top of page

Donald Trump a decis într-un final acceptarea tranziției către administrația Biden


La trei săptămâni de la alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii, politica pare să se mai fi domolit. Frustrarea președintelui în exercițiu, Donald Trump se diminuează și în sfărșitt, văzându-se fără nicio resursă de atac, liderul de la Casa Albă face primii pași către recunoașterea înfrângerii în fața contra-candidatului său, democratul, Joe Biden. Mai mult, Trump a decis într-un final acceptarea tranziției către administrația Biden, dând undă verde echipei lui Biden – Harris să se ocupe de transferul puterii.

Acest gest vine totuși cu un oarecare efort și regret, având în vedere că Trump nu este încă pregătit să recunoască 100% înfrângerea, numindu-l pe Biden câștigătorul „aparent” al alegerilor prezidențiale. Mai mult, acesta luptă în continuare pentru numărarea corectă a voturile care, în opinia sa, va întoarce rezultatul votului. Din nefericire pentru acesta, două state cheie, Michigan și Georgia au anunțat astazi că Biden a câștigat alegerile, chiar și după renumărarea voturilor de. Înțelegând că nu mai există o cale de întoarcere, Donald Trump a anunțat ulterior, pe Twitter, faptul că și-a mandatat echipa să coopereze pe tema tranziției. Învestirea lui Joe Biden este programată să aibă loc în data de 20 ianuarie.

De altă parte, președintele ales a anunțat nume noi din viitoarele sale echipe pentru politica externă și securitate națională. Dacă Alejandro Mayorkas, numit la conducerea Departamentului de Securitate Internă, va fi primul latino-american în această funcţie cheie, Avril Haines devine prima femeie director peste Serviciile de Informaţii Interne. Echipa de tranziţie a confirmat, de asemenea, că Antony Blinken va fi noul şef al diplomaţiei americane. În ceea ce privește coordonarea politicilor care au efecte asupra schimbărilor climatice, rolul îi revine lui John Kerry, un fost secretar de stat în administrațiile trecute.

O altă premieră în conducerea Statelor Unite o reprezintă alegerea lui Janet Yellen în calitate de prima femeie care va conduce finanțele americane. Fostă președintă a Bîncii Naționale, Yellen va avea misiunea de a conduce răspunsul administrației Biden la criza economică provocată de pandemia de coronavirus. „Nu contează că sunt oraşe albastre sau roşi. Cu toate sunt oraşe americane, comunităţi americane. Meritaţi sprijinul deplin al preşedintelui american şi vi-l promit. Fiecare primar merită un preşedinte care să-i fie un veritabil partener. Nu putem reuşi fără voi”, a declarat Biden.

Între timp, America se pregătește pentru un sfârșit de săptămână decisiv în lupta cu pandemia de coronavirus. În timp ce americanii se pregătesc să sărbătorească Ziua Recunoștinței, autoritățile și cadrele medicale fac apel peste apel la populație să renunțe la călătorii în această perioadă și să restrângă cercul celor cu care vor sărbători. Realitatea este una cu totul și cu totul alta; aeroporturile interne sunt pline cu călători dornici să petreacă această sărbătoare importantă a perioadei din an alături de familie și prieteni. Estimările specialiștilor arată că 50 de milioane de americani vor călători în această săptămână – cifră cu doar 10% mai puțin decât în anii trecuți. „Sunt îngrijorat pentru că o să mă întâlnesc cu rude care au diverse alte probleme de sănătate. Mi-am luat, să știți, măsuri de precauție și port mască pentru că știu că e necesar. Înțeleg riscurile, dar vreau neapărat să îmi văd familia”, mărturisește Aaron Gaela, student. Alții aleg să se testeze înainte de a porni la drum, așteptând ca rezultatul să le aducă liniștea mentală de care au nevoie pentru a-i vizita pe cei dragi. „Am încercat să mă feresc în ultimele două săptămâni, ca să nu aduc virusul aici, la familia mea. M-am și testat de câteva ori ca să mă asigur că sunt sănătoasă, altfel nu aș fi venit”, precizează Karla Paredes, o altă studentă.

Totuși, conform Dr. Ashish Jha, decan la Universitatea Brown Dean ”un singur test negativ nu e suficient şi toată lumea trebuie să fie foarte grijulie. Ăsta e motivul pentru care am decis să nu facem nimic de sărbători şi să rămânem acasă. Din păcate, este singurul lucru sigur pe care-l putem face de Ziua Recunoştinţei”.

Îngrijorat de această situație, imunologul Anthony Fauci, şeful Institutului american pentru Alergii şi Boli Infecţioase, a recomandat americanilor să poarte măşti chiar şi în casă, în următoarele zile. „Când sunteţi acasă, dacă aveţi invitaţi care nu fac parte din familia apropiată şi nu sunteţi siguri dacă au fost expuşi sau nu... atunci purtaţi mască şi înăuntru, atât cât se poate”, a subliniat expertul.

Potrivit ultimelor date oficiale publicate de Institutul Johns Hopkins, aproape 84.000 de noi pacienți bolnavi de Covid-19 au fost spitalizați pe teritoriul SUA, fiind a 13-a zi consecutivă în care America și-a depășit propriul record de spitalizări, de la începutul pandemiei.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page