top of page

Consilierea și orientarea carierei elevilor


Instituțiile școlare au un rol foarte important în instruirea și ghidarea tinerilor elevi către perspectiva corectă de viitor. Însă în ce constă practic, aceste activități? Orientarea școlară și profesională reprezintă ansamblul acţiunilor opţionale şi consultative realizate prin modalităţi pedagogice, generale şi speciale, subordonate, din punctul de vedere al conţinutului, dimensiunii tehnologice/aplicative a educaţiei, iar din perspectiva metodologică activităţii de asistenţă psihopedagogică şi socială a cadrelor didactice, elevilor şi părinţilor, proiectată la nivelul sistemului de învăţământ, în vederea unor opţiuni corecte şcolare şi profesionale. În timp ce consilierea (înțeleasă și ca „sfătuire”) este completată de o acțiune de punctare a direcției ce trebuie urmată, este lesne de înțeles că aceste două activități (de consiliere și orientare) se subordonează una pe cealaltă, fiind strâns legate de scopul pe care îl urmăresc. Consilierea și orientarea către următoarele studii sau cariera unui tânăr se face înainte ca acesta să decidă pasul major al urmării unei direcții către speranța unui viitor mai bun, și anume, încă din liceu, înainte de a aplica pentru programul de studii al unei universități. Aceste activități sunt sistematice și au o natură educativă. Specialiștii au decis că cel mai bun loc pentru desfășurarea acestora este școala iar de cele mai multe ori, consilierea și orientarea școlară sau profesională au loc prin intermediul unor discipline sau activăți extrașcolare. Cunoscându-i personalitatea și abilitățile, pedagogul trebuie să mențină continuu un nivel ridicat al comunicării între el și elev, asigurându-se că tânărul conștientizează seriozitatea și importanța pieței muncii și că realitatea îi impune să ia în calcul posibilitățile de alegere care țintesc studiile sau cariera realiste, aflate în concordanță cu cerințele pieței.

În timp ce diriginții și părinții sunt așteptați să pună elevul în contact cu anumite concepte, factori și efecte revărsate peste importanța alegerii unui viitor care să coincidă cu posibilitatea de a se bucura de el, specialiștii au creat o serie de activități care să poată servi drept ghid în consilierea și orientarea alegerii carierei sau a studiilor. Doar că, în ciuda faptului că majoritatea dintre aceste programe pot fi experimentate doar prin intermediul instituțiilor școlare, familia reprezintă principalul punct de reper al adolescentului atunci când vine vorba de alegerea studiilor sau găsirea unui loc de muncă. Aflat încă sub aripa protectoare a familiei, elevul se simte influențat de perspectiva de orientare a acesteia, sfârșind de cele mai multe ori prin a alege ceea ce părinții aleg pentru el.

În ciuda faptului că nivelul de ascultare și supunere a noii generație de adolescenți este mai scăzut, acesta încă totuși există. Rezultatele bune la o anumită materie îi determină pe tineri să își dorească să urmeze studii care să îi dezvolte potențialul, visând la o carieră în domeniu (spre exemplu, un elev cu rezultate bune la materia „Cultură civică” se simte motivat să se înscrie la Facultatea de Drept și să devină avocat). În timp ce părinții iau în calcul, atunci când se gândesc la influențarea alegerii școlar-profesionale, criterii precum durabilitatea profesiei pe piața forței de muncă, perioada pe care trebuie să o acorde studiilor aferente, costurile financiare necesare, statutul social pe care îl conferă cariere sau factorii de risc, elevii adolescenți tind să nu raționalizeze acest proces după același set de principii/așteptări. Dimpotrivă, de cele mai multe ori, tinerii elevi sunt tentați să aleagă studii care să le garanteze carierele pe care le văd acum la modă (excluzând elevii care recurg la abandonul școlar, care decid să nu urmeze niciun curs universitar sau să nu se angajeze, trăind din resursele părinților).

Astăzi, pentru a putea crea un cerc sănătos al impactului benefic asupra viitorului adolescentului se recomandă instruirea principalului factor de influență și anume, familia. Prin sprijinirea cunoașterii cât mai realiste a cerințelor pieței muncii, viitorul încotro se îndreaptă aceasta, calitățile copiilor lor și potențialul de dezvoltare al acestora, părinții pot deveni o sursă de mare ajutor pentru alegerea studiilor sau carierei următoare. De cealaltă parte, tinerii care nu beneficiază de niciun fel de sprijin (indiferent că vorbim de școală, specialiști, familie, anturaj, mass media etc.) riscă să facă alegeri greșite, să renunțe ușor sau să amâne, arătând continuu o atitudine de descurajare.

Viitorul profesional al tinerilor adolescenți nu este o dilemă doar pentru cei din jurul său, ci chiar și pentru sine. De cele mai multe ori, privind la modalitatea de funcționare a societății, elevul se întreabă despre direcția încotro va trebui să o apuce. De aceea este extrem de important ca agenții responsabili cu această sarcină să intervină promt și cu o serie de programe special pregătite să funcționeze. Tratat cu seriozitate, respectat, ascultat, încurajat și provocat să își asume responsabilitatea, elevul va crede în activitățile menite să îi ofere consiliere și orientare în alegerea studiilor și a carierei.

Destinate fie persoanelor adulte sau elevilor, activitățile de consiliere și orientare a carierei au luat naștere pe baza nevoii ființei umane de a găsi locul potrivit de muncă, investind în construcția unei cariere pe termen lung dar și ca ghid de a pune în concordanță abilitățile uni persoane, cu profesii care să dea randament pe piața muncii. În timp ce astăzi, societatea se plânge de prea puține locuri de muncă și mult prea mulți tineri care preferă să trăiască în șomaj decât să lucreze, există numeroase programe (gratuite sau plătite) al căror scop este să conștientizeze, să instruiască și să plieze conform cerințelor, candidații potriviți pe piața muncii.

Consilierea este un proces în urma căreia în școală, elevul va înțelege prin prisma specialiștilor, realitatea serviciilor și condițiile pe care ultimele tendințe accesate de către societate au schimbat percepția despre locul de muncă (de exemplu, din cauza sau datorită occidentalizării societății românești dispunem de un nou stil de muncă și anume, lucrul de acasă. De altă parte, poziția de freelancer tinde să câștige din ce în ce mai multă atenție comparativ cu posturile unui contract de muncă ce vine la pachet cu un set de reguli tradiționale). Orientarea presupune o perspectivă realistă și un plan care îl va ajuta pe elev să obțină cariera pentru care are toate abilitățile necesare. Astfel spus, în procesul de orientare și consiliere, un principiu extrem de important se bazează pe organizarea structurii acestor activități; Necesitând urmărirea unor etape precum: autocunoașterea și dezvoltarea personală a adolescentului, investigarea traseelor de educație și profesie, decizia, căutarea unui loc de muncă și metodele de (auto)promovare.

Evident, atunci când adolescentul dispune de toate abilitățile necesare carierei ideale, procesul de consiliere și orientare necesită mai puțin efort. Însă, în cazurile în care tinerii nu știu încotro să o apuce și nici care sunt cele mai căutate locuri de muncă, cele cu un grad scăzut de risc, pozițiile cu o viață îndelungată sau cele care acoperă un trai satisfăcător, consilierea și orientarea necesită timp și efort dublu deoarece în această situație nu putem vorbi doar despre instruirea teoretică ci și despre acțiuni de construire a numeroase competențe. În ceea ce privește perioada potrivită pentru a împlini cu succes acest obiectiv, aceasta este adolescența; însă trebuie menționat faptul că managementul carierei nu se oprește imediat după ce tânărul fie intră la programul de studiu dorit, fie se angajează, ci continuă pe tot parcursul vieții profesionale. Orientarea în carieră trebuie să susțină permanent procesul de învățare continuă deoarece există factori care pot pune în pericol statutul unui student sau al unui angajat (specializarea facultății poate să nu mai aibă la fel de multă căutare pe piața muncii, intervin șomajul, reorientarea profesională sau revenirea în sistem a celor pensionați etc.).

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page