top of page

Vladimir Putin amintește că și vaccinurile Rusiei sunt eficiente 90%


Cu o lună și jumătate înainte de încheierea unui an cum nu a mai fost în istoria lumii, compania farmaceutică Pfizer și germanii de la BioNTech au anunțat că vaccinul dezvoltat în laboratoarele lor este arată o eficiență de 90% și poate fi folosit încă de luna viitoare, cu condiția ca siguranța vaccinului să fie confirmată până săptămâna viitoare. În acest sens, Pfizer a planificat să depună o solicitare de autorizare la Agenția pentru Alimente și Medicamente (Food and Drug Administration – FDA) din Statele Unite, care va decide dacă vaccinul este sigur și eficient. Vestea precum că specialiștii au descoperit o armă cu care să poată lupta împotriva noului coronavirus, a răsunat în întreaga lume, aducând valuri de bucurie în inimile oamenilor.

La polul opus, exact în ziua marii vești, Brazilia a anunțat că suspendă studiile clinice ale unui candidat chinez la vaccinurile anti Covid-19 după un incident grav, constatat la un voluntar. Este vorba despre CoronaVac, produs de laboratorul chinez Sinovac Biotech. „Am decis să întrerupem studiul clinic al vaccinului CoronaVac după un incident grav înregistrat în data de 29 octombrie”, a într-un comunicat Agenţia Naţională de Supraveghere Sanitară (ANVISA). Instanța nu a furnizat detalii însă a indicat că „acest tip de incidente ar putea include decesul, efecte secundare potenţial fatale, dizabilitate severă, spitalizare şi alte evenimente semnificative din punct de vedere clinic”.

Cu un număr de peste 5 milioane și jumătate de cazuri de coronavirus și mai mult de 162.000 de decese, Brazilia este a doua cea mai afectată țară de Covid-19, din lume. Vaccinul chinezesc, CoronaVac a făcut subiectul unei dispute politice în Brazilia între unul dintre cei mai mari susţinători ai săi, guvernatorul de Sao Paulo, Joao Doria, şi principalul său adversar politic, preşedintele Jair Bolsonaro. Şeful statului, de extremă dreaptă nu a fost de acord cu el, acuzându-l că „provine din această țară”, în timp ce a fost mai deschis să promoveze vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford alături de compania farmaceutică britanică AstraZeneca. Simpatizant al președintelui în exercițiu al SUA, Donald Trump, Jair Bolsonaro împărtășește aceleași opinii despre China ca și favoriul său. Mai mult, liderul brazilienilor consideră China vinovată de pandemia de coronavirus și efectele sale devastatoare în întreaga lume.

În contextul în care vestea vaccinului salvator face înconjorul lumii, președintele Rusiei, Vladimir Putin reamintește că toate vaccinurile rusești dezvoltate să lupte împotriva noului coronavirus, sunt eficiente. Cu un bilanț de 1.817.109 de cazuri de contaminare cu Covid-19, Rusia este a cincea țară din lume, după Statele Unite, India, Brazilia și Franța, în ceea ce privește numărul cu infectări de coronavirus. În cursul zilei de ieri, autoritățile sanitare rusești au confirmat un raport de 20.977 de noi infectări zilnice și un număr de 368 de decese.

Cu două vaccinuri gata, președintele rus a anunțat că țara sa pregătește curând, lansarea unui al treilea vaccin. În timp ce Rusia a lansat pe piața internă, primul său vaccin împotriva noului coronavirus, denumit Sputnik V, în timp ce acesta nu își finalizase ultima fază (faza 3) a studiilor clinice, ministerul rus al Sănătății a declarat la începutul acestei săptămâni că vaccinul are și el o eficiență de peste 90% - făcând aluzie la vaccinul salvator promovat de grupurile farmaceutice Pfizer Inc. şi BioNTech au făcut acelaşi anunţ în legătură cu vaccinul lor experimental dezvoltat împotriva Covid-19. „Există deja două vaccinuri înregistrate şi studiile au arătat şi au confirmat că, în primul rând, aceste vaccinuri sunt sigure şi nu au efecte secundare grave după utilizare şi, în al doilea rând, sunt eficiente. Moscova este pregătită să coopereze în ceea ce priveşte vaccinurile împotriva noului coronavirus şi a convenit cu premierul pakistanez Imran Khan că vaccinarea ar trebui să fie disponibilă la scară largă pentru toată lumea. Vă sugerăm să nu politizaţi aceste procese, având în vedere că oamenii din întreaga lume au astăzi nevoie de aceste medicamente, fără nicio exagerare. Suntem gata să lucrăm cu toate ţările lumii şi, bineînţeles, cu partenerii noştri din cadrul OCS”, a declarat Vladimir Putin prin videoconferinţă de la summitul Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS).

De altă parte, până când vaccinul salvator va fi autorizat și produs în masă, Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a făcut apel luni la comunitatea internaţională „să nu închidă ochii” şi să regăsească simţul binelui comun în faţa pandemiei de Covid-19. „Nu putem negocia cu COVID-19 şi nici nu putem închide ochii şi spera că va dispărea. Poate că suntem obosiţi de COVID-19. Însă ea nu s-a săturat de noi. Virusul nu ţine cont de retorica politică sau de teoriile conspiraţiei. Singura noastră speranţă sunt ştiinţa, soluţiile şi solidaritatea. Este momentul ca lumea să se vindece - de ravagiile acestei pandemii şi de diviziunile geopolitice care nu fac decât să ne împingă şi mai mult în prăpastia unui viitor nesănătos, nesigur şi injust. Suntem angajaţi să învăţăm permanent, să ne perfecţionăm permanent şi să dăm socoteală permanent”, a spus el în discursul de deschidere a adunării generale anuale a OMS, care se desfăşoară virtual în această săptămână.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page