top of page

Ultimatumul lui Aleksandr Lukaşenko a expirat. Belarus a intrat în grevă națională



Sunt aproape trei luni de când Aleksandr Lukaşenko se bucură de un alt mandat ca președinte al Belarusului, după ce susține că a fost ales cu 80% din voturi pentru a-și continua poziția pe care a preluat-o acum 26 de ani în urmă. Cunoscut sub numele de `ultimul dictator al Europei`, Lukașenko este acuzat de fraudarea alegerilor prezidențiale din data de 9 august și faptul că este în stare de orice ca să își păstreze funcția. Conform cetățenilor, acesta nu mai este dorit la conducerea țării, iar alegerile prezidențiale de acum aproape trei luni, cu siguranță nu au arătat un procent de 80% în favoarea acestui `tiran`.

Încă de la anunțarea rezultatului voturilor, belarușii se întâlnesc duminică de duminică pe străzile din Minsk și din alte orașe mari protestând la adresa actualului președinte. Militând pentru demisia acestuia și alegeri prezidențiale libere, oamenii sunt hotărâți să nu renunțe la această luptă crâncenă. În ciuda sutelor de arestări și a violențelor de la fiecare protest, belarușii simt că schimbarea istoriei în țara lor este `acum sau niciodată`. Pentru a unsprezecea duminică consecutivă, sute de mii de oameni au manifestat împotriva lui Aleksandr Lukaşenko, somat să cedeze “Ultimatumului Poporului’. Refuzând să se retragă de la putere, liderul de la Minsk avea să numere orele rămase până când cetățenii săi au promis că în cazul lipsei de cooperare, vor declanșa o grevă națională. “Astăzi (duminică ) la ora locală 23:59 expiră ⁣Ultimatumul Poporului ⁣ şi, dacă cererile nu sunt îndeplinite, belaruşii vor începe greva naţională’⁣, a scris pe Telegram, Svetlana Tihanovskaia, opozantă autoexilată în străinătate după alegerile prezidenţiale la care a fost contracandidata lui Lukaşenko. În urmă cu câteva zile, aceasta i-a dat ultimatum până la 25 octombrie - preşedintelui belarus să plece de la putere, ameninţând că altfel va lansa un apel la grevă generală. ”Dacă exigenţele nu ne sunt respectate până la 25 octombrie, întreaga ţară va ieşi paşnic în stradă la 26 octombrie, toate întreprinderile vor intra în grevă, toate drumurile vor fi blocate, iar magazinele de stat nu vor mai vinde nimic”, a ameninţat, într-un comunicat, opozanta.

În ultimatumul dat preşedintelui, Tihanovskaia cere și încetarea presiunilor din partea poliţiei şi eliberarea tuturor ⁣deţinuţilor politici⁣, numeroşi opozanţi fiind arestaţi înainte şi după alegerile din 9 august.

Îngrijorată pentru soarta conaționalilor săi, Tihanovskaia și-a arătat sprijinul pentru belarusi chiar și din Lituania unde s-a autoexilat. Mai mult, acesta a făcut apel și la Germania pentru a primi ajutorul necesar ca să-i elibereze poporul de sub dictatura lui Lukaşenko.

Atitudinea președintelui este una calmă și de ignorare a apelului făcut de oameni, fapt care îi determină pe belaruși să fie și mai înverșunați cu privire la acesta. Cerând armatei și poliției să intervină pentru a-i calma pe protestatari, Lukaşenko consideră juste sutele de arestări făcute încă din august. Ajunsă într-un punct culminant, poliția din Belarus a amenințat că va ajunge până în punctul când va trage în protestatari, dacă este nevoie. Într-un mesaj video publicat luni pe reţelele de socializare, ministrul de Interne adjunct Genadi Kazakevic a pretins că protestatarii au devenit ”extrem de radicali”. ”Ofiţerii Ministerului de Interne şi soldaţii nu vor pleca de pe străzi. Dacă va fi necesar vor folosi echipamente speciale şi arme de foc”, a afirmat Kazakevic.

În cursul zilei de ieri, peste 100.000 de oameni au manifestat în Belarus iar forţele de ordine au folosit grenade asurzitoare pentru dispersarea manifestanţilor. Mai mult, conform ONG-ului de apărare a drepturilor omului Vesna şi canalelor de pe Telegram ale opoziţiei ce arată scene de panică printre manifestanţi, ziua s-a încheiat cu cel puţin o sută arestări.

Pentru că președintele belarus nu a adoptat nicio poziție până aseară, la orele 23:59, Tihanovskaia a afirmat într-un comunicat că ”regimul a demonstrat încă o dată belaruşilor că singurul lucru de care este capabil este folosirea forţei. Acesta este motivul pentru care mâine, 26 octombrie, va începe greva naţională”.

În urmă cu câteva săptămâni, președintele Aleksandr Lukaşenko anunța că Belarus închide granițele cu Polonia şi Lituania și va întări în același timp, controalele la frontieră cu Ucraina. Atât Polonia cât şi Lituania au denunţat alegerile prezidențiale din data de 9 august, apreciindu-le drept fraudate, fapt pentru care au primit mai mulţi opozanţi care au fugit de regimul de la Minsk. De altă parte, Aleksandr Lukaşenko i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să-i aprovizioneze ţara cu mai multe tipuri de arme. „I-am cerut preşedintelui Rusiei mai multe noi tipuri de arme. Putem menţine situaţia sub control nu numai în Belarus, ci şi de-a lungul frontierelor noastre”, a spus Aleksandr Lukaşenko, acum câteva săptămâni.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page