top of page

Vaccinul împotriva noului coronavirus este gata


După unsprezece luni de coșmar pentru întreaga planetă, germanii și americanii dau mult așteptata veste omenire: dintre toate potențialele vaccinuri menite să oprească pandemia de coronavirus, cel dezvoltat de gigantul farmaceutic Pfizer și firma germană de biotehnologie BioNTech are o eficiență de peste 90% și este gata să fie folosit începând cu luna decembrie.

Această veste cutremură planeta de bucurie, după ce, încă de la apariția primului caz de Covid-19, la sfârșitul anului trecut, în orașul chinezesc Wuhan, noul coronavirus a devenit cel mai mare inamic al omenirii, răspândindu-se cu o viteză uluitoare pe întreg mapamondul. Acest virus nemilos i-a ucis pe cei vulnerabili, în timp ce pe cei sănătoși i-a făcut responsabili de răspândirea lui. Guvernele lumii au fost nevoite să închidă industriile țărilor și să îi plaseze rapid pe oameni în izolare. Fără un vaccin, în primăvara acestui an, autoritățile au trebuit să fugă din calea acestui inamic invizibil pentru a câștiga timp suficient cât să îl cunoască și să îi analizeze efectele. Nu a durat mult și specialiști din întreaga lume au pornit o cursă cronometru pentru dezvoltarea unui vaccin care să îi protejeze pe cei vulnerabili.

Din cauză că acest virus este unic în istoria omenirii, experții s-au confruntat cu imposibilitatea de a găsi un ser funcțional imediat. În plus, vara și temperaturile călduroase i-a scos pe oameni din case, determinând o creștere accelerată a răspândirii pandemiei. În prezent, bilanțul cazurilor de contaminare cu Covid-19 a ajuns la peste 50 de milioane, în timp ce numărul deceselor a depășit 1.200.000.

Dacă la începutul toamnei, Rusia a fost prima țară care s-a lăudat că a găsit un vaccin eficient, faptul că aceasta a sărit peste mai multe etape de verificare a serului doar pentru a câștiga reputație, a întărit lipsa credibilității rușilor. De altă parte, mai multe țări au promis o intensificare a eforturilor depuse pentru dezvoltarea și aprobarea unui vaccin. La o lună și jumătate distanță de 2021, o analiză intermediară a unui comitet independent de monitorizare a vaccinului dezvoltat de Pfizer și BioNTech confirmă eficacitatea acestuia. În acest context, oficialii de la Pfizer sunt încrezători că până la finalul lui 2020, peste 25.000.000 de americani și 1,3 miliarde de oameni în afara SUA vor fi vaccinați împotriva noului coronavirus. „Dat fiind impactul, cred că ar fi cel mai mare progres medical din ultima sută de ani. Și este extraordinar că vine într-un moment când lumea are cel mai mult nevoie de vaccin”, a declarat Albert Bourla, director executiv Pfizer.

„Va avea un timp de câteva saptamani in care va putea fi distribuit si administrat pacientilor. Noi sperăm ca vaccinul să fie eficient în contextul actual, imunitatea să fie pe șase luni, ba chiar un an de zile”, a explicat Ștefan Dascălu, imunolog la Universitatea Oxford.

Vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech reprezintă cel mai puternic semnal de la declanșarea pandemiei până în prezent, că încercarea fără precedent de a dezvolta un vaccin care ar putea să oprească pandemia de coronavirus, ar putea avea succes. Acest ser promițător a depășit orice record de viteză a științei.

Vaccinul folosește o tehnologie nouă, care nu a mai fost niciodată implementată într-un produs medical aprobat. „Fiecare injecție conține nanoparticule lipidice - bule de grăsime - care înconjoară o bandă de material genetic numit ARN mesager. Materialul genetic poartă schema pentru proteina spike distinctivă care aderă la suprafața coronavirusului. După injectarea în brațul unei persoane, capsula de grăsime își livrează sarcina utilă către celulele corpului, iar ARN-ul mesager instruiește aceste celule să construiască propria proteină spike, învățând în mod eficient sistemul imunitar cum să recunoască și să blocheze coronavirusul”, explică ProTv.

„Aș spune că este un moment istoric. Așa ceva nu s-a mai întâmplat până acum. În primul rând, lumea s-a confruntat cu o situație atât de groaznică, precum pandemia, dar a putut trece într-un timp atât de scurt prin ceea ce durează de obicei mulți ani. Auzind că la o analiză intermediară suntem eficienți cu peste 90% - a fost aproape uimitor să auzim”, a declarat Kathrin Jansen, șefa departamentului de Cercetare și Dezvoltare a Vaccinurilor de la Pfizer.

În cadrul studiului realizat de Pfizer, din cele 44.000 de persoane monitorizate au existat până în prezent 94 de cazuri de Covid-19 la persoane care nu au fost infectate anterior. Mai puțin de 9 dintre aceste cazuri au primit două doze de vaccin. După reușita din laborator, Pfizer și BioNTech au declarat că intenționează să depună o cerere de autorizare de urgență din partea Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) în ultima săptămână a lunii noiembrie, când vor avea două luni de date de urmărire a siguranței cu privire la jumătate din participanții la studiu, împreună cu date asupra procesului lor de fabricație.

Dacă în mod normal, dezvoltarea unui vaccin durează de obicei mai mulți ani, chiar decenii, faptul că în mai puțin de un an de la începutul pandemiei, există un vaccin anti-coronavirus înseamnă că specialiștii lumii rămân în continuare îngerii păzitori ai planetei chiar și în situații catastrofale, nemaiîntâlnite.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page