top of page

Marea Britanie este prima țară europeană care începe vaccinarea împotriva Covid-19


În timp ce noul coronavirus continuă cu o viteză accelerată, să facă din ce în ce mai multe victime la nivel mondial, faptul că trei companii de renume au anunțat deja că au în mâini potențialul vaccin salvator, îi face pe britanici să nu mai stea pe gânduri. Cu cea mai mare rată a deceselor cauzate de Covid-19 în Europa, Marea Britanie a decis că fiecare zi este o luptă pe viață și pe moarte cu acest inamic invizibil și nu mai este timp de pierdut pe birocrații atunci când se cere salvarea populației sale.

Dacă luna decembrie se anunță a fi una ocupată pentru agențiile de reglementare din toată lumea ce sunt așteptate să își dea avizele cu privire la autorizarea vaccinurilor anti-coronavirus, Marea Britanie a stabilit deja data de 7 decembrie pentru aprobarea unui ser imunizat și începerea campaniei de vaccinare. Serul cu care se va începe campania de vaccinare este cel produs de americanii Pfizer în colaborare cu compania germană BioNTech. Cele 40 de milioane de doze pentru care s-a încheiat deja un contract, vor fi necesare câte două pentru fiecare persoană, la un interval de o lună. În restul Uniunii Europene, abrobarea aceluiași vaccin, cu 95% eficiență în teste, este așteptată în a doua parte a lunii decembrie. Înaintea blocului comunitar, este posibil ca americanii să obțină aprobarea vaccinului și să înceapă vaccinarea în Statele Unite. Eventuala aprobare a vaccinului Pfizer este programată de Autoritatea Federală pentru Medicamente pe data de 10 decembrie.

Între timp, aeronavele companiei americane United Airlines au început deja livrarea vaccinului Pfizer în Europa, avioanele fiind încărcate cu o cantitate de gheață carbonică de cinci ori mai mare decât cea permisă. Potrivit experților, dozele Pfizer trebuie ținute la 070 de grade Celsius. În procesul de primire al dozelor, Belgia va fi un nod important, atât în lanțul de distribuție european, cât și în cadrul rețeleo africane. „Suntem gata, am făcut tot ce trebuia, am făcut simulări, teste. Clădirea este gata. Acum aşteptăm dozele. Sincer să fiu, cel mai uşor ne va fi cu serul Pfizer, pentru că gheaţa carbonică este deja pusă în cutii de producător, au cutii special concepute. Noi doar le depozităm şi avem grijă să nu fie prea cald pentru gheaţa carbonică. Pe măsură ce sosesc în Bruxelles, dozele se ser vor fi stocate temporar, înainte să fie trimise mai departe, cu avioane, trenuri sau camioane frigorifice”, a transmis Koen Gouweloose, CEO al Swissport Cargo Services.

Autoritățile britanice par extrem de entuziasmate cu privire la această decizie. Ideea că livrările cu vaccinul Pfizer vor începe la câteva ore de la autorizarea acestuia l-a determinat pe liderul de la Londra să pregătească terenul cât mai bine. În acest sens, sâmbătă, premierul britanic, Boris Johnson l-a numit pe Nadhim Zahawi, în prezent viceministru pentru afaceri, drept ministru responsabil cu distribuirea vaccinurilor pentru Covid-19.

Cu toate că în lume mai există două potențiale vaccinuri salvatoare împotriva noului coronavirus (produse de americanii de la Moderna și de suedezii de la AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford), Marea Britanie are contract doar cu Pfizer și cei de la AstraZeneca. După ce a contractat deja 100 de milioane de doze de vaccin dezvoltat de suedezi, britanicii așteaptă ca acest al doilea ser să fie distribuit înainte de Crăciun.

De altă parte, potrivit Departamentului pentru Sănătate și Asistență Socială, din cauza unei erori de laborator, peste 1.300 de persoane din Regatul Unit au fost informate greșit că au fost infectate cu noul coronavirus. „Sistemul Test and Trace al Serviciului Naţional de Sănătate (NHS) a contactat 1.311 de persoane care au fost anunţate greşit că rezultatele testelor COVID-19, efectuate în perioada 19-23 noiembrie, au fost pozitive. O problemă cu un lot de substanţe chimice de laborator a condus la anularea rezultatelor testelor. Au fost luate măsuri rapide pentru a-i anunţa pe cei afectaţi. Ei au fost rugaţi să mai facă un alt test şi să continue să stea în autoizolare dacă prezintă simptome. Eroarea de laborator care a condus la informarea greşită a persoanelor a fost un incident izolat şi o anchetă a fost lansată în acest sens”, a declarat un purtător de cuvânt al departamentului într-un comunicat.

Conform Guvernului britanic, 7 miliarde de lire sterline (9,31 miliarde de dolari) au fost alocate pentru teste Covid-19 și urmărirea contactelor persoanelor depistate pozitiv ca parte a unui program extins de testare în masă a populației. Până în prezent, Marea Britanie a înregistrat în total aproximativ 1,6 milioane de cazuri de coronavirus, dintre care 57.500 de decese.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page