top of page

Vaccinurile experimentale dezvoltate de Pfizer și Moderna au de depășit un obstacol major: depozitar


Lupta împotriva noului coronavirus s-a întețit în ultimele săptămâni pe toată planeta. În ciuda faptului că Statele Unite a urcat la peste 250.000 de decese iar numărul de cazuri noi creștere de la zi la zi, iar în Europa, Franța și Rusia tocmai au depășit pragul de 2 milioane de contaminări cu Covid-19, nici Asia nu o duce prea bine. În cursul zilei de astăzi, premierul japonez Yoshihide Suga a declarat că Japonia intră în stare de alertă maximă după ce a înregistrat un număr record de infectări zilnice cu noul coronavirus. Conform datelor oficiale, ieri au fost înregistrate mai mult de 2.000 de noi cazuri în Japonia, dintre care aproape 500 la Tokyo, după noi recorduri. „Deşi relativ mai mici comparativ cu alte ţări, aceste cifre arată o recrudescenţă puternică a pandemiei în arhipelagul nipon, unde testele nu sunt practicate la scară largă”, informează Protv.

„Consider că în prezent suntem în situaţie de alertă maximă. Cer poporului japonez să ia sistematic măsuri, cum ar fi purtarea măştii. Este de dorit ca oamenii să facă asta chiar şi în timpul conversaţiilor la restaurant (…) susțin departamentele care ar face apel la magazine să închidă mai repede ar trebui luate în considerare restricţii precum limitarea meselor la patru persoane în restaurante”, a declarat presei joi dimineaţă premierul. Potrivit postului public de televiziun NHK, liderul japonezilor a convocat reuniuni cu experți astăzi și mâine pentru a analiza numărul în creștere de infectări înainte ca guvernul să ia în considerare măsuri suplimentare.

Momentan se cunoaște faptul că Tokyo ar urma să își ridice nivelul de alertă la maxim, fără ca acest lucru să implice automat și restricții. Conform mass mediei locale, cel mai probabil magazinele vor fi îndemnate să își restrângă programul. Încă de la începutul pandemiei de coronavirus, în Japonia au fost adoptate diverse măsuri însă ele niciodată nu au fost obligatorii. Dimpotrivă, acestea au făcut apel la responsabilitatea populației și la presiune socială, inclusiv în timpul stării de urgență din primăvară.

În prezent, numărul total de contaminări cu coronavirus înregistrate în Japonia a ajuns la 121.000, iar bilanțul deceselor a crescut puțin peste 1.900. De altă parte, țara a crescut numărul de teste pe care le efectuează, dar acesta rămâne relativ scăzut: numai 5.000-6.000 de persoane sunt testate zilnic în capitala cu circa 14 milioane de locuitori.

În același timp, americanii de la Pfizer (împreună cu compania farmaceutică germană. BioNTech) sunt pregătiți să aducă vaccinul experimental cu 92% eficacitate în fața Comisiei de aprobare. De asemeni, și gigantul Moderna, cu serul său de 94,5% eficacitate este la un pas de a aprobare și producerea în masă. Totuși, conform experților există o problemă majoră și anume, depozitarea dozelor. Astfel, în timp ce aprobarea vaccinurilor de la Pfizer și Moderna pare să fie o chestiune de timp, ochii tuturor se îndreaptă acum către procesul de distribuție și depozitare. În prezent, varianta cea mai la îndemână – folosită de astfel și în cazul vaccinului pentru Ebola – este transportul fiolelor în cutii de gheață carbonică. În Statele Unite, spitalele și departamentele de sănătate au dat deja comenzi. „Nu vaccinul salvează vieţi, ci vaccinarea, procedura de a duce vaccinul din fiolă până în braţ e cea care salvează vieţi. Aşa că sunt probleme care ţin de distribuţie, dar nu sunt imposibil de depăşit”, a precizat Saad B. Omer, director Yale Institute for Global Health. Una dintre soluţii este gheaţa carbonică. O fabrică ce aparține familiei americane Gehm, din Akron, Ohio, produce anual aproximativ 3.000 de tone. „E nevoie de aproape două kilograme de dioxid de carbon lichid pentru un kilogram de CO2 solid. Primim telefoane de la diverse spitale, Giant Eagle (un lanţ de supermarketuri) ne-a contactat pentru departamentul lor de sănătate, şi Departamentul de Sănătate al Statului ne-a sunat pentru stocul lor. Cred că toată povestea va dura câteva luni. Nu ştiu cât de rapid... o să ia ceva vreme, mai ales din cauză că aceste vaccinuri se fac în doză dublă, aşa că va dura de două ori mai mult”, a explicat Harry Gehm, proprietarul companiei. Pentru că temperatura produsului finit este de minus 78 de grade Celsius, atingerea acestuia de către cineva neatent îi poate îngheța instantaneu pielea.

„Acestea sunt granulele în care va fi păstrat vaccinul. Până acum, Gehm spune că Departamentul de Sănătate din Ohio a solicitat aproape 7 tone pe săptămână. Gheaţa carbonică va fi transportată în aceste cutii albastre mari, în care intră aproape 700 de kilograme de granule de gheaţă carbonică”, informează Bob Jones, corespondent CNN.

„Vaccinul Pfizer poate sta până la 15 zile, în containerele speciale. Cu o condiție: gheața să fie înlocuită la cinci zile. Apoi, odată scos de aici, poate fi ținut încă 5 zile în frigider. Până în acest moment, însă, nu există proceduri clare privind distribuţia şi, mai ales, depozitarea milioanelor de doze. Se pare că vor veni în cutii de aproximativ 1000 de fiole, așa că pentru cabinetele medicale mici, de exemplu, gestionarea situației se va dovedi dificilă”, adaugă Protv.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page