top of page

Sărbătorile de iarnă precipită discuțiile cu privire la relaxarea măsurilor de restricție impuse de


În timp ce unele țări europene se pregătesc să ridice carantinele totale sau parțiale plasate la începutul lui noiembrie sau chiar mai devereme, există și alte state care abia acum au decis să înăsprească măsurile de restricție, acuzând că trec prin mijlocul unui uragan Covid-19.

Zilele trecute, economiștii din Paris și Milano au făcut un calcul amețitor iar rezultatul acestuia arată că închiderea afacerilor în perioada martie-mai a salvat 29.000 de vieți. Evident, prețul plătit pentru această veste îmbucurătoare este de 169 de miliarde de dolari și anume, echivalentul a 6 milioane de dolari pentru fiecare persoană care nu a murit. Mai puțin îngrijorată de situația economică este Suedia, țara care încă de la începutul pandemiei de coronavirus a decis să nu impună nicio măsură de restricție, ci mai degrabă s-a mulțumit cu recomandări făcute populației. În prezent, această țară scandinavă se confruntă cu o explozie de noi cazuri de Covid-19, fapt pentru care guvernul a decis ca nu mai poate privi pasiv și a anunțat că va interzice, începând cu 1 decembrie, adunările cu mai mult de 8 participanți. „Întâlnirile sociale sunt destul de rare în afara familiei apropiate şi se pare că suedezii iau lucrurile mai în serios. Marea problemă e că, spre deosebire de alte ţări unde cei care ies din casă fără să aibă motive serioase sunt amendaţi, în Suedia nu se aplică această măsură”, a explicat Karl, un localnic.

La polul opus, Marea Britanie se pregătește să iasă din carantină, oferind mai multă libertate cetățenilor după patru săptămâni în care majoritatea au lucrat de acasă, întâlnirile cu alte persoane din afara familiei au fost limitate la o singură persoană iar restaurantele, barurile, sălile de sport, saloanele de înfrumusețare, bisericile și magazinele neesențiale au fost închise. Potrivit premierului britanic, Boris Johnson, această eliberare dinainte de sărbătorile de iarnă vine și cu un set de responsabilitate, amintindu-le astfel oamenilor că trebuie să fie precauți și responsabili cel puțin până în martie.

„Chiar și cu vaccinurile aprobate, chiar dacă se respectă calendarul producției, tot mai sunt luni întregi până vaccinăm populația. Și aceste luni vor fi foarte grele. Sunt luni de iarnă. Știu că mulți dintre noi vor și au nevoie să fie alături de familii de Crăciun. Dar nu este momentul să lăsăm virusul să bântuie doar de dragul petrecerilor de Crăciun”, a transmis Boris Johnson.

De altă parte, pentru că s-a constatat faptul că mulți suspecți de coronavirus nu au stat în izolare cum li se cere legal, liderul de la Londra vrea să schimbe strategia în loc, impune o nouă strategie care ia în calcul posibilitatea să facă zilnic teste rapide, timp de o săptămână. Dacă toate sunt negative, atunci pot ieși din izolare. Conform premierului britanic, acest poiect-pilot va fi testat în Liverpool începând de joi.

Crezând că ar putea sări peste o nouă carantină, Luxemburg-ul a realizat că nu poate ține epidemia de coronavirus în frâu și a decis că este momentul să apeleze măcar la o închidere parțială. Astfel, începând de joi, vor fi închise toate barurile, restaurantele, sălile de sport și de cinema. „Nu suntem într-o situație castastrofală. Dar vrem să avem loc de manevră. Încercăm să “mutăm” înaintea virusului. Într-o țară ca Luxemburg nu ne putem permite să avem spitalele pline, mai ales la terapie intensivă”, a menționat Xavier Bettel, premier Luxemburg.

Cu gândul că sărbătorile de iarnă vor aduce și dorința oamenilor de a schia, premierul italian Giuseppe Conte a pledat pentru „coordonare europeană” pe această temă, cerând ca toate pârtiile să rămână închise în Europa. Staţiunile de schi din Italia generează venituri anuale de circa 11 miliarde de euro, dintre care o treime provin din vacanţele petrecute de italieni în Alpi şi Dolomiţi de Crăciun şi Anul Nou. De acord cu acesta este și Luca Zaia, președintele regiunii Veneto. „Dacă pârtiile trebuie să rămână închise, acest lucru ar trebui să se aplice întregii Europe. Nu puteţi interzice schiul în Tirolul de Sud (Italia) şi permite accesul în Carintia (Austria). Ar fi o glumă inacceptabilă”, a remarcat acesta. La auzul numelui său, Austria a reacționat rapid, opunându-se propunerii formulate de autoritățile italiene. „Pentru industria turistică din Austria şi turismul său de iarnă, pandemia de Covid-19 este o enormă ameninţare din orice punct de vedere, atât al sănătăţii dar şi economic. Închiderea pârtiilor de schi ar însemna venituri pierdute de ordinul a 2,4 miliarde de euro în cele trei săptămâni de vacanță din preajma Crăciunului. Dacă UE vrea cu adevărat acest lucru, va trebui să plătească. UE va fi nevoită să acorde despăgubiri echivalente cu 80% din aceste venituri, în linie cu schema de ajutor adoptată de Guvernul austriac pentru companiile afectate de Covid-19”, a declarat marţi ministrul austriac al Finanţelor, Gernot Blümel.

Australia însă a ajuns la o rată de infectare aproape de zero, după ce, la începutul pandemiei, și-a închis frontierele și le-a cerut celor care se întorc în țară, să intre în carantină. Între timp, țara s-a bazat pe blocaje, testări la scară largă și depistarea rapidă a contactelor. Mai mult, compania aeriană Qantas este prima care a anunțat introducerea unui așa numit „pașaport de vaccinare”, evitând situația de a transporta un pasager contaminat la bordul său și a pune în pericol pe cei cu care acesta călătorește. „Analizăm modalități de a schimba termenii și condițiile biletelor pentru pasagerii internaționali, astfel încât să le cerem să fie vaccinaţi înainte de a urca în avioanele noastre. Cel puţin pentru vizitatorii străini, dar şi pentru australienii care ies din ţară, ni se pare o necesitate”, a explicat Alan Joyce, CEO Qantas.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page