top of page

Viena este în stare de șoc după un atac terorist soldat cu 4 morți și 17 răniți



În ciuda faptului că întreaga planetă suferă la unison din cauza pandemiei de coronavirus, unele țări europene mai trebuie să facă față și terorii impuse de extremiști care curață totul în calea lor, fără milă.

După ce Franța a devenit țintă a două atacuri teroriste la interval de două săptămâni, azi noapte, în jurul orei 20:00 (22:00 ora României), Viena a devenit trăit unul dintre cele mai îngrozitoare momente din istoria sa modernă. Fiind ultima noapte înainte ca restaurantele și barurile să se închidă pentru o lună din cauza pandemiei de coronavirus, centrul Vienei era extrem de animat. Patru persoane au fost ucise și mai multe sunt rănite, după un schimb de focuri în Seitenstettengasse, centrul orașului. Potrivit ministrului austriac de Interne, Karl Nehammer, au fost mai mulţi atacatori. Unul dintre ei a fost ucis, însă ceilalţi - sau celălalt -sunt căutați în continuare de poliţie.

Potrivit martorilor, atacatorii înarmați au tras fără milă în locuitori, împuscând mortal patru persoane și rănind alți 17. Dintre aceștia, șase sunt în stare gravă. “În total, 17 victime ale atacului primesc îngrijiri în diferite spitale, în special pentru răni prin împuşcare şi tăieturi, a spus aceeaşi purtătoare de cuvânt. Alţi 10 pacienţi cu leziuni uşoare sunt în stare de şoc”, a adăugat o purtătoare de cuvânt a Serviciului de sănătate.

Potrivit Ministrului austriac de Interne, atacatorul ucis era simpatizant al ISIS și purta o centură falsă de explozivi. Acesta era înarmat cu o armă de asalt automată, un pistol și o macetă. Pentru siguranţa lor, locuitorii Vienei au fost avertizaţi să rămână în case până când operaţiunea antitero de amploare va lua sfârşit. Atacurile au avut loc în mai multe locuri din capitală. Poliţia austriacă a anunţat ulterior pe Twitter că mai mulţi indivizi înarmaţi au comis atacuri în şase zone din Viena, după cum povestesc și românii stabiliți acolo. “Zona interioară a oraşului, vorbim de centrul oraşului, unde au fost cele 6 locuri unde au fost schimburi de focuri, unde au fost răniţii şi morţii s-a creat un fel de zonă de triaj pentru a se putea clasifica persoanele rănite în funcţie de gravitatea rănilor şi de urgenţele care sunt. Din cauza atacului centrul Vienei este înconjurat e poliție, transportul public oprit în toată zona, practic centrul Vienei este sigilat”, mărturisește Andi Radiu, jurnalist stabilit în Viena. De la fața locului, mai mulți martori au filmat scenele în care un atacator trăgea “cu sălbăticie”, cu o armă de tip Kalaşnikov, pe care o ținea în mână. În imagini se vede cum unul dintre agresori trage fără milă într-un trecător. Mai mult, se întoarce pentru a se asigura că victima rămâne fără suflare.

“Când am auzit mai multe împușcături afară, m-am uitat pe fereastră și l-am văzut pe atacator alergând în diferite baruri și restaurante aflate pe strada noastră. Oamenii au început să fugă încotro au văzut cu ochii, dar în spatele lor erau unul sau doi atacatori care i-au urmărit pe toată strada. A fost o noapte caldă, au fost în jur de 20 de grade Celsius, aşa că oamenii stăteau afară la terase. Dar atacatorul a tras direct în ei. Armele erau de calibru mare. Numai în faţa clădirii noastre s-au tras în jur de 100 de gloanţe”, a povestit Schlomo Hofmeister, rabin. În mijlocul terorii au fost prinşi şi români.

“Eu personal şi cu colegii mei ne aflăm izolaţi într-un restaurant din sectorul 11 al Vienei. Nu putem să părăsim localul, stăm efectiv cu lumina stinsă şi autorităţile ne roagă să nu ieşim pe stradă până la urmatarea ştire a dânşilor. Este efectiv o teroare în acest oraş în acest moment. Se pare că situaţia este atât de gravă încât autorităţile au hotărât ca armata să intervină pentru a proteja populaţia”, a precizat Laura Hanţ, româncă stabilită în Viena. “Nu ştiu cine, ce, se trage dintr-o parte în alta, de-abia am apucat să ajung la maşină, încă nu se adunase poliţia, deci cine-a apucat să scape a scăpat atunci, restul toţi sunt închişi acolo”, a completat Daniela Giugle, o altă româncă stabilită în Viena.

În câteva minute după apelurile la serviciul de urgență, trupele SWAT au împânzit străzile Vienei, urmând că pană la miezul nopţii, centrul oraşului să fie deja baricadat. “Ne spunea şi ministrul, cancelarul, să nu ieşim din case, că oamenii ăia sunt foarte periculoşi, au arme automate, au bombe, au tot felul de chestii din astea la ei”, a povestit Nicu Cinta, un român stabilit în Viena.

“Este cea mai grea zi pentru Austria după mulți ani. Avem de-a face cu un atac terorist a cărui intensitate nu am mai experimentat-o în Austria de foarte mult timp. Atacatorul este un tânăr în vârstă de 20 de ani care avea la activ o condamnare pentru implicare într-o organizaţie teroristă. Kujtim Fejzulai a fost condamnat la 25 aprilie 2019 la 22 luni de detenţie pentru că încercase să plece în Siria pentru a se alătura Statului Islamic”, a declarat la scurt timp Karl Nehammer, ministru austriac de Interne.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page