top of page

Bătălia dintre Donald Trump și Joe Biden înregistrează cea mai mare prezență la vot din ultimul seco


Mai este o săptămână până când se va afla numele celui mai puternic om al planetei și în ciuda faptului că sondajele de opinie îl dau învingător pe candidatul democrat, Joe Biden, nimic nu este garantat. Având în vedere exemplul ultimelor alegeri prezidențiale din noiembrie 2016 când sondajele de opinie au dat-o învingătoare pe democrata Hillary Clinton dar care în realitate, a pierdut fotoliul de la Casa Albă în fața miliardarului și fostei vedete de televiziune, Donald Trump, anul acesta este greu să mergi pe mâna oricărei estimări.

Cu toate acestea, un lucru este cert: alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii, programate în data de 3 noiembrie au înregistrat deja cea mai mare prezență la vot din ultimul secol. În acelasi sens, americanii fie sunt nerăbdători să scape de Trump, fie sunt din ce în ce mai convinși că acesta este eroul de care America are nevoie pentru a fi măreață din nou.

Între timp, tensiunea între tabera democrată și cea republicană atinge cote maxime. Cel puţin nouă persoane au fost arestate şi câteva rănite, după ciocniri în Times Square, aseară. Susţinătorii preşedintelui Trump s-au adunat la kilometrul zero al New York-ului, dar imediat s-au mobilizat şi contra-manifestanţi. În același timp cu manifestațiile, la Casa Albă, cuplul prezidenţial întâmpina colindătorii de Halloween. Agenda lui Trump este destul de încărcată în perioada aceasta însă cu fiecare prezență la mitingurile la care participă, liderul american continuă să le spună americanilor că “e aproape gata” cu pandemia de coronavirus.

”Ştiţi de ce avem atâtea cazuri? Pentru că testăm atât de mult. În multe privinţe, e bine că testăm, dar în altele - este o mare prostie. Avem vaccinuri, avem tot ce trebuie. Suntem aproape să depăşim (criza). Chiar şi fără vaccinuri, e aproape gata. Mie mi-au dat Regeneron şi a doua zi m-am simţit Superman. Îmi venea să-mi sfâşii tricoul! Eram chitit să mă întorc la muncă, să mă duc să bat China, să bat pe toată lumea”, a declarat Donald Trump, continuând să subestimeze noul coronavirus. În opinia analistului politic, Michael Shear, ”situaţia pandemiei este principala ameninţare la adresa realegerii lui Trump şi el e disperat să schimbe subiectul”.

În realitate, nici măcar la Casa Albă, epidemia de coronavirus nu este gata, în condițiile în care cel puţin cinci membri din echipa vice-preşedintelui Mike Pence au fost testaţi pozitiv. ”Prioritatea trebuie să fie vaccinurile anti Covid şi tratamentele”, recunoaște şeful administrației prezidenţiale.

Potrivit celor mai recente date oficiale, America a înregistrat o medie zilnică de 69 de mii de noi teste pozitive iar specialiştii avertizează că în curând s-ar putea depăşi pragul de 100.000 de cazuri de infectare, zilnic!

“Am greşit din plin în privinţa modului în care am tratat această pandemie, iar faptul că se înteţeşte din nou ne aminteşte că nu am învăţat nimic din greşeli. Tocmai am intrat în cea mai gravă fază a pandemiei”, mărturisește Carlos Del Rio, medic american.

De altă parte, Reid Wilson, autorul vartii “Epidemic” consideră că Trump a avut ghinionul de a fi președintele SUA exact când planeta avea să resimtă cea mai mare amenințare de la Cel de-al Doilea Război Mondial încoace. ”Se întâmpla în cel mai prost moment pentru preşedintele Trump. După 10 luni, virusul este încă aici, administraţia Trump n-a reuşit să preia controlul asupra situaţiei. Cred că preşedintele Trump vrea ca americanii să accepte că acest virus va deveni endemic, că va circulă în populaţie pentru mulţi ani de acum înainte, exact ca virusul gripal”, scrie Wilson.

În așteptarea zilei cea mare în care americanii vor află ce direcție va lua SUA în următorii patru ani, presa de după Ocean atrage zilnic atenția asupra oricărui detaliu care ar putea face diferența în preferințele electoratului.

O astfel de știre face referire la faptul că în cazul în care Donald Trump va mai câștiga un mandat la Casa Albă, acesta ar putea concedia mai mulți oficiali americani aflați la conducerea birourilor de informații. Potrivit două surse apropiate președintelui Trump citate de Axios, printre persoanele care și-ar putea pierde funcțiile se numără directorul FBI, Cristopher Wray, directorul CIA, Gina Haspel și secretarul american al Apărării, Mark Esper. Conform mărturisirilor făcute de sursele menționate, nemulțumirile lui Donald Trump sunt personale și nu unele naționale. Cu privire la directorul FBI, Trump ar fi nemulțumit de faptul că acesta a refuzat să deschidă o investigație formală a lui Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, precum și a altor oficiali despre care Trump crede că au făcut abuz de putere în cadrul investigării ingerințelor în alegerile din 2016.





Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page