top of page

Biden se pregătește să inverseze toate politicile lui Trump atunci când va prelua fotoliul de la Cas


În timp ce Trump se bucură de ultimele luni înainte să părăsească Casa Albă în data de 20 ianuarie, echipa de campanie a noului președinte al Statelor Unite se pregătesc deja de tranziție. Atât Joe Biden cât și vicepreședinta sa, Kamala Harris și-au exprimat voința de a restaura rapid „sufletul Americii”, amintind două priorități: lupta împotriva noului coronavirus și reconcilierea unei Americi puternic împărțite. Printre măsurile pe care Biden le găsește esențiale în această luptă se numără înmulțirea testelor de Covid-19 și obligativitatea purtării măștilor de protecție.

De altă parte, această perioadă de tranziție nu este una tocmai relaxată având în vedere că atitudinea actualului președinte în exercițiu, refuză să își recunoască înfrângerea.

Cu sau fără aprobarea lui Trump, Biden și Kamala încep de astăzi calendarul tranziției. Primul obiectiv al celor doi este alcătuirea unui grup de lucru format din 12 membri și al cărui scop va fi lupta împotriva Covid-19. Acest grup urmează să fie prezidat de către fostul chirurg general, dr. Vivek Murthy, şi de către fostul comisar al Administraţiei Alimentelor şi Medicamentelor (FDA), dr. David Kessler, potrivit The Guardian. „Grupul de lucru urmează să pună în aplicare promisiunile lui Joe Biden pe tema situaţiei sanitare - inclusiv să înfiinţeze un corp specializat, să crească producţia de măşti de protecţie şi o mai bună urmărire a cazurilor de contact”, informează ProTv.

“Gestionarea pandemiei de Covid-19 este una dintre cele mai importante lupte cu care se confruntă administraţia noastră, şi voi fi informat de oameni de ştiinţă şi de experţi. Consiliul consultativ va contribui la modelarea abordării mele pentru gestionarea creşterii numărului de cazuri raportate; asigurarea de vaccinuri sigure, eficiente şi distribuirea acestora în mod eficient, echitabil şi gratuit; şi protejarea populaţiilor cu grad ridicat de risc”, a adăugat Biden

Cu o populație de 330 de milioane de locuitori, în prezent, Statele Unite raportează cel mai mare număr de contaminări cu coronavirus din lume, peste 10 milioane de cazuri, în timp ce bilanțul persoanelor decedate a ajuns la 237.000. Totodată, Joe Biden urmează să dea, în următoarele săptămâni, o serie de ordine menite să anuleze mai multe decizii polemice ale lui Donald Trump, inclusiv interzicerea venirii în Statele Unite a cetăţenilor unor state musulmane. Alte obiective în planul noului președinte ales vizează restabilirea deciziei politice din „epoca Obama” de acordare a statutului de imigrant pentru copiii care au intrat în SUA fără acte, revenirea SUA în cadrul Acordului climatic de la Paris, restabilirea unei relaţii bazată pe încredere cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi cu mai mulţi parteneri comerciali, inclusiv China. Dacă Trump a fost deseori acuzat că provoacă tensiuni rasiale și nu a condamnat grupările care susțin supremația albă, noul președinte promite să facă din chestiunea rasismului un pilon central al administrației sale.

„El intenționează să ia măsuri care să includă un acces mai bun la locuințe, la prețuri accesibile, pentru comunitățile de cetățeni de culoare și minoritari, un tratament corect și salarizare echitabilă pentru lucrători, care să permită Rezervei Federale - banca centrală a SUA, care stabilește politica monetară - să facă mai mult pentru a reduce diferențele financiare în funcție de rasă”, completează Protv.

În lupta pentru apărarea persoanelor de culoare, Biden dorește să transforme poliția americană prin interzicerea utilizării procedurilor de intervenție prin suforcarea suspectului. Anul acesta, un caz răsunător a unit planeta în lupta criticării acestei metode care a dus la moartea mai multor persoane de-a lungul timpului.

Totodată, fostul vicepreședinte din mandatul lui Barack Obama intenționează să reducă populația din penitenciarele din SUA, care - la peste două milioane de oameni - este cea mai mare din lume și include un număr „disproporționat” de deținuți negri și minoritari, pentru a se concentra mai mult pe „salvare și reabilitare”. „Sistemul nostru de justiție penală nu poate fi drept dacă nu eliminăm diferențele rasiale, de gen și de venituri din sistem”, se arată în planul său.

„Este timpul să vindecăm SUA. Jur nu să împărțim, ci să unificăm țara”, a precizat Biden în primul său discurs de la anunțarea rezultatului de la alegerile prezidențiale din data de 3 noiembrie.

De altă parte, președintele în exercițiu primește din ce în ce mai multe sfaturi în legătură cu acceptarea înfrângerii. Potrivit CNN, după ginerele şi totodată consilierul său Jared Kushner, şi prima doamnă, Melania, s-a alăturat grupului de apropiați care îl sfătuiesc pe Trump că a venit timpul să accepte că trebuie să plece. Şi fostul preşedinte George W. Bush, ultimul republican de la Casa Albă înaintea lui Trump, a sporit presiunea asupra preşedintelui în exerciţiu, cerându-i să admită că a pierdut.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page