top of page

Franța este pe cale să preia controlul asupra valului doi al epidemiei de Covid-19


În timp ce omenirea se luptă din răsputeri să mențină pandemia de coronavirus sub control, un studiu la care au participat peste 18 milioane de persoane și publicat în Eclinical Medicine scoate la iveală faptul că persoanele de culoare sunt de două ori mai predispuse la infectarea cu Covid-19, comparativ cu albii. Conform cercetătorilor și persoane asiatice sunt de 1,5 ori mai predispuse să se infecteze cu noul coronavirus, dar și să dezvolte forme mai grave ale bolii. În opinia specialiștilor, rezultatele descoperite trebuie luate în considerare atunci când se va formula lista cu prioritizarea vaccinării și stabilirea grupelor de risc. Studiul realizat de cercetătorii britanici de la Universitatea Leicester și Nottingham au analizat datele a opt analize efectuate în Marea Britanie și 42 realizate în SUA. Astfel, mai multe analize au demonstrat predispoziția acestor grupe la Covid-19, iar motivele sunt variate.

În altă ordine de idei, studiile au demonstrat că factorul genetic nu este foarte important în astfel de cazuri. Ci, mai degrabă, motivul cade pe faptul că oamenii care aparțin unor minorități etnice sunt mai predispuși să lucreze în medii în care interacționează cu mai multe persoane, iar familiile trăiesc în aceeași casă cu mai multe generații. „Trebuie să lucrăm la diminuarea expunerii la virus a acestor oameni, prin facilitarea accesului la sănătate și adresarea problemelor structurale care au dus la aceste inegalități”, a declarat Dr. Shirley Sze, cercetătorul principal al studiului. Un alt motiv care poate explica rezultatul este rasismul, care „poate contribui la rezultate clinice nefavorabile pentru membrii comunităților etnice”, completează Sze.

În timp ce mai multe studii încep să iasă la lumină cu privire la cunoașterea modului în care funcționează noul coronavirus, autoritățile și cetățenii așteaptă cu sufletul la gură aprobarea și producerea în masă a vaccinul inventat de Pfizer și BioNTech. Totuși, pentru că aceasta necesită cel puțin câteva săptămâni bune, lupta cu acest inamic invizibil rămâne în mâinile guvernelor și a bunului simț așteptat de la cetățeni.

Aflată în carantină, Franța este pe cale să preia controlul asupra valului doi al epidemiei de Covid-19. Potrivit epidemiologului și profesorului de sănătate publică, Antoine Flahaut, Franța a reușit să atingă obiectivul pe care și l-a propus odată cu plasarea carantinei. „Nu putem vorbi despre epidemie atunci când acest «R» este sub 1. «R»-ul este nivelul de reproducere, adică numărul de persoane pe care le infectezi atunci când eşti infectat. Dacă infectezi mai puţin de o persoană în medie însemană că nu există epidemie. Totuși prelungirea restrictțiilor impuse în lupta împotriva Covid-19 este necesară. Când «R»-ul este 1, aşa cum este cazul în acest moment în Franţa, ne aflăm în platou. Trebuie ca «R»-ul să scadă şi mai mult pentru ca să intrăm într-o zonă de securitate şi să reluăm controlul asupra epidemiei. Pentru ca epidemia să se stingă, este necesar ca «R»-ul să coboare la 0,70 sau 0,60”, declară specialistul francez.

De altă parte, Bulgaria a decis să introducă de astăzi, noi măsuri pentru a limita răspândirea epidemiei de Covid-19. Cu un total de 87.311 persoane infectate, Bulgaria se confruntă în prezent cu 58.699 de cazuri active. În spitale sunt internați 4.478 de pacienți, dintre care 276 la secțiile de terapie intensivă. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătății, până în prezent s-au vindecat 26.714 de persoane care fuseseră infectate cu noul coronavirus, iar 1.898 de pacienți au decedat din cauza acestui inamic invizibil.

Pentru a se asigura că această cifră nu va crește, autoritățile bulgare au decis ca toate restaurantele, cafenelele şi barurile pot funcţiona numai între orele 06:00 şi 23:30, în timp ce în restul timpului sunt permise doar serviciile de livrare. La magazinele alimentare şi farmacii, între orele 08:00 şi 10:00 pot face cumpărături doar persoane cu vârsta de cel puţin 65 de ani. Nicio persoană mai tânără de 65 de ani nu va fi servită în intervalul de două ore specificat. Mai mult, accesul minorilor în centrele comerciale este autorizat doar în prezenţa unui părinte, tutore sau oricărui alt adult.

Și cursurile la școlile primare și liceu au fost suspendate în zonele unde morbiditatea este mai mare de 119,9 la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile sau dacă în dacă în perioada 4-11 noiembrie mai mult de 15% dintre elevi au absentat de la cursuri din cauza apariției simptomelor de coronavirus.

În ceea ce privesc cursurile universitare, cursurile tradiționale sunt suspendate, cu excepția exercițiilor practice care nu pot fi făcute în sistem de videoconferință. „Excepţii sunt permise pentru disciplinele medicale, practica în spitale şi examenele pentru obţinerea specialităţii în sistemul de sănătate, cu respectarea strictă a măsurilor de prevenire şi control ale bolilor infecţioase”, informează Protv.



Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page