top of page

AstraZeneca și Universitatea Oxford anunță finalizarea cu succes a testelor pentru vaccinul anti-Cov


La o săptămână diferență după ce compania amerciană Modena a anunțat că vaccinul său experimental anti Covid a obținut eficacitate de 94,5% și la două săptămâni după ce gigantul Pfizer împreună cu germanii de la BioNTech a dat lumii vestea că serul lor a trecut testele cu 92% succes, a venit rândul celor de la AstraZeneca și Universitatea Oxford să facă public anunțul potrivit căruia vaccinul lor este sigur și declanșează o reacție imunitar similară pentru toți adulții, inclusiv la vârstnici.

După ce a reunit 560 de adulți sănătoși, dintre care 240 cu vârste de peste 70 de ani, studiul a constatat că vaccinul este sigur și eficient pentru persoanele cu vârste de peste 56 de ani cât și pentru cele cu vârste de 18-55 de ani. Această veste este cu atât mai îmbucurătoare cu cât, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) persoanele cu vârste mai înaintate prezintă un risc semnificativ de a dezvolta forme grave de coronavirus. La baza acestei explicații stau imunitatea scăzută și posibilele afecțiuni cronice.

„Suntem încântaţi cu adevărat de aceste rezultate. În acest studiu am încercat să analizăm reacţiile imunitare la adulţii mai în vârstă şi să răspundem întrebării dacă sistemul imunitar are o capacitate mai scăzută de reacţie pe măsură ce îmbătrânim. aceste prime date sunt cu adevărat încurajatoare, arată că obţinem reacţii foarte bune ale sistemului imunitar – chiar şi la peste 70 de ani, ceea ce pare similare cu cele ale adulţilor tineri”, a declarat profesorul Andrew Pollard, şeful echipei studiului clinic pentru vaccin de la Oxford.

„Populaţiile expuse celui mai ridicat risc de a face o formă gravă de COVID-19 inclus persoane cu afecţiuni preexistente şi adulţi vârstnici. Sperăm că acest lucru înseamnă că vaccinul nostru va ajuta la protejarea celor mai vulnerabili oameni din societate, dar sunt necesare noi cercetări înainte de a fi siguri”, a completat Dr. Maheshi Ramasamy, co-autor al studiului clinic al Universităţii Oxford.

De altă parte, un anunț făcut astăzi de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, precizează că Uniunea Europeană ar putea da undă verde la mijlocul lui decembrie vaccinurilor dezvoltate de companiile Moderna şi Pfizer/BioNTech. „Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) se află în discuţii zilnice cu instituţia americană omoloagă, FDA, pentru sincronizarea evaluărilor lor asupra vaccinurilor anti-Covid-19. Dacă toate procedurile se vor derula fără probleme, EMA ar putea să dea vaccinurilor de la Pfizer/BioNTech şi de la Moderna autorizaţia condiţionată de punere pe piaţă începând din a doua jumătate a lui decembrie. După un protocol de acord încheiat în august cu compania americană de biotehnologie Moderna, continuăm negocierile şi suntem de asemenea în discuţii cu (compania americană) Novavax”, a declarat Ursula von der Leyen într-o conferinţă de presă. În același context, șefii de stat și de guvern din Uniunea Europeană au mai discutat și despre modul de a relaxa măsurile restrictive odată cu apropierea sărbătorilor de sfârşit de an, fără o relaxare excesivă care ar conduce la un al treilea val de contaminări. “Trebuie să învăţăm lecţiile trecutului. Orice relaxare va trebui să fie graduală. Vrem să ţinem sărbătorile de sfârşit de an, dar în siguranţă”, a afirmat pentru presă Charles Michel, preşedintele Consiliului European.

Entuziasmul veștilor legate de dezvoltarea și testarea a trei vaccinuri împotriva noului coronavirus a fost exprimat și de Angela Merkel, cancelarul Germaniei. „Trebuie să spunem că noutăţile din ultimele zile, legate de vaccin, ne-au făcut încrezători. Aşteptăm autorizarea lor în Europa, care ar putea fi acordată în decembrie sau imediat la începutul anului, apoi vaccinarea poate să înceapă”.

Până acum, Comisia Europeană a semnat cinci contracte de precomandă pentru eventuale vaccinuri, cu companiile AstraZenaca, Johnson & Johnson, Sanofi-GSK, Pfizer/BioNTech şi CureVac. Dacă autorizarea și distribuirea vaccinului produs de americanii de la Pfizer și germani BioNTech, sunt posibile până la sfârșitul anului în SUA sau în UE, potrivit directorului executiv al Moderna, Stéphane Bancel, prelungirea negocierilor cu UE riscă să întârzie livrările, alte state fiind prioritare dat fiind că au semnat deja de câteva luni.

Pe de altă parte, Comisia Europeană a avertizat Ungaria în legătură cu pericolele utilizării unui ser neautorizat în spaţiul comunitar, în timp ce în Budapesta au ajuns deja primele doze ale vaccinului rusesc anti-Covid. Acuzat că nu a fost supus unor studii clinice, nu a trecut toate etapele de testare și nu a fost evaluat de Agenția Europeană pentru Medicamente, vaccinul rusesc, numit Sputnik 5 întâmpină multe critici și multă reticență din partea autorităților. „Suntem în negocieri cu oricine poate furniza un vaccin pentru Ungaria. Astea sunt şi aspirațiile Uniunii Europene, deoarece UE a semnat contracte cu companiile producătoare de vaccinuri”, a explicat Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page