top of page

„Un vaccin nu va fi suficient pentru a învinge pandemia”


La o săptămână distanță după ce compania americană Pfizer a anunțat că vaccinul dezvoltat în parteneriat cu germanii de la BioNTech a obținut rezultate excelente în urma testelor finale, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus a avertizat planeta transmițând că un vaccin nu va fi suficient de unul singur pentru a învinge pandemia de coronavirus.

„Un vaccin va completa alte instrumente pe care le avem, nu le va înlocui. La început, cantităţile vor fi limitate şi, prin urmare, personalul medical, vârstnicii şi persoanele la risc vor avea prioritate şi sperăm că aceasta va face să scadă numărul deceselor şi va permite sistemelor de sănătate să reziste. Însă aceasta va lăsa încă mult teren virusului să opereze. Îndemn totuși să nu se pună capăt prematur măsurilor ce permit ţinerea sub control a răspândirii virusului, cum sunt testele, carantina, urmărirea contacţilor etc.”, a încercat şeful OMS să tempereze din optimismul apărut săptămâna trecută după ce laboratoarele Pfizer şi BioNTech au anunţat că datele preliminare ale testelor de fază 3 ale vaccinului lor arată o eficacitate de 90%. De data aceasta, cu prilejul consiliului executiv al agenţiei, Tedros Adhanom Ghebreyesus a fost prezent în sală după ce intrase în carantină la 2 noiembrie în urma contactului cu o persoană depistată pozitiv la coronavirus.

Între timp, planeta continuă să se lupte din plin cu noul coronavirus. Dacă Africa, o parte din Asia și Australia par să controleze pandemia, America și Europa sunt extrem de copleșite de în fața acestui inamic invizibil. Germania, acolo unde cancelarul Angela Merkel a impus o carantină parțială timp de o lună, transmite cetățenilor săi că acest al doilea val este cu mult mai serios decât se crede. În opinia autorităților, oamenii trebuie să se pregătească de 4 – 5 luni de restricții severe pentru oprirea coronavirusului.

„Germania trebuie să fie atentă să nu relaxeze prea devreme restricţiile. Dacă nu vrem zile cu 50.000 de infecţii noi, aşa cum s-a întâmplat în Franţa acum câteva săptămâni, trebuie să înţelegem acest lucru şi să nu speculăm în mod constant despre ce măsuri pot fi relaxate. Toate ţările care au ridicat restricţiile prea devreme au plătit un preţ mare în privinţa vieţilor pierdute”, a declarat ministrul Economiei, Peter Altmaier, publicaţiei Bild am Sonntag.

În prezent, Germania a impus un set de măsuri considerat „o carantină uşoară”, pentru a ţine sub control al doilea val al pandemiei care are loc în majoritatea Europei. Măsurile actuale implică închiderea restaurantelor, în timp ce şcolile şi magazinele îşi continuă activitatea. „Estimarea mea este că va trebui să vorbim despre mai multe restricţii, nu despre vreo relaxare”, a completat Frank Ulrich Montgomery Preşedintele german al Asociaţiei Medicale Mondiale.

Potrivit datelor publicate ieri de Robert Koch Institute (RKI), numărul cazurilor zilnice de infectare cu noul coronavirus a crescut cu 16.947, la 790.503. Datele din weekend tind să fie mai scăzute pentru că nu toate datele sunt raportate de autorităţile locale. Bilanţul total al cazurilor de Covid-19 a ajuns la peste 800.000, dintre care 12.500 de decese.

Într-un videoclip lansat de guvernul german, tinerii sunt îndemnați să își facă datoria patriotică în războiul împotriva noului coronavirus stând acasă și lenevind pe canapea. Videoul, care a făcut senzație pe internet, cumulând peste un milion de vizualizări, până luni, scoate în evidenţă contrastul dintre sacrificiile modeste ce le sunt solicitate tinerilor din ziua de astăzi - să stea acasă, să evite contactele inutile - cu cele ale germanilor vârstnici, care s-au confruntat cu războaie şi greutăţi reale.

„În videoclip este prezentat un bărbat în vârstă, Anton Lehmann, care priveşte înapoi la anul 2020 când, la vârsta de 22 de ani, a fost nevoit să renunţe la petreceri, întâlniri cu fete şi ieşit la băutură cu prietenii. Când pericolul invizibil ameninţa tot ce ne era drag, ne-am adunat tot curajul şi am făcut ceea ce se aştepta de la noi, singurul lucru corect, spune el. Adică, nimic, adaugă bărbatul. Muzica se opreşte şi Anton Lehmann tânăr poate fi văzut stând pe canapea. Am stat zi şi noapte. Canapeaua a fost frontul nostru de luptă, răbdarea a fost arma noastră, continuă mesajul”, descrie Protv.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page