Vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech le-a adus celor două companii farmaceutice un succes financ
Eficiența de 92% a vaccinului dezvoltat de Pfizer și BioNTech nu le-a adus celor două companii farmaceutice doar reputația mondială ci și un succes financiar imediat. În aceeași zi în care compania americană Pfizer a anunțar rezultatele pozitive ale studiului privind vaccinul care ar putea să oprească pandemia de coronavirus, directorul general, Albert Bourla a vândut acțiuni de 5,6 milioane de dolari, care au dus la creșterea prețului titlurilor. Astfel spus, acţiunile companiei americane au urcat luni cu 15%.
Potrivit documentelor depuse la autoritate de reglementare, Bourla a vândut 132.508 acţiuni la un preţ mediu de 41,94 dolari pe acţiune, în valoare de aproape 5,6 milioane dolari, vânzarea făcând parte dintr-un plan de tranzacţionare de tipul 10b5-1, pre-programat, care a fost adoptat pe 19 august, se arată în dosar. Aceleași documente arată că vânzarea a reprezentat 61,8% din acţiunile deţinute atât direct, cât şi indirect de Bourla, în condițiile în care acesta deţine încă 81.812 de acţiuni, direct şi indirect.
La scurt timp după tranzacție, Pfizer a transmis printr-un comunicat că „Bourla deţine o participaţie mai mare în companie prin planurile de economii calificate şi necalificate ale companiei, ceea ce înseamnă probabil opţiuni pe acţiuni. După o prezenţă de peste 25 de ani în companie, Albert deţine o cantitate substanţială de acţiuni Pfizer în cadrul planurilor noastre de economii calificate şi necalificate. Acum deţine de nouă ori salariul său în acţiuni Pfizer, după vânzarea săptămâna aceasta”, a declarat un purtător de cuvânt al Pfizer într-o declaraţie. Conform raportului financiar al companiei din 2019, Bourla, care a devenit CEO la 1 ianuarie 2019, a fost plătit cu un salariu de bază de 1,65 milioane de dolari începând cu 1 aprilie.
De altă parte, Bourla nu este primul director din sectorul farmaceutic sau de biotehnologie care a încasat câştiguri din vânzarea de acţiuni deţinute la compania sa în timpul pandemiei. În cursul aceluiași an, și primii cinci directori ai companiei de biotehnologie Moderna, care are în curs de dezvoltare un alt vaccin Covid-19, au vândut acţiuni în valoare de peste 80 de milioane de dolari, în urma creşterii preţului acestora cu peste 300%, de la 1 ianuarie.
Spre deosebire de Pfizer, compania Moderna a acceptat bani de la guvernul Statelor Unite ale Americii pentru a ajuta la finanțarea necesară pentru cercetarea și dezvoltarea vaccinului anti coronavirus. Astfel, Moderna a făcut parte dintr-un proiect denumit de președintele american, Donald Trump, „programul Operation Ward Speed”, cu ajutorul căruia, liderul de la Casa Albă promitea că va obține primul în lume, vaccinul anti Covid. La acest program a participat și compania Pfizer însă, cu toate că aceasta a acceptat bani pentru achiziționarea și distribuirea dozelor de vaccin, finanțarea federală nu s-a îndreptat și spre dezvoltarea propriu zisă a serului. Potrivit analiștilor, într-un an extrem de turlburat din cauza pandemiei de coronavirus, acțiunile Moderna au crescut în 2020 comparativ cu acțiunile Pfizer care au scăzut cu mai mult de 2% încă de la 1 ianuarie. Cu toate că nu este clar cât profit va genera vaccinul salvator, Jay Clayton, preşedintele Comisiei pentru bursă şi valori mobiliare (SEC), a avertizat directorii să nu vândă acţiuni pe fondul volatilităţii pandemiei, deoarece ar putea crea o imagine proastă.
De altă parte, Uniunea Europeană se așteaptă să intre în posesia vaccinului Pfizer la un preț mai ieftin decât Statele Unite. La jumătatea săptămânii curente, Comisia Europeană anunțase că a încheiat cu companiile farmaceutice Pfizer și BioNTech un contract pentru achiziția a 300 de milioane de doze de vaccin. Potrivit acordului negociat de cele două tabere, cele 27 de state membre ale Uniunii Europene vor putea cumpăra 200 de milioane de doze, cu o opțiune de încă 100 de milioane. „Blocul comunitar va plăti un preţ mai mic decât cel de 19,50 dolari pentru o doză de vaccin, adăugând că acest preţ reflectă şi sprijinul financiar acordat de UE şi de Germania în faza de dezvoltare a vaccinului. că preţul convenit de UE este mai aproape de 20 de dolari decât de 10 dolari însă a refuzat să ofere o cifră exactă”, a declarat un înalt oficial UE implicat în discuţiile cu producătorii vaccinului.
În schimb, SUA au acceptat să plătească un preţ de 19,50 dolari pentru fiecare doză din cele 100 de milioane de doze de vaccin Pfizer, un volum iniţial mai mic decât cel achiziţionat de UE. Totuși, potrivit termenilor unui acord care va fi negociat separat, Washingtonul are o opţiune pentru a cumpăra alte 500 de milioane de doze, iar preţul pe care îl va plăti este neclar.