Europenii primesc undă verde de Crăciun, însă trebuie să respecte mai multe reguli pentru a nu înrău
În ciuda faptului că acest an a fost umbrit de pandemia de coronaviris și pentru întreaga omenire, planurile, joburile, relațiile sau starea de bine au fost amenințate de teamă, criza economică, criza sanitară, carantiele și măsurile de restricție impuse de-a lungul celor unsprezece luni, europenii nu vor să rateze și sărbătorile de iarnă. Mai mult, pentru a nu îi frustra și mai mult decât sunt, autoritățile au decis să compromită luna noiembrie plasând mai multe țări în carantină totală sau parțială cu scopul de a salva Crăciunul.
Cu toate că numărul de cazuri noi crește pe alocuri, guvernanții știu că nu pot lua și această ultimă bucurie oamenilor. Astfel, Europa se pregătește intens pe primul Crăciun pe timpul pandemiei de Covid-19 însă, cu recomandări pentru evitarea îmbrățișărilor și restricții pentru reuniunile de familie. Povara de a înregistra un sfert din infecțiile ți decesele raportate la nivel mondial, nu îi oprește pe guvernanții de pe bătrânul continent să spere la o stare mai de spirit mai bună între oameni, cu ajutorul unor strategii menite să le permită familiilor să sărbătorească Crăciunul fără a răspândi virusul. În Belgia, una dintre cele mai afectate țări din Europa, prim-ministrul Alexander De Croo se teme de un al treilea val de infecții, chiar dacă al doilea val începe să se aplatizeze datorită carantinei impuse. „Fie vom bloca un al treilea val de Crăciun, fie vom provoca un al treilea val de Crăciun. Vă rog, păstrați distanța, spălați-vă pe mâini în mod regulat și purtați o mască atunci când este necesar”, a declarat duminică De Croo, care intenţionează să sărbătorească doar cu soţia şi cei doi copii.
În prezent, Italia, care are al doilea cel mai mare bilanț de infecții din Europa, după Marea Britanie, se află în carantină însă oamenii nu contenesc să se gândească la sărbătorile de iarnă. Înțelegând acest aspect, premierul italian, Giuseppe Conte le permite cetățenilor să își revadă familiile însă avertizează: „va trebui să petrecem festivitățile într-un mod mai sobru. Petrecerile mari, sărutările și îmbrățișările nu vor fi posibile”.
Parisul va renunţa la patinoarele sale şi la piaţa de Crăciun din acest an, iar Moscova a anulat marile sărbători publice, încurajând, în schimb, oamenii să facă o plimbare pentru a se bucura de luminile şi decoraţiunile oraşului.
Pentru germani, Cancelarul Angela Merkel a declarat că familiile ar trebui să poată se se întâlnească de Crăciun, „poate cu măsuri de protecţie”. Într-o şedinţă programată mâine, cancelarul Angela Merkel plănuieşte să-i convingă pe responsabilii celor 16 landuri germane să înăsprească restricţiile având în vedere că se raportează zilnic aproximativ 24.000 de cazuri noi. „Germania are unul dintre cele mai bune sisteme medicale din lume. Dar numărul pacienţilor care au nevoie de terapie intensivă creşte continuu. Potrivit guvernului german, dacă actuala traiectorie de infectare se menţine, în câteva săptămâni sistemul medical va fi depăşit”, informează jurnalistul german Fred Pleitgen.
Cu cel mai mare număr de decese în Europa provocate de noulc oronavirus (peste 55.000), Marea Britanie se pregătește să iasă din carantina totală impusă de premierul Boris Johnson la 5 noiembrie. Astfel, săptămâna viitoare, pe 2 decembrie, britanicii se pot bucura de relaxarea restricțiilor în ideea de a sărbători Crăciunul și a se întâlni cu familiile. Potrivit liderului de la Londra, lockdown-ul total va fi înlocuit cu o strategie locală împotriva noului coronavirus, însoțită de un program masiv de depistare. De miercurea viitoare, magazinele neesențiale și sălile de sport se pot redeschide, serviciile religioase și căsătoriile se pot relua, iar fanii fotbalului pot reveni pe stadioane, în zonele cel mai puțin afectate de virus, fără ca numărul spectatorilor să depășească 4.000. În timp ce în prezent, este posibil să te întâlneștoi doar cu o singură persoană în exteriorul domiciliului, de săptămâna viitoare, locuitorii se vor putea aduna în număr de maxim șase persoane. În același timp, Regatul revine la sistemul de împărțire a teritoriului britanic în 3 zone, în funcție de rata de infectare.
„Nu poate fi un Crăciun normal şi drumul este lung până în primăvară. Dar am parcurs o etapă şi se întrevede ieşirea. Trebuie să rezistăm virusului până când depistarea şi vaccinurile vin în ajutorul nostru şi reduc necesitatea restricţiilor”, le-a spus Boris Johnson, aflat în izolare după ce a fost în contact cu o persoană infectată, prin videoconferinţă, deputaţilor.
În Spania însă, primul ministru spaniol, Pedro Sanchez, a rezumat dilema cu care se confruntă guvernele: „avem două dorinţe: să fim alături şi să îi îmbrăţişăm cei pe care îi iubim cel mai mult şi obligaţia de a-i proteja, pentru că, fără îndoială, cea mai mare aspiraţie a noastră este să putem trăi şi să petrecem mult mai multe Crăciunuri în compania celor dragi. ”