OMS: „Europa s-ar putea confrunta cu al treilea val al pandemiei la începutul anului 2021”
Având în vedere că mai multe țări europene au decis să sacrifice luna noiembrie plasându-și cetățenii în carantine totale sau parțiale, este de așteptat ca rata de infectare cu noul coronavirus să fie ținută bine sub control dacă nu chiar, aceasta să scadă vizibil în unele state. Fapt care se și confirmă. Belgia și Franța sunt două dintre țările care confirmă faptul că această strategie a impunerii unor măsuri de restricție drastice va salva sărbătorile de iarnă. De altă parte, sunt și alte țări, precum Marea Britanie care, în ciuda faptului că rata de infecție nu scade, își va încheia carantina totală impusă pe 5 noiembrie. Potrivit premierului britanic, Boris Johnson, promisiunea de a da cetățenilor Crăciunul și sărbătorile de iarnă, va fi respectată. La polul opus, pentru că se confruntă cu noi recorduri de cazuri zilnice, Germania este pregătită să înăsprească măsurile de restricție. Se pare că strategia carantinei parțiale impuse în prezent, nu dă prea multe rezultate.
Mai puțin preocupat de magia sărbătorilor de iarnă și mai mult axat pe o luptă finală cu noul coronavirus, David Nabarro, emisar special al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) avertizează că Europa s-ar putea confrunta cu un al treilea val de Covid-19 la începutul anului 2021, dacă guvernele vor repeta greșelile făcute până în prezent. „Nu au construit infrastructura necesară în timpul lunilor de vară, după ce au adus sub control primul val. Acum avem al doilea val. Dacă nu vor construi infrastructura necesară, vom avea un al treilea val la începutul anului viitor”, a spus Nabarro, un britanic care în 2017 a candidat fără succes pentru a deveni director general al OMS.
Potrivit ultimelor date oficiale, Europa se confruntă cu noi surprize după ce, pentru o perioadă scurtă de timp, aici se înregistrase o scădere a a numărului de infecții cu noul coronavirus justificată de decizia mai multor guverne cu privire la plasarea carantinei în luna noiembrie. Sâmbătă, Franța, Germania, Elveția, Austria și Turcia au înregistrat mii de contaminări cu noul coronavirus. Făcând referire la faptul că elvețienii au ales să deschidă pârtiile de ski (cgiar și cu purtatul de măști în gondole), Nabarro a avertizat că Elveția ar putea ajunge la un număr foarte ridicat de îmbolnăviri și decese. „După scăderea ratelor de infectare, și vor scăderea, atunci vom putea să fim cât de liberi dorim să fim. Dar acum, ar trebui să fie deschise stațiunile de schi? În ce condiții?” a declarat Nabarro pentru publicația Solothyrner Zeitung.
De altă parte, emisarul OMS a lăudat reacția mai multor țări asiatice precum Coreea de Sud. Modul în car acestea au gestionat pandemia de coronaviris a redus semnificativ infecțiile. „Oamenii sunt angajaţi total, au un comportament care fac dificilă transmiterea virusului. Păstrează distanţa, poartă măşti, se izolează când sunt bolnavi, îşi spală mâinile şi suprafeţele. Protejează grupurile vulnerabile. Asia nu relaxează restricţiile prematur. Trebuie aşteptat până când numărul cazurilor este scăzut şi rămâne scăzut. Reacţia Europei a fost incompletă”, a explicat oficialul. Cu ochii pe guvernanți, europenii așteaptă cu sufletul la gură deciziile următoare privind planul ridicării carantinelor în care au fost plasați, pentru a putea începe să își plănuiască sărbătorile de iarnă. În acest sens, Franța a transmis că va ridica restricțiile în trei etape, pentru a evita o nouă explozie a cazurilor: prima relaxare va veni de la 1 decembrie, a doua înainte de Crăciun, iar ultima - în ianuarie 2021.
Și Spania are vești bune pentru cetățenii săi. Conform premierului Pedro Sanchez, startegia Spaniei în fața pandemiei dă rezultate. „Spania a înregistrat numai 400 de cazuri de Covid-19 la 100.000 de locuitori, în medie, timp de 14 zile, faţă de 530 de cazuri la începutul lunii. Aceasta este dovada faptului că starea de urgenţă declarată luna trecută, care a permis autorităţilor regionale să adopte o serie întreagă de restricţii, dă rezultate. Strategia funcţionează iar Spania a reuşit să obţină o reducere a numărului de cazuri fără a impune o a doua serie de restricţii, aşa cum a fost cazul în alte ţări europene”, a precizat Pedro Sanchez după un summit online G20 care a avut loc timp de două zile.
La finalul lunii octombrie, guvernul spaniol a instituit starea de urgență, menită să rămână în vigoare până în 9 mai 2021. În prezent, există o interdicție de circulație pe timpul nopții între orele 23:00 și 06:00, dar guvernelor regionale li se permite să reglementeze acest program orar în funcție de cum consideră de cuviință.
De altă parte, Sanchez a prezentat planul guvernului pentru a imuniza „o parte substanţială” din cei 47 de milioane de locuitori ai ţării până la mijlocul anului 2021. Această campanie de vaccinare urmează să fie lansată în ianuarie în 13.000 de puncte ale ţării.