top of page

Volumul colosal de voturi prin corespondență face din ce în ce mai imposibilă aflarea pe 3 noiembrie



Un record neobișnuit pentru alegerile prezidențiale din Statele Unite se înregistrează chiar zilele acestea peste Ocean. Pregătiți să afle cine va fi următorul președinte care va configura direcția Statelor Unite pentru următorii patru ani, americanii nu stau degeaba și votează prin corespondență cu mult înainte de 3 noiembrie, când este ziua propriu zisă a alegerilor. Loviți dur de pandemia de coronavirus, dar și umbriți de evenimente precum rasismul și închiderea economiei pe timpul carantinei naționale, peste 70 de milioane de americani și-au exprimat deja preferința în ceea ce privește votul de încredere pentru următorul lider de la Casa Albă.

Prezența covârșitoare la votul anticipat face că lupta dintre candidatul republican, Donald Trump și cel democrat, Joe Biden să fie una extrem de crâncenă. Cu șase zile înainte de momentul aflării numelui celui mai puternic om de pe pământ, preezenta la vot a ajuns la jumătatea celei înregistrate în total în anul 2016. Pentru că această cursă resimte multe tensiuni pe fondul amenințărilor critice cu care se confruntă SUA, actualul președinte, Donald Trump face turul statelor indecise care pot înclina balanţa victoriei în timp ce rivalul său, Joe Biden, s-a încumetat chiar la o incursiune în fieful tradiţional al republicanilor. ”Nu sunt mulţi experţi care să fi ghicit acum patru ani că un candidat democrat la alegerile prezidenţiale din 2020 va face campanie în Georgia, în ultima săptămână dinaintea alegerilor”, a mărturisit Joe Biden. Cel mai dezbătut subiect în cadrul acestei campanii electorale rămâne pandemia de coronavirus și efectele pe care aceasta le-a revărsat peste statele americane. Acuzându-l de o gestionare proastă a crizei sanitare dar și de nepăsarea cu care îi trimite pe oameni înapoi la muncă în timp ce Covid-19 face din ce în ce mai multe victime, candidatul democrat l-a numit “escroc” pe Trump despre care spune că “a capitulat” în fața pandemiei. “A mărturisit-o chiar şeful administraţiei prezidenţiale. A spus, citez, -Nu vom controla pandemia-. E o capitulare, înclinarea steagului. Este o fereastră spre adevărul şocant de la Casa Albă”, a declarat Biden.

De altă parte, în timpul mitingurilor sale electorale din statele preconizate să aibă ultimul cuvânt în alegeri, Trump promite să învingă noul coronavirus. “Voi oferi prosperitate cum nu s-a mai văzut şi un vaccin sigur care va eradica virusul şi va pune rapid capăt acestei pandemii. Din 4 noiembrie (după alegeri), n-o să mai vorbească nimeni de Covid (...) Aceste alegeri sunt o chestiune de supravieţuire economică pentru Michigan. Dacă (Biden) câştigă, va creşte taxele la un nivel cum nu s-a mai văzut. El a spus-o. Este primul candidat pe care l-am văzut să promită: vă voi creşte taxele!”, a avertizat liderul americanilor.

Paralel cu Trump, și prima doamna face campanie pentru soțul său. În premieră, pe cont propriu, la un miting în Pensylvania, un stat cheie în alegeri, Melania Trump a precizat: “Nu sunt de acord mereu cu felul în care spune lucrurile. Dar este important pentru el să vorbească direct cu oamenii pe care îi serveşte”.

Americanii au trei metode posibile pentru a-și oferi votul: prin poștă, prin vot în avans (care are loc cu câteva zile sau săptămâni înainte de ziua alegerilor), sau prin prezența la urne în ziua votului. De teama noului coronavirus, anul acesta se estimează o dublare a alegerilor prin corespondență față de ultimul an electoral. Pentru că dintre cei peste 70 de milioane de alegători care au votat deja anticipat, peste 46 de milioane şi-au exprimat opţiunea electorală prin poştă, Trump se teme că numele câștigătorului nu va putea fi aflat marțea viitoare din cauză că ar putea dura zile sau săptămâni până vor fi contabilizate toate voturile prin corespondenţă. “Ar fi foarte, foarte corect şi foarte frumos dacă un câştigător ar fi declarat pe 3 noiembrie, în loc să se numere buletinele de vot vreo două săptămâni, ceea ce este total nepotrivit”, speră președintele de peste Ocean. În plus, una dintre principalele probleme în ceea ce privește votul prin corespondență este legată de faptul că serviciul poștal din Statele Unite, responsabil de livrarea voturilor, are probleme de buget, iar Donald Trump a blocat fondurile suplimentare. În acest sens, nu este sigur că serviciul poștal va reuși să se descurce cu volumul mare de lucru, ceea ce ar putea duce la întârzieri de livrare.

“Secțiile de vot nu se închid la aceeași oră pe tot teritoriul Statelor Unite. Primele secții de vot se vor închide pe coasta de est, la ora locală 19:00. Ulterior începe numărarea voturilor, iar primele rezultate apar în presa internațională în momentul în care se consideră că unul dintre candidați are un avans suficient. Cu toate acestea, în acest stadiu încă este vorba de predicții, nu de rezultate finale. Același lucru se întâmplă și în momentul în care apar primele rezultate la nivel național”, explică Protv.

Sistemul electoral american face ca anumite state mai puţin populate să joace un rol important în alegerea preşedintelui iar anul acesta, statele cu greutate în ziua votului sunt Arizona, Florida sau Carolina de Nord. Aici, republicanii invocă drept teme de interes economia și locurile de muncă, iar democrații - criza climatică și injustiția rasială, chiar dacă nici unii, nici alții nu-i prea simpatizează pe candidați.

Pentru a câștiga alegerile, unul dintre candidați are nevoie de votul a 270 de electori din totalul de 538.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page