top of page

Trump fulgeră și tună în timp ce cursa numărătorii voturilor este mai strânsă decât niciodată. „Dacă


Au trecut mai bine de 50 de ore de când s-au închis urnele de vot în Statele Unite ale Americii, iar numele viitorului președinte este încă incert. Dacă la alegerile prezidențiale din 2016, câștigătorul a fost anunțat la doar câteva ore, anul acesta, numărul colosal de voturi prin corespondență (peste 100 de milioane) face ca procesul de numărare a voturilor să fie motivul pentru care încă nu se cunoaște numele liderului care va conduce SUA de la Casa Albă pentru următorii patru ani.

Între timp, cursa este dramatic de strânsă și ambii candidați simt o tensiune fără margini. În timp ce democratul Joe Biden își dorește să audă mai repede confirmarea că a atins numărul necesar de voturi de la electori (270 din 538), republicanul Donald Trump „fierbe” și acuză în stânga și în dreapta că îi sunt furate voturile în multe din statele cheie. Pierzând teren în statul-cheie Pennsylvania, actualul președinte american a ieșit în fața ziariștilor vorbind despre fraude și cerând oprirea numerotării fără a prezenta și vreo dovadă în acest sens. „Dacă număraţi voturile legale, eu câştig fără probleme. Dacă număraţi voturile ilegale, ei ne pot fura alegerile. În pofida amestecului, care nu a mai fost văzut niciodată în alegeri, a mass-media, a comunităţii de afaceri şi a giganţilor tehnologiei, după cum a văzut toată lumea, am câştigat cu scoruri istorice şi sondajele au greşit în mod deliberat. Câştigăm în toate locurile importante şi apoi brusc voturile noastre au dispărut ca prin farmec”, a acuzat Trump. Unele televiziuni americane, precum MSNBC, ABC și NBC i-au tăiat microfonul, taxându-i declarațiile drept dezinformări. CNN nu i-a tăiat microfonul dar nu a ezitat să denunțe „țesătura de minciuni” a actualului lider de la Casa Albă.

Statul Pennsylvania are 20 de electori, fapt care o face să reprezinte trofeul mult râvnit pentru ambele tabere. Dacă inițial Trump avea un avans aici, treptat, rezultatul în favoarea lui Trump s-a micșorat. Totuși, rezultatele finale mai pot întârzia chiar și câteva zile. „Cu cât e mai strânsă cursa, cu atât durează mai mult”, mărturisește Kathy Boockvar, secretar de stat în Pennsylvania. De altă parte, guvernatorul statului, John Fetterman, lămurește că această cursă poate fi urmărită îndeaproape și în timp real. „Poți să vezi cum se numără voturile în Philadelphia pe internet, de oriunde din lume”, a declarat acesta.

Nu toți republicanii susțin părerea lui Trump. În timp ce restul de republicani rămân tăcuți, fiii cei mari ai actualului președinte îi țin isonul. „Cred ca democrații s-au obișnuit să fraudeze din cauza unui Partid Republican fără coloană vertebrală. Dar asta nu se întâmplă și de data asta. Donald Trump o să lupte până în pânzele albe pentru alegeri corecte. Indiferent de rezultat, americanii trebuie să știe că nu suntem o republică bananieră”, a precizat Donald Trump Jr.

Împotriva lui Trump și a acuzațiilor de fraudă sunt și judecătorii din Georgia și Michigan. Aceștia au respins petițiile echipei Trump care cereau oprirea numărătorii ori dețineau o presupusă „manipulare inadecvată a buletinelor de vot”. Nici observatorii internaţionali nu găsesc niciun temei în acuzaţiile lui Donald Trump. „Nu am putut detecta nicio neregulă sistemică, fraudă ori manipulare. Sigur că mai sunt scăpări ici şi colo, dar sunt de natură tehnică, nu au un caracter deliberat, organizat (...). Nu e treaba preşedintelui SUA să decidă oprirea numărătorii voturilor ori să proclame prematur rezultatul”, a punctat și Michael Link, șeful misiunii de observare a OSCE.

De altă parte, fostul vicepreședinte în mandatul lui Barack Obama simte că victoria este aproape de Partidul său Democrat. „Nu avem dubii că atunci când se va încheia numărarea voturilor, senatoarea Kamala Harris şi cu mine vom fi declaraţi câştigători. Aşa că, vă cer tuturor să staţi calmi. Toţi oamenii trebuie să rămână calmi. Procesul funcţionează. Numărarea voturilor se apropie de final şi vom afla (rezultatul) foarte curând. Fiecare vot trebuie numărat, lucru ce se întâmplă în momentul de faţă. Democraţia este uneori complicată şi uneori necesită răbdare (...). De mai bine de 240 de ani, această răbdare a fost răsplătită cu un sistem de guvernare invidiat de întreaga planetă”, a transmis Joe Biden.

Încrederea lui Biden este confirmată și de jurnaliștii de la Associated Press. Potrivit lui Zeke Miller, reporter Associated Press, „echipa lui Biden a fost calmă și încrezătoare încă din seara închiderii urnelor. Ei par să considere că matematica e de partea lor. Fireşte că urmăresc la fel de atent fiecare schimbare, fiecare răsturnare de situaţie, dar nu reacţionează la fiecare fleac, aşa cum face echipa Trump. Public, echipa Trump este încrezătoare în legătură cu Pennsylvania și alte state-cheie, dar în privat, lucrurile arată cu totul altfel. Pe măsură ce se număra voturile prin corespondență, iar diferența scade, Joe Biden ar putea trece în frunte în Pennsylvania. Cam la asta ne așteptăm”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page