top of page

Vladimir Putin este suspectat de Covid-19


La jumătatea drumului din carantina totală sau parțială impusă de mai multe țări europene pentru luna noiembrie, situația pandemiei de coronavirus pare să se domolească în unele state, în timp ce în altele, autoritățile se luptă în continuare cu o creștere absurdă de cazuri zilnce. Dacă Belgia și Franța sunt două dintre țările europene care recunosc beneficiile strategiei adoptate în lupta cu Covid-19, Marea Britanie, Germania, Rusia sau Macedonia de Nord par să nu poată opri creșterea alarmantă a numărului de infectări. În acest sens, premierul nord macedonian, Zoran Zaev, a declarat ieri că este gata să impună țării sale starea de urgență. Măsura care îi va oferi guvernului puteri sporite înclusiv folosirea armatei, companiilor publice și spitalelor private în lupta împotriva noului coronavirus, va fi implementată începând de astăzi și este prevăzută inițial pentru o perioadă de 30 de zile. Printre restricțiile care îi așteaptă pe nord macedoneni se numără purtarea obligatorie a măștii de protecție atât în locurile publice interioare cât și pe stradă, în timp ce restaurantele vor trebui să închidă la orele 21:00.

În prezent, această țară mică din Balcani care are doar 2 milioane de locuitori, se numără printre primele zece țări din Europa cele mai afectate în ceea ce privește rata de mortalitate raportat la numărul de locuitori.

Cu 19.000 de cazuri active, paturile din spital se ocupă din ce în ce mai rapid, iar cadrele medicale sunt la limita epuizării. „Cifrele și alte date arată necesitatea de a gestiona mai bine toate capacitățile din spitale, atât materiale, cât și umane”, a declarat șeful guvernului. În completarea acestuia, ministrul sănătății, Venko Filipce, a precizat: „spitalele și clinicile private vor trebui să își decshidă ușile pentru pacienți bolnavi de Covid-19. Acum câteva zile, mai erau disponibile doar în jur de o sută de paturi de spital. Între timp, lucrurile au devenit tot mai grave”.

În Franța, acolo unde plasarea carantinei totale ține sub control al doilea val al pandemiei, autoritățile au decis să treacă la următorul pas, pregătind campanii de testare pentru Covid-19 în școli. Potrivit francezilor, începând cu data de 23 noiembrie, circa 30 de școli gimnaziale din regiunea capitalei franceze vor participa pe parcursul mai multor săptămâni la o campanie masivă de testare rapidă prin teste antigen. Această operațiune-pilot are în vedere personalul și elevii care vor participa pe bază de voluntariat. „Descoperirea cazurilor de Covid-19 prin această campanie va permite identificarea rapidă a purtătorilor virusului şi ruperea lanţurilor de infectare, pentru a proteja mai bine tinerii, familiile lor şi ansamblul comunităţii educaţionale. Aceste teste rapide reprezintă un instrument puternic de combatere a pandemiei și sunt complementare testelor PCR, considerate în continuare ca fiind teste de referință”, explică Asociaţia Spitalelor Publice din Paris.

Testele antigen, al căror rezultat se obține în 15-30 de minute, fac parte dintr-o campanie pe care guvernul francez o lansează pentru a extinde testarea populației. Același tip de testare a fost utilizat în Franța și în alte medii prioritare, cum ar fi căminele de bătrâni sau aeroporturile. Din cauza saturării laboratoarelor care prelucrează testele de tip PCR, guvernul de la Paris a sporit folosirea antigen, mai ales pentru cazurile simptomatice. Cu toate că Franța a intrat în cel de-al doilea lockdown total în data de 30 octombrie, școlule au rămas în continuare deschise. Totuși, din cauza infectărilor în rândul elevilor și profesorilor, au fost până în prezent închise 20 de instituții de învățământ și 222 de clase. Conform datelor oficiale, numărul noilor cazuri confirmate de Covid-19 în rândul elevilor a fost în ultima săptămână de 13.870, față de 12.487 în săptămâna precedentă, iar în rândul profesorilor de 2.011, față de 2.223.

În Rusia, lucrurile au început să se precipite după ce ieri, aici s-a depășit pragul psihologic de 2 milioane de contaminări cu noul coronavirus. Mai mult, un discurs suținut de președintele rus, Vladimir Putin care a fost întrerupt de un acces de tuse, a ridicat mari semne de întrebare. Sesizând suspiciunile născute în urma acestui eveniment, Kremlinul a ținut să nege speculațiile privind starea de sănătate a liderului rus și o eventuală contaminare cu Covid-19. În timp ce vorbea despre problemele financiare cu care se confruntă autoritățile locale din cauza crizei sanitare, Putin începe să tușească și aproape că nu mai poate continua să vorbească. Ulterior, presa internațională a început să speculeze că acesta ar putea avea Covid-19. „Președintele și-a cerut scuze și a continuat întâlnirea aproape fără pauză”, a răspuns Kremlinul, la o întrebare privind starea de sănătate a președintelui venită din partea agenției de știri TASS.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page