top of page

Record de pagube în lupta cu Covid-19: Italia a depășit un milion de cazuri de Covid-19 în timp ce M


Lupta împotriva noului coronavirus a devenit din ce în ce mai intensă în ultimele zile. Cu toate că mai multe țări europene au plasat deja cetățenii în carantină, încercând să salveze sărbătorile de iarnă prin compromiterea lunii noiembrie, noul coronavirus nu se lasă învins cu una cu două și de la o zi la alta, autoritățile confirmă o creștere a cazurilor de infecție cu Covid-19. În cursul zilei de astăzi, două recorduri au fost raportate în Europa, fapt care îi îngrijorează atât pe liderii politici cât și pe oamenii care așteaptă cu sufletul la gură ridicarea carantinei pentru a se putea bucura cu cei dragi de Crăciun. Astfel, conform ultimelor date furnizate de specialiști, Italia a depășit un milion de cazuri de Covid-19, în timp ce Marea Britanie a devenit prima țară de pe bătrânul continent cu peste 50.000 de decese provocate de coronavirus (cu aproape 600 de morți înregistrate numai în ultimele 24 de ore).

În nordul Italiei, în Lombardia, aproape toate spitalele au atins capacitatea maximă, în condițiile în care nu mai sunt locuri nici măcar în sălile de operații, unde medicii au instalat deja paturi pentru bolnavii de coronavirus. „Toate paturile sunt ocupate, toate paturile de la ATI sunt ocupate, în condiţiile în care am creat locuri ATI suplimentare în sălile de operaţii. În acest moment avem 30 de pacienţi în secţia de urgenţe şi nu-i putem muta de acolo în saloane. Spitalul din Varese este plin şi cei de acolo resping pacienţii. Armata a instalat un cort ca punct de control, de unde trimit ambulanţele în alte provincii. Monza a cerut intervenţia armatei pentru că sunt în pragul colapsului”, mărturisește Claudio Zanon, directorul spitalului Como Valduce.

Și în Elveția a fost nevoie de intervenția armatei pentru a lupta împotriva epidemiei de coronavirus. Aici, autoritățile au cerut ajutorul a 2.500 de militari. „Membrii batalionului “Spital 2” oferă tratamente medicale, ajută la testările PCR în cantoanele unde ni se solicită asta, contribuim şi la transportul pacienţilor, împreună cu spitalele sau doar cu mijloace militare. Şi facem şi triajul pacienţilor atunci când e necesar”, precizează Lt. Col. Raoul Barca, comandantul batalionului “Spital 2”.

În carantină națională pentru a doua oară de la izbucnirea epidemiei de coronavirus, Marea Britanie confirmă o veste extrem de tristă. Lovit greu de criza sanitară, Regatul Unit a devenit prima țară din Europa cu peste 50.000 de decese cauzate de noul coronavirus. În timp ce al doilea val al epidemiei a umplut spitalele de bolnavi, medicii și specialiștii se tem de „furtuna perfectă” în această iarnă, pentru că începe și sezonul gripal. În unitatea de la terapie intensivă a spitalului universitar din Conventry, medicii și asistenții trec de la un pat la altul. Bolnavii sunt într-o stare critică și rar mai găsești pe cineva conștient și care poate să vorbească. Unul dintre ei, Tom, este la terapie intensivă de trei săptămâni, timp în care și-a petrecut și ziua de nastere. „Am coborât în iad și m-am întors. E un drum tare greu și recuperarea este lentă. Chestia asta (boala) este răul absolut. Am văzut doi oameni murind lângă mine de când sunt internat aici. E cumplit... E șocant, abia aici înțelegi ce poate însemna boala asta”, a mărturisit bărbatul, acum în vârstă de 51 de ani.

Potrivit cadrelor medicale ale spitalului din Coventry, capacitatea pentru bolnavii infectați de coronavirus a ajuns la 98%, în timp ce capacitatea urgențelor non-Covid a atins limita de 99%. „Rând după rând, pat după pat, aici sunt unii dintre pacienții în cea mai gravă stare din regiune: bărbați și femei, tineri și bătrâni, pacienți albi și de culoare, cei mai mulți sedați și intubați”, informează Ashish Joshi, reporter Sky News.

Totodată, din cei 9.000 de medici și asistenți și alte cadre de la spitalul universitar din Coventry, 630 s-au infectat cu noul coronavirus. Medicul șef de la terapie intensivă a vorbit despre succesul intervențiilor medicale, despre folosirea unor noi tratmente care au dat rezultate destul de bune. „Nu e niciodată ușor... E foarte greu... Ce pot să spun este că această echipă este formată din oameni care știu ce au de făcut. Iar dacă ai un pacient pe care îl îngrijești cu toată priceperea și devotamentul și știi că ai făcut tot ce trebuia făcut ... dar nu supraviețuiește, nu îți mai rămâne altceva decât să accepți asta. Și să încerci să nu duci acasă, când pleci de la spital, povara pierderii unui pacient”, povestește Dr. Chris Bassford, medic terapie intensivă.

Vești bune vin însă din prima țară europeană care a impus carantina pentru a doua oară, Franța. Aici, autoritățile au anunțat în cursul zilei de ieri, o scădere a ratei de infectare. Totuși, premierul francez a transmis că restricțiile vor continua să fie valabile până la data de 1 decembrie. „Am observat că evoluţia numărului de cazuri noi a încetinit în ultima săptămână. Dacă luăm în calcul media pe şapte zile, avem o scădere cu 16%. Trebuie să interpretăm asta într-o manieră pozitivă, dar prudentă”, a declarat Jean Castex, premierul Franței.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page