top of page

Angela Merkel: “Ne apropiem de o urgență acută în spitale”


Dacă în lume, unele țări se confruntă cu al doilea val al pandemiei de coronavirus, în timp ce altele confirmă deja al treilea val, în opinia specialiștilor, nici unul, nici altul nu vor fi ultimele resimțite de planetă. În ciuda faptului că oamenii de știință vorbesc din ce în ce mai mult despre aprobarea unui vaccin anti Covid-19, producerea lui în masă durează foarte mult. Între timp, sarcina salvării din fața acestui inamic invizibil revine autorităților care se văd nevoite să recurgă la măsuri drastice de restricție pentru a salva sărbătorile de iarnă.

În Europa, creșterea alarmantă a cazurilor de coronavirus i-a determinat pe liderii mai multor țări, să impună carantina totală sau parțială. Această decizie a adus frustrare în rândul europenilor care acuză autoritățile că recurg la izolarea întregii populații în loc să ii protejeze doar pe cei vulnerabili, lăsându-i pe cei sănătoși să creeze anti-corpi.

În Germania, carantina parțială a început ieri, iar Cancelarul german, Angela Merkel avertizează că noul coronavirus reacționează diferit și mult mai agresiv la temperaturi scăzute. Potrivit Ministerului german al Sănătății, numărul pacienților de la terapie intensivă s-a dublat, în ultimele 10 zile. “Ne apropiem de o urgență acută în spitale” a spus cancelarul Angela Merkel. Pentru următoarele 4 săptămâni barurile, cinematografele, teatrele și sălile de fitnes vor fi închise aici.

Cu peste 40.000 de cazuri de Covid-19 și cel puțin 630 de decese, Grecia se alătură şi ea Germaniei, impunând o carantină parțială. Din această dimineață, timp de două săptămâni, toți cei care locuiesc în orașul Salonic și în regiunea Serres, din nordul țării, pot să iasă din casă doar cu un motiv justificat. “Cei care vor să iasă din casă, trebuie să trimită un SMS, așa cum au făcut-o în timpul perioadei de carantină totală din primăvară. Între orele 21:00-05:00, ieșirea din casă este permisă doar pentru a merge la serviciu sau în caz de urgență medicală”, a explicat Stelios Petsas, purtător de cuvânt al guvernului din Grecia.

În timp ce zborurile către şi dinspre Salonic au fost suspendate pentru 14 zile, magazinele alimentare, farmaciile și școlile rămân deschise. În restul țării, inclusiv în capitala Atena, barurile, sălile de sport, muzeele, teatrele și cinematografele rămân cu lacătul pe ușă în timp ce restaurantele sunt autorizate să funcționeze doar cu livrare la domiciliu. În Spania, deplasările între regiunile autonome, cu excepția motivelor esențiale – de sănătate, familiale și de muncă sunt interzise între ora 11 noaptea și 6:00 dimineața. În statul european cel mai afectat de coronavirus, întâlnirile și adunările publice sunt restricționate.

În Franța, autoritățile din sectorul sănătăţii au raportat luni un nou record al cazurilor zilnice de la declanşarea epidemiei. Dacă duminică au fost confirmate 46.290 de cazuri noi, la numai 24 de ore diferența, au fost raportate alte 52.518 cazuri de infectare. Aceste date sugerează că noile restricţii introduse de autorităţi începând de vineri nu şi-au produs încă primele efecte. În total, Franța se confruntă cu un total de 1.466.433 de contaminări. De altă parte, Slovacia s-a mobilizat într-un program de testare națională gratuită pentru Covid-19 a întregii populaţii. Peste 3,6 milioane de cetăţeni, reprezentând circa două treimi din populaţia Slovaciei, au participat weekendul trecut primul program de acest fel desfăşurat de o ţară de la începutul actualei pandemii.

Potrivit premierului Igor Matovic, 38.359 dintre persoanele testate, respectiv 1,06%, au avut rezultat pozitiv şi trebuie să se autoizoleze la domiciliu; la fel şi persoanele care nu s-au testat. Deşi criticat în special pentru faptul că testele antigen rapide folosite în această campanie sunt mai puţin precise decât testele moleculare PCR, şeful guvernului de la Bratislava a susţinut acest program ca o modalitate de a încetini răspândirea virusului şi de a evita o nouă carantină. „Da, în Europa se spune că singura cale de a ieşi din pandemie este izolarea. Dar noi am demonstrat că nu este aşa. Cred cu tărie că această soluţie va funcţiona în Slovacia cu condiţia ca aceia care au primit certificatul că sunt negativi să fie în continuare responsabili, iar aceia care au primit rezultat pozitiv să rămână în carantină cu familia. În ceea ce privește acurateţea rezultatelor date de testele antigen, şi dacă numai jumătate din aceste rezultate sunt corecte acest lucru este de mare ajutor în combaterea pandemiei”, a mai spus Matovic, citat de EFE.

„Peste 46.000 de persoane, dintre care 6.000 de militari, au participat la operaţiunea de testare la nivel naţional, care va fi repetată în weekendul următor. Sunt scutiţi de testare cei care până joi, 29 octombrie, au fost testaţi negativ în laboratoarele private şi minorii cu vârste sub 10 ani”, informează Protv.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page