top of page

Vaccinul experimental anti coronavirus dezvoltat de compania americană Moderna înregistrează o efici


La aproape o săptămână de când americanii de la Pfizer au anunțat în colaborare cu compania farmaceutică germană BioNTech dezvoltarea unui vaccin anti-Covid, un alt gigant american a publicat vestea că un alt ser a trecut testele de eficacitate în proporție de 95%. „Este o victorie foarte importantă în bătălia împotriva pandemiei. Este o zi mare. Este o veste minunată să știm că vaccinul va fi eficient. Însă mai trebuie să finalizăm procesul de reglementare, care presupune finalizarea studiului, generarea de noi date, dar și date suplimentare în privința siguranței vaccinului”, a exclamat Dr. Stephen Hoge, președintele Moderna adăugând că speră să obțină abrobarea folosirii vaccinului, în următoarele săptămâni. Însă, la fel ca în cazul vaccinului Pffizer, evaluarea se bazează doar pe date preliminare de la testele clinice.

Potrivit datelor furnizate de compania americană Moderna, studiul pentru testarea vaccinului a implicat 30.000 de voluntari, jumătate dintre aceștia primind două doze din vaccinul experimental, la patru săptămâni distanță, în timp ce restul au fost injectați cu un ser placebo. Conform procedurii, analiza se bazează pe primii 95 de pacienți care au dezvoltat simptome de Covid-19. Însă doar cinci dintre aceste cazuri de Covid au apărut la voluntari care au primit vaccinul. „Când am aflat de procentul de 95% eficacitate al serului, a fost unul dintre cele mai grozave momente din viața mea și din carieră. Este absolut uimitor pentru mine că am putut contribui la dezvoltarea unui asemenea vaccin, cu o eficiență atât de ridicată. Sperăm să avem aproximativ 20 de milioane doze de vaccin până la sfârșitul anului, iar anul viitor sperăm să producem între 500 milioane și un miliard de doze. Dar va fi o operațiune 24 de ore pe zi, șapte zile din șapte”, a adăugat Dr. Stephen Hoge.

Potrivit Sky News, cele două vaccinuri promovate de Pfizer și de Moderna au mai multe asemănări, însă și o listă considerabilă de diferențe. În primul rând, ambele folosesc tehnologia ARN mesager (mRNA), concepută pentru a declanșa o reacție imunitară fără folosirea agenților patogeni, cum ar fi particulele virale. Dacă vaccinul împotriva noului coronavirus produs de Pfizer arată o protecție de aproximativ 90%, serul dezvoltat de Moderna promite o eficacitate de 94,5%. Cu toate acestea, oamenii de știință care au dezvoltat cele două vaccinuri încă mai colectează date și spun că procentajele s-ar putea schimba.

Conform specialiștilor una dintre cele mai mari diferențe între cele două vaccinuri experimentale constă în modul în care acestea trebuie depozitate. În acest sens, vaccinul Pfizer trebuie păstrat la o temperatură de aproximativ minus 70 de grade Celsius pentru a beneficia de o eficiență maximă. Mai mult, înainte de a fi administrat, acesta trebuie amestecat cu un alt lichid. De cealaltă parte, vaccinul Moderna este mult mai ușor de distribuit. El poate fi ținut într-un frigider clasic până la 30 de zile, la temperatura camerei până la 12 ore și rămâne stabil la -20 C – temperatură atinsă de majoritatea congelatoarelor de uz casnic sau medical – timp de până la șase luni. În plus, acesta nu presupune nicio amestecare nu vreun lichid înainte de a fi administrat. „Acest vaccin ar fi mult mai ușor de transportat și administrat decât cel de la Pfizer. De asemenea, datele preliminare sugerează că poate preveni formele severe de Covid-19. Însă vaccinul Moderna este mai scump și vor fi mai puține doze disponibile în anul următor”, a declarat Andrew Hill, cercetător la Universitatea din Liverpool.

Referitor la preț, în vară, vaccinul Moderna era vehiculat la 38 de dolaro pentru o doză, în timp ce Pfizer a semnat un contract cu autoritățile din SUA la un preț de 19,5 dolari pentru o doză. Însă este de așteptat ca prețul să fie unul mult mai mic în cazul unor contracte pentru un număr mare de doze, cum negociază UE și SUA. Spre exemplu, potrivit unui oficial al UE implicat în discuţii, „Comisia Europeană vrea să ajungă la un acord cu compania americană Moderna pentru milioane de vaccinuri destinate Covid-19, la un preţ de sub 25 de dolari doza”.

Pentru a mai tempera din entuziasmul creat de anunțul celor două vaccinuri, directorul Organizației Mondiale a Sănătății, a încercat să îi aducă pe oameni cu picioarele pe pământ, amintindu-le că nu este cazul să renunțe la măsurile de protecție împotriva răspândirii noului coronavirus. „Este un virus periculos, care poate ataca toate sistemele corpului. Ţările care lasă virusul să circule liber se joacă cu focul. Continuăm să primim veşti încurajatoare cu privire la vaccinuri şi rămânem prudent optimişti în ceea ce priveşte posibilitatea ca noile instrumente să înceapă să sosească în următoarele luni”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page