top of page

Factorii care au declanșat globalizarea


Globalizarea este procesul care marchează contemporaneitatea. Amploarea procesului de globalizare, în ultimul sfert de secol, prin trecerea capitalismului matur la stadiul postindustrial de dezvoltare și la stadiul tehologiilor noi, revoluționare, stadiu fără precedent al tehnologiei informațiilor și comunicațiilor, a determinat susținute dezbateri teoretice, care alcătuiesc larga și controversata ideologie a globalizării. Este un proces într-o continuă dezvoltare, un fenomen care s-a răspândit la nivel mondial cu o viteză remarcabilă. Este un proces care se întinde pe mai multe sectoare precum politica, economia și cultura. Ca orice alt fenomen, globalizarea nu a luat naștere dintr-o dată, ci treptat, cu pași mici, dar siguri, urmând ca în decursul anilor să își mărească puterea și influența. Acest lucru se datorează în cea mai mare parte tehnologiei care i-a permis să se dezvolte într-un mod mult mai rapid decât la început. Princtre factorii care au ajutat la apariția și la dezvoltarea treptată a globalizarii, se numără căderea comunismului și adoptarea regimului democratic de cât mai multe state ale lumii, în special după sfârșitul Războiului Rece; Democrația, deoarece ea este cea care facilitează totul, este cea care a înlăturat toate limitele și barierele, cea care nu are nevoie de restricții și cea care îi oferă omului posibilitatea de a alege liber tot ceea ce dorește, de a decide singur pentru el și pentru viitorul său. Cu ajutorul democtrației, globalizarea s-a instalat foarte ușor în viața și mai ales în mintea oamenilor; le-a arătat că absolut totul este posibil și că orice vis poate ajunge să devină realitate. Cum globalizarea a pornit din America, iar aceasta este tărâmul democrației și al tututor posibilităților, statele au urmat pe rând modelul american în speranța de a ajunge la standardele acesteia;

Un alt factor constă în cooperarea statelor la nivel internațional, iar aici putem vorbi de o piață capitalistă care permite realizarea diverselor schimurilor, export, import, toate acestea fiind posibile la o scară mult mai largă datorită înlăturării taxelor vamale; Ne este mult mai ușor să importăm și să exportăm diverse produse, tot ceea ce noi nu putem produce sau ceea ce putem să oferim și altora. Astfel, globalizarea vine drept soluție în ajutotul statelor pentru a le facilita munca și pentru a le crește beneficiile;

Un alt factor care a stat la baza formării globalizării este accentul pus pe țările

aflate în dezvoltare și stimularea activităților ecomomice în cadrul acestora; Deoarece orice țară este o potențială sursă de resurse, țările aflate în dezvoltare sunt cele care s-au bucurat de atenție și de dorința de a fi aduse la nivelul celorlalte. Globalizarea este cea care dorește o lume la fel, cu aceleași posibilități pentru fiecare; Nu în ultimul rând, dezvoltarea internetului și a tehnologiei, a schimbului de informații, progresele tehnologiei mai ales în domeniul comunicațiilor reprezintă un alt factor care a declanșat globalizarea. Creșterea și dezvoltarea tehnologiei la nivel internațional este poate factorul cel mai important care a determinat apariția globalizării, căci tehnologia și telecomunicațiile sunt cele care ajută oamenii să fie la zi cu ceea ce se întâmplă în lume de la un capăt la celălalt, cea care a facilitat și a întărit comunicarea dintre oameni și cea care a ajutat la descoperirea numeroaselor aparaturi de care astăzi întreaga planetă se bucură.

Prin intermediul acestor factori globalizarea și-a făcut loc în viețile oamenilor și i-a ajutat să vadă și un alt mod de a trăi; „Globalizarea este un concept construit, nu născut;” Construit de către cea mai mare putere de influență, anume, America, cu scopul de a dobândi cât mai multă putere, de a reduce toate statele la unul singur, cu același principii și valori, cu același mod de a vorbi, de a gândi, de a trăi. Este inevitabilă o opunere schimbărilor care au avut loc și au în continuare, tot ceea ce lumea poate să facă este să învățe să se adapteze și să supraviețuiască acestei lumi care se confruntă cu atât de multe probleme lăsate să intre în viețile lor prin numeroase porți deschise de către globalizare. Sursa de putere a acesteia este informația; pentru că într-o lume globală „informația a fost și va rămâne întotdeauna asociată cu puterea”. Nu mai este nevoie de arme, de război pentru a obține cât mai multă putere, ci pur și simplu deținerea unei informații, care poate fi vândută sau pe care o poate folosi în scop propriu.

În prezent, globalizarea se dorește a fi un fenomen care presupune numeroase avantaje atât pentru state, dar și pentru fiecare persoană în parte. Din păcate, acest lucru este aproape imposibil. Ca orice alt fenomen și globalizarea a atras după sine atât efecte pozitive cât și efecte negative. Este imposibil de spus în care parte înclină balanța deoarece, pe cât de multe sunt efectele pozitive, pe atât de multe se pot adăuga și la lista celor negative.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page