top of page

A început numărătoarea inversă până la alegerile prezidențiale din SUA


Cursa alegerilor prezidențiale din Statele Unite ale Americii, menită să furnizeze și numele celui mai puternic om al planetei pentru următorii patru ani s-a încheiat aseară cu ultima dezbatere televizată dintre candidatul Republican, Donald Trump și contra-candidatul sau Democrat, Joe Biden. Dacă în anii trecuți, duelul față în față al candidaților la fotoliul de la Casa Albă avea loc de mai multe ori, anul acesta, din cauza epidemiei de coronavirus, Comisia responsabilă de alegerile prezidențiale a ales să rămână doar la două dezbateri.

Dorind să evite haosul din prima întâlnire când Trump (în vârstă de 77 de ani) și Biden (în vârstă de 74 de ani) au intervenit unul peste discursul și răspunsurile celuilalt, Comisia a decis ca de dataaceasta, microfonul unui dintre cei doi să fie ținut pe mut în timp ce celălalt se pregătește să răspundă întrebărilor. Dacă pereții de plexiglas care fuseseră instalaţi pe scenă pentru a-i separă pe cei doi au fost în cele din urmă scoşi, regulă microfoanelor a rămas în picioare până la finalul dezbaterii.

Abordând subiecte precum rasismul, schimbarea climatică, politica externă, pandemia de coronavirus sau corupția, cei doi au profitat de fiecare oportunitate pentru a arunca cu acuzații și a critici în celălalt. În fapt, când actualul președinte american, Doland Trump și-a asumat responsabilitatea pentru criza Covid-19, Joe Biden a avut o reacție de uimire, așteptându-se ca acesta să continue valul de acuzații la adresa Chinei. Cineva responsabil de atâţia morţi nu poate rămâne preşedintele Statelor Unite ale Americii”, a declarat Joe Biden, prezicând o iarnă sumbră pentru ţara cea mai îndoliată din lume, cu peste ‪220.000‬ de decese cauzate de coronavirus. Din neant, Trump a replicat: „Îmi asum întreaga responsabilitate. Nu este vina mea că a ajuns aici. E vina Chinei. Și știți ce? Nu e nici vina lui Joe pentru că a ajuns aici. E vina Chinei”, a răspuns Trump în timpul dezbaterii. Potrivit unor sondaje realizate de CNN, Data Progress şi US Politics, democratul Joe Biden este văzut ca marele victorios din ultima dezbatere dinaintea alegerilor prezidenţiale, programate pentru 3 noiembrie. În fiecare dintre cele trei sondaje, peste 51% dintre respondenţi l-au declarat învingător pe Biden: CNN - Biden 53%, Trump 39%; Dată Progress - Biden 52%, Trump 41%; US Politics - Biden 52%, Trump 39%.

Potrivit CNN Instant Poll, cei care au urmărit dezbaterea de joi seară au spus că în general criticile aduse de Biden lui Trump au fost corecte (proporţie de 73%), iar cât priveşte atacurile lui Trump la adresa lui Biden, părerile au fost împărţite aproape egal (50%, corecte, 49%, incorecte). Conform statisticilor realizate de același canal de televiziune, și în urma primei dezbateri televizate doar 28% dintre telespectatori au considerat că preşedintele a câştigat confruntarea, în timp ce 67% au considerat nedrepte criticile aduse lui Biden.

Totuși, în timp Joe Biden pare să aibă mai multe șanse de câștig în fața lui Donald Trump, Robert Cahaly, realizatorul-șef de sondaje de opinie la Trafalgar Group, a declarat că este probabil ca Donald Trump să fie reales în funcția de președinte al Statelor Unite. „Îl văd pe președinte câștigând cu un număr minim de peste 270 de voturi electorale și, eventual, urcând semnificativ mai sus țînând cont de cât de mare este acest subteran,” a afirmat Cahaly în cadrul unui interviu pentru FoxNews, vorbind de „alegătorii secreți” care îl susținpe republican. Același Trafalgar Group, care își are sediul în Georgia, a fost unul dintre puținele institute de sondaje care, înaintea alegerilor din 2016, a indicat că Trump se află în fruntea democratei Clinton în Pennsylvania, Florida și Michigan, urmând ca în final, Trump să își adjudece toate cele trei state în fața lui Hillary Clinton, câștigând 304 voturi electorale față de doar 227 de voturi pentru rivalasa.

Cu doar 12 zile înainte de data de 3 noiembrie, 40 de milioane de americani au votat deja anticipat din cauza pandemiei de coronavirus. „Estimez că Trump va reuși să se impună în Florida, Ohio, Carolina de Nord și Georgia, adică în statele în care cele mai multe sondaje arată o egalitate între republican și democrat sau un ușor avans pentru Biden. Ceea ce am observat este că acestor sondaje le lipsesc în mod predominant așa-numitul vot ascuns al lui Trump. Există un sentiment clar în rândul conservatorilor și al oamenilor care îl susțin pe președinte că nu sunt interesați să își împărtășească opiniile cu ușurință … Acești oameni… sunt cei care ezită cel mai mult să participe la sondaje. Deci, dacă nu compensați acest lucru … nu veți obține răspunsuri sincere,” a declarat expertul de la Trafalgar Group.

Declarațiile lui Robert Cahaly par să fie confirmate și de avertismentele transmise în mod repetat de echipa de campanie a lui Joe Biden, care îi avertizează pe susținătorii candidatului democrat să nu fie prea încrezători în sondajele de opinie care îl dau învingător în față lui Trump. „Adevărul real este că Donald Trump poate câștiga în continuare această cursă și fiecare indiciu pe care îl avem arată că acest lucru (cursa) va fi foarte strânsă. Realitatea este că această cursă este cu mult mai apropiată decât ar sugera unele dintre analizele pe care le vedem pe Twitter și la televizor. În statele-cheie în care se vor decide aceste alegeri, rămânem la egalitate cu Donald Trump”, a scris managerul campaniei lui Biden, Jen O’Malley Dillon, într-un document trimis suporterilor.

Susținător al candidatului democrat, fostul președinte american, Barack Obama a făcut un apel către americani chiar cu câteva ore înaintea ultimei dezbateri prezidențiale. “Democraţii să se mobilizeze masiv, până pe 3 noiembrie pentru Joe Biden, şi să nu creadă că alegerile sunt deja câştigate, pentru că sondajele le sunt favorabile (...) Toţi arătăm bine cu masca. Iar mie în mod special îmi pune în valoare urechile astea mari (...) N-am crezut niciodată că Donald Trump va îmbrăţişa viziunea mea şi-mi va continua politicile. Dar, pentru binele ţării, am sperat că ar putea căpăta un strop de interes în a-şi lua jobul în serios. Dar nu s-a întâmplat asta. Trump tratează preşedinţia ca pe un reality show prin care atrage atenţia asupra să. Şi, apropo, are audienţe slabe. Înţeleg că preşedintele Trump vrea credit pentru economia pe care a moştenit-o în stare excelentă şi niciun fel de responsabilitate pentru pandemia pe care a ignorat-o. Dar nu aşa merg lucrurile. Să postezi pe Twitter şi să ieşi la televizor nu rezolvă problemele. Trebuie să ai un plan şi să-l aplici. Donald Trump n-o să înceapă brusc să ne protejeze pe toţi de virus. N-a putut nici măcar să ia măsurile elementare ca să se protejeze pe sine. Joe Biden nu o va da în bară cu testarea şi nici n-o să-i facă pe oamenii de ştiinţă idioţi. Vă veţi putea trăi vieţile liniştiţi, fără grijă că preşedintele vostru distribuie teorii ale conspiraţiei despre o Cabală secretă care conduce lumea ori despre faptul că în relitate Ben Laden n-a fost ucis de puşcăşii noştri. Gândiţi-vă la asta! Preşedintele SUA a postat aşa ceva! N-am tolera un asemenea comportament nici din partea unui director de şcoală, nici a unui antrenor ori coleg de muncă, nici în propria familie, poate cu excepţia vreunui unchi ţicnit. Pentru că bugetele şi politicile ţării să reflecte viziunea şi interesele voastre, merită să vă rupeţi 15 minute că să mergeţi la vot!”, a transmis Obama.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page