OMS: “Avem speranţa că ţările nu vor trebuie să intre în aceste aşa-numite lockdown-uri naţionale”
Tot mai multe țări europene raportează o creștere a numărului de cazuri noi de Covid-19, fapt pentru care măsuri drastice de restricție au început să între în vigoare în majoritatea colțurilor din Europa. În ideea de a evita o catastrofă din cauza celui de-al doilea val al pandemiei de coronavirus și ase asigura că decembrie și sărbătorile de iarnă nu vor fi compromise, autoritățile mizează pe un noiembrie cu foarte multe reguli împotriva răspândirii pandemiei.
Apelul lansat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) face ca această misiune să fie una mult mai urgentă decât se presupune. “Europa are nevoie de o accelerare serioasă a luptei împotriva Covid-19, iar lipsa capacităţii de depistare a contacţilor ar putea îndrepta boala şi mai mult într-o zonă întunecată. Regiunea Europa, care la OMS include 46 de ţări, furnizează 46% din bilanţul global de infectări şi aproape o treime dintre decese. În acest moment suntem mult în urma virusului în Europa, aşa încât a i-o lua înainte va necesita o accelerare serioasă în ceea ce facem. Capacitatea spitalicească de a îngriji pacienţii internaţi cu coronavirus a crescut în regiunea europeană, iar ratele de mortalitate sunt foarte, foarte scăzute. Vedem însă un număr mare de cazuri, vedem boala larg răspândită, vedem rate foarte, foarte înalte de pozitivare şi o lipsă în creştere de capacitate de a depistare eficace a contacţilor, care îndreaptă boala şi mai mult într-o zonă întunecată. Iar multe ţări se confruntă acum cu spectrul închiderilor în săptămânile viitoare. Nu este o situaţie în care, sunt sigur, vreo ţară din Europa sau din lume ar vrea să se afle”, a declarat Mike Ryan, directorul Programului pentru urgenţe sanitare al OMS.
Întrebată despre creşterea numărului de cazuri în Europa, Maria Van Kerkhove, directoarea tehnică a OMS pentru COVID-19, a răspuns: “încă avem speranţa că ţările nu vor trebuie să intre în aceste aşa-numite lockdown-uri naţionale”. În aceiași nuanță, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus a adăugat că “este periculos să se renunţe la controlul pandemiei”, referindu-se în mod evident la declaraţiile din ajun ale şefului de cabinet al preşedintelui american Donald Trump, Mark Meadows.“Nu trebuie să coborâm braţele, iar din acest motiv spunem că, dacă suntem de acord cu şeful de cabinet că a-i proteja pe cei mai vulnerabili este important, a renunţa la preluarea controlului este periculos”, a declarat Tedros în cadrul unei conferinţe de presă.
După zece luni de luptă cu pandemia care a provocat peste 1,1 milioane de morți, planeta resimte o oarecare oboseală, însă directorul general al OMS a chemat la continuarea luptei, la doar o zi după ce Mark Meadows a lăsat să se înţeleagă că SUA renunţă să “preia controlul” epidemiei, mizând mai degrabă pe medicamente şi pe vaccinuri.
În prezent, tot mai multe țări se află într-o situație critică din cauza răspândirii necontrolate a coronavirusului. Franța, spre exemplu, a depășit 52.000 de noi cazuri de coronavirus în decurs de 24 de ore, cu 7 mii mai multe decât în ajun. „Estimarea Consilului Științific este mai aproape de 100.000 de cazuri în realitate, adică dublu. Probabil al doilea val va fi mai dur decât primul, iar impactul asupra secțiilor de terapie intensivă va deveni evident în maximum 3 săptămâni. Cred că mulți dintre compatrioții noștri n-au înțeles ce ne așteaptă”, a explicat Jean-François Delfraissy, președintele Consiliului Științific.
Nici italienii nu o duc mai bine. Pentru că nu își permit o nouă carantină națională, șeful guvernului de la Roma a ales să meargă pe mâna înăspririi măsurilor de restricție în mai multe zone ale țării. Pierzându-și repede răbdarea cu strategia autorităților care nu îi ajută cu niciun suport financiar, mai mulți italieni au protestat violent în Torino, Milano și Napoli, Roma și Palermo. Demonstraţiile au început la scurt timp după ce Guvernul a anunţat închiderea, începând cu ora 18:00, a restaurantelor, barurilor, a sălilor de sport şi cinematografelor. În timp ce majoritatea magazinelor vor rămâne deschise, 75% din cursurile liceelor şi universităţilor italiene vor avea loc online. De altă parte, în mai multe regiuni, precum Lombardia şi Piedmont, au fost introduse restricţii de mobilitate pe timp de noapte. În rest, Guvernul a mai cerut oamenilor să nu călătorească în afara oraşelor de reşedinţă decât dacă este absolut necesar şi să evite, pe cât posibil, folosirea transportului în comun. „Cred că vom suferi puţin luna această, dar strângând din dinţi cu aceste restricţii vom putea respira din nou în decembrie”, a spus duminică prim-ministrul Giuseppe Conte.
Belgia se numără printre țările cu ce mai dramatică răspândire a virusului, iar autoritățile nu exclud revenirea la carantină totală. „Fară ajutor primit din alte regiuni ori din Germania, în două săptămâni ajungem în situația Lombardiei din primăvara. Vrem cu orice preț să nu ajungem în situația de alege pe cine să salvăm. Dacă nu sunt paturi la terapie intensivă, nu ar trebui făcută nicio resuscitare”, a mărturisit Philippe Devos, șef terapie intensivă.
În toată această realitate cutremurătoare, presa britanică aduce un strop de curaj, informând că de săptămâna viitoare, va începe vaccinarea cadrelor medicale cu serul dezvoltat de compania AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford. Uniunea Europeană a încheiat un acord pentru cel puțin 300 de milioane de doze ale vaccinului AstraZeneca.