top of page

Joe Biden despre Donald Trump: “Ești unul dintre preşedinţii cei mai rasişti pe care i-am avut în is



După haosul din prima dezbatere între cei doi candidați pentru cel mai înalt fotoliu al Statelor Unite ale Americii, Comisia alegerilor prezidențiale a pregătit în detaliu, ultima întrevedere între candidatul Republican, Donald Trump și contra-candidatul său Democrat, Joe Biden înainte de data votului care va decide pe 3 noiembrie cine va fi cel mai puternic om al planetei pentru următorii patru ani. Astfel, în cursul serii de ieri, la Nashville, statul Tennessee, orele locale 21:00 - 22:30, a avut loc ultimul duel televizat între actualul președinte american și fostul vicepreședinte al lui Barack Obama. Pentru a evita repetiția întreruperilor spontane și dese între candidați, comisia responsabilă cu organizarea dezbaterilor a schimbat regulile pentru ultima confruntare, luând decizia că microfonul unui candidat să fie închis în timpul celor două minute în care celălalt răspunde întrebărilor moderatoarei, restul fiecărui segment de 15 minute fiind deschis discuţiilor. Această hotărâre a survenit în urma exemplului din prima dezbatere televizată când candidații au intervenit unul peste discursul celuilalt.

Frustrat de faptul că sondajele de opinie îl dau ca favorit pe Joe Biden. liderul de la Casa Albă a lansat atacuri repetate împotriva comisiei, spunând că dezbaterea este incorectă şi acuzând-o pe moderatoarea Kristen Welker de favorizarea lui Biden. Reportera la postul NBC News, Welker a ales ca teme de discuţie, printre altele, schimbările climatice, securitatea naţională şi criza provocată de coronavirus. În timp ce Trump s-a pregătit intens pentru tirul criticilor privind modul în care a gestionat epidemia de Covid-19 care în SUA a făcut peste 221.600 de victime, rivalul său a presimțit că președintele american va profita de fosta dependență de cocaină a fiului său Hunter și prezumția unor acte de corupție legate de afacerile conduse de acesta. “Mi se pare fascinant faptul că o parte din banii care par să curgă către familia Biden provin în mare parte din România, din Ucraina și din China, chiar cele trei țări în care Joe Biden a fost trimis special, în calitate de vicepreședinte. Joe Biden va avea multe explicații de dat. Comparațiile sunt foarte îngrijorătoare. Așadar, nu este surprinzător că cei care se ocupă de campania lui Biden spun: Nu vom vorbi cu presa”, a declarat la începutul acestei săptămâni, șeful de cabinet al Casei Albe, Mark Meadows.

Inițial, a doua dezbatere fusese programată pentru săptămâna trecută, însă Trump a refuzat să participe în formatul online propus din cauza diagnosticării sale cu coronavirus. Cu toate că milioane de americani au votat deja anticipat - din cauza epidemiei de coronavirus - dezbaterea de ieri a oferit celor care nu au apucat să își exprime încă votul, șansa de a-și schimba sau întări opinia cu privire la unui dintre candidați.

Cu numai 12 zile înainte de alegerile prezidențiale din SUA, ultima dezbatere a reprezentat o discuţie “consistentă” şi o “dezbatere fantastică”, relatează moderatoarea Kristen Welker. Practic, ultimul duel televizat a fost semnificativ diferit în ton şi atmosferă faţă de primul, cu mult mai puţine întreruperi şi cu discuţii mai profunde. Potrivit lui Biden, un preşedinte “responsabil” de atâţia morţi nu poate rămâne la putere. “Cineva care este responsabil de atâţia morţi nu trebuie să poată rămâne preşedintele Statelor Unite ale Americii. Trump nu are încă un plan pentru a ţine sub control pandemia. Nu există nici măcar un om de ştiinţă serios în lume care să considere că aceasta va dispărea în curând”, a spus candidatul democrat anticipând o “iarnă sumbră” pentru ţara cel mai puternic afectată de pandemie, cu peste 222.000 de decese cauzate de coronavirus.

La polul opus, președintele american care a ajuns fără mască pe scenă dezbaterii, la trei săptămâni după ce a fost diagnosticat pozitiv cu coronavirus, a ținut să îl contrazică pe Biden. “Luptăm împotriva ei extrem de ferm. Avem un vaccin care va fi gata, este pregătit, va fi anunţat în următoarele săptămâni”, a mai declarat el, acuzând că dacă Biden va fi ales președinte, acesta vrea să închidă din nou ţara. “Priviţi la New York, oraşul moare, toată lumea părăseşte New Yorkul”, a afirmat Trump.

După cum era de așteptat, liderul de la Casa Albă i-a cerut contra-candidatului său “să ofere explicaţii” în legătură cu acuzăţiile de corupţie pe subiectul activităţilor fiului său Hunter în China şi în Ucraina, când candidatul democrat era vicepreşedinte sub Barack Obama (2009-2017). “Joe, cred că le datorezi americanilor o explicaţie. Erai vicepreşedinte când s-a întâmplat asta şi nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată. Eu nu am primit niciodată bani de la Rusia. Nu primesc bani de la Rusia. Nu este altcineva mai dur cu Rusia decât mine. În timpul preşedinţiei mele, eu am convins ţările din NATO să contribuie cu mai multe fonduri pentru a se apăra de Rusia. Pe voi v-au plătit cu mulţi bani şi probabil încă mai fac asta”, a adăugat magnatul imobiliar, care a invitat în public un fost asociat al lui Hunter Biden, Tony Bobulinski, care îl acuză pe fiul candidatului democrat că s-a folosit de numele de familie pentru a câştiga “milioane” în străinătate, cu asentimentul tatălui său.

În replică, Biden a repetat de mai multe ori că nu este adevărat. “Niciodată în viaţa mea nu am luat vreun cent dintr-o sursă străină”, a protestat candidatul democrat. O altă temă abordată în timpul dezbaterii a fost cea referitoare la “rasismul instituţional”. “Rasismul instituţional există în America. Afro-americanii şi latinii trebuie să îşi pregătească de mici copiii să fie ţinte ale poliţiei din cauza culorii pielii lor. Trump Aruncă ulei pe fiecare foc rasist. Trebuie să oferim oportunităţi economice, o educaţie mai bună, o asigurare medicală mai bună, un acces mai bun la şcolarizare, la împrumuturi, bani pentru a demara afaceri, toate aceste lucruri le putem face”, a comentat Joe Biden.

În replică, Donald Trump a afirmat că el este preşedintele american care a făcut cel mai mult pentru comunitatea afro-americană “de la Abraham Lincoln” şi a adăugat că Joe Biden, atunci când era vicepreşedintele lui Barack Obama, nu a făcut nimic pentru persoanele de culoare din SUA. “Sunt persoana cea mai puţin rasistă din această încăpere”, a ţinut să sublinieze Donald Trump.

Joe Biden i-a răspuns însă că este “unul dintre preşedinţii cei mai rasişti pe care i-am avut în istoria modernă”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page