Merkel a plasat populația în carantină până pe data de 10 ianuarie, au fost raportate peste 10.000 de noi infectări în ultimele 24 de ore. În ceea ce privesc decesele, germanii au pierdut cel puțin 100 de suflete de ieri și până astăzi. Sătui să mai stea izolați și să vadă cum le sunt luate drepturile de circulație, mai mulți oameni s-au îndreptat zilele trecute spre stațiunile montane din Renania de Nord-Westfalia. Din păcate pentru aceștia, sezonul de schi nu a început încă în Germania, fapt pentru care, turiștii au fost întorși din drum de polițiști.
„Mulți oameni s-au îndreptat din nou spre orașul nostru, chiar dacă i-am avertizat şi le-am spus: „Vă rog să rămâneți acasă, nu este nimic deschis aici!”. Nu pot înțelege acest comportament”, a mărturisit Michael Beckmann, primar Winterberg. De cealaltă parte, un turist a explicat: „Noi nu avem zăpadă unde locuim şi m-am gândit că dacă toată lumea respectă regulile ca şi noi, adică poartă mască şi păstrează distanţa, atunci nu ar trebui să fie o problemă.”
Comentarios