top of page

Planeta stă cu ochii pe SUA. Viitorul lumii depinde de votul a șase state


Ziua alegerilor prezidențiale în Statele Unite ale Americii a născut, după cum se aștepta, o situație plină de tensiuni pe întreg teritoriul celor 50 de state americane. Din cauza pandemiei de coronavirus care a îmbolnăvit peste 9 milioane și jumătate de oameni, dintre care a ucis mai mult de 230.000, Statele Unite trebuie să îndure nu doar o economie precară și teama de contaminare, ci și frustrarea de a aștepta un timp îndelungat până vor afla numele viitorului președinte.

Constrânși de situație să apeleze mai degrabă la votul prin corespondență și cel anticipat decât la votul propriu-zis în data de 3 noiembrie, americanii stau cu sufletul la gură până se înumără sutele de milioane de voturi de la estul la vestul țării. De regulă, votul prin poștă era permis doar pentru anumite persoane, cum ar fi bătrânii peste 65 de ani, persoanele bolnave sau care nu sunt în statul de care aparțin. Anul acesta însă, circumstanțele sunt cu totul altele. Pandemia de coronavirus îi ține pe americani departe de posibilitatea de a se îmbulni într-o singură zi la secțiile de votare. Astfel, dacă în 2016 aproximativ un sfert dinter voturi au fost trimise prin poștă, anul acesta, peste 100 de milioane de persoane au votat prin corespondență. „Una dintre principalele probleme în ceea ce privește votul prin corespondență este legată de faptul că serviciul poștal din Statele Unite, responsabil de livrarea voturilor, are probleme de buget, iar Donald Trump a blocat fondurile suplimentare. Astfel, nu este sigur că serviciul poștal va reuși să se descurce cu volumul mare de lucru, ceea ce ar putea duce la întârzieri de livrare”, informează Protv.

Evident, în astfel de situație, odată ajunse, voturile prin corespondență necesită mai mult timp de numărare. Mai mult, regulile privind numărarea acestor voturi variază de la stat la stat. „Majoritatea statelor vor include în numărătoarea finală doar buletinele de vot primite până la închiderea urnelor, în ziua votului. Alte state, precum California, vor accepta voturile trimise până în ziua alegerilor, chiar dacă acesta sunt livrate săptămâni mai târziu. De asemenea, întârzieri pot apărea din cauza faptului că majoritate state încep numărarea voturilor prin corespondență doar după închiderea urnelor. Puține state, printre care și Florida, încep numărarea cu câteva zile înainte”, explică Protv.

Cu ochii pe mass media internațională, întreaga planetă urmărește fiecare actualizare a numărării voturilor sperând că acest suspans se va încheia repede, iar lumea va putea să înceapă să se obișnuiască cu numele celui mai puternic om al planetei, pentru următorii ani. În prezent, predicțiile postului de televiziune CNN, arată că Joe Biden conduce cu 253 de voturi electorale, în timp ce Donald Trump are 213 voturi din cele 270 necesare. Conform celor mai recente date, Alaska (de unde se așteaptă 3 voturi electorale) pariază pe Donald Trump, acesta având un avans de aproximativ 50.000 de voturi după numărarea a 47% dintre voturi. În Georgia, statul cu 16 electori, Trump conduce cu un avans de 18.000 de voturi. Totuși, aici mai sunt aproximativ încă 60.000 de voturi de numărat. Arizona (11 voturi electorale) dă un avans de 70.000 de voturi după 86% înumărate, candidatului democrat, Joe Biden. La fel și Nevada pare să fie de partea lui Biden, cu 6 voturi. Carolina de Nord este aproape să îi ofere cele 15 voturi electorale lui Trump. În aceiași situație este și Pennsylvania, unde cele 20 de voturi electorale sunt în avantajul liderului de la Casa Albă. În timp ce aici mai sunt aproximativ 120.000 de voturi de numărat, Trump are un avans de peste 135.000 de voturi față de Biden.

Per total, Joe Biden are momentan un avans față de Donald Trump, dar cursa este strânsă în mai multe state-cheie. În timp ce în 2016, președintele american a fost anunțat la numai câteva ore de la încheierea voturilor din ziua alegerii, anul acesta, numărul colosal de voturi prin corespondență întârzie aflarea rezultatului final. Potrivit analiștilor politici se estimează data de 23 noiembrie drept termenul limită pentru aflarea rezultatului final.

În această cursă strânsă, tensiunea atinge cote maxime. Joe Biden a ieșit deja la declarații, transmițându-ele americanilor că este încrezător în victorie. La celălalt pol, președintele în funcție continuă să își acuze rivalul că „încearcă să fure alegerile” şi a înaintat acțiuni în justiție în mai multe state, pentru oprirea numărării voturilor sau renumărarea acestora. Deocamdată nu există dovezi ale unei fraude pe scară largă în cursa prezidențială.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page