top of page

Specialiștii germani demontează teoria americanilor conform căreia imunizarea de turmă prin izolarea


Noul coronavirus continuă să îi mențină pe liderii mondiali în alertă în ciuda faptului că specialiștii estimează că mai multe vaccinuri anti Covid-19 o să fie aprobate până la sfârșitul anului curent. Totuși, numărul cazurilor de infectare cresc vertiginos iar în prezent, cinci țări au trecut oficial de pragul de 1 milion de contaminări (SUA, India, Brazilia, Rusia și Argentina).

În Europa, guvernele mai multor țări se pregătesc intens pentru iarnă și în ideea de a preveni răspândirea pandemiei de coronavirus, mulți lideri europeni închid școlile, restaurantele, interzi evenimentele publice sau private, impun carantina la sosirea din țări cu risc epidemiologic ridicat și iau în calcul carantina regională. Un exemplu în acest sens îl reprezintă și situația din Franța unde, guvernul vrea să prelungească restricțiile de circulație, de adunări și privind deschiderea de localuri până cel puțin pe 1 aprilie 2021. Potrivit unui proiect de lege prezentat miercuri la Consiliul de Miniştri al Franţei, aceste restricții se doresc a fi aplicate pe întreg teritoriul sau în unele regiuni, în funcţie de intensitatea epidemiei.

Dacă în primăvară, țara a pierdut 30.000 de vieți în lupta cu coronavirus și a avut de suferit din punct de vedere economic din cauza carantinei naționale extinse pe două luni, în prezent, Franța se confruntă cu al doilea val de epidemie. Numărul deceselor a crescut cu încă 3.885, iar bilanțul persoanelor aflate la terapie intensivă a ajuns la 2.168, fapt pentru care autoritățile au convenit să impună interdicție de circulație pe timpul nopții, de la 21:00 la 06:00, sperând că această măsură va reduce considerabil posibilitatea răspândirii epidemiei. Cu toate că această restricție este impusă doar pentru 20 de milioane de francezi, guvernul speră să extindă această măsură atât în spațiu cât și în timp. Momentan, Franţa se află în stare de urgenţă sanitară, restabilită prin simplu decret, în vigoare până pe 16 noiembrie. „Extinderea ei dincolo de o lună de zile necesită un vot în parlament. În proiectul său de lege, guvernul francez vrea să o poată prelungi până pe 16 februarie 2021. Acest regim excepţional autorizează, dacă este necesar, limitarea şi chiar interzicerea deplasărilor, sau instaurarea carantinei parţiale sau totale pentru populaţie. Adunarea Naţională a Franţei se va reuni în mod excepţional sâmbătă şi duminică pentru a examina acest proiect de lege, ce va fi supus apoi votului în Senat”.

În Marea Britanie, în ultimele 24 de ore au fost raportate încă 21.331 de cazuri noi de infectare. Acest număr este cu 2.529 de contaminări mai multe față de ziua de luni când au fost înregistrate 18.804 de cazuri. Conform unei statistici guvernamentale raportul oficial consemnează de asemenea 241 de decese survenite după mai puţin de 28 de zile de la un test pozitiv, faţă de 80 constatate cu o zi înainte.

În Statele Unite ale Americii decesele cauzate de Covid-19 a ridicat numărul deceselor înregistrate în mod normal pe an, la o cifra incredibilă. Potrivit specialiștilor, în SUA, au murit cu aproape 300.000 mai mulţi oameni decât ar fi fost de aşteptat pe baza tendinţelor istorice iar cel puţin două treimi dintre aceste decese având drept cauză Covid-19.

Conform Centrului american pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) în intervalul 26 ianuarie - 3 octombrie în SUA au murit cu 299.082 mai multe persoane decât ar fi indicat media ultimilor şapte ani. „În jur de 216.000 de decese cauzate de coronavirus au fost raportate până la mijlocul acestei luni, cifră care ar putea subestima impactul total al pandemiei asupra mortalităţii. Există mulţi factori care ar putea contribui indirect la o creştere a numărului de decese din cauza pandemiei, perturbările în asistenţa medicală fiind unul din factori. Această statistică ar putea omite decesele legate indirect de pandemie, cauzate de perturbări în accesul la serviciile medicale sau în utilizarea acestora, şi de maladii precum Alzheimer, demenţă şi boli respiratorii. Mortalitatea în exces ar putea reflecta însă şi creşteri în ce priveşte decesele fără legătură cu Covid-19”, a declarat pentru Reuters Lauren Rossen, autoare a studiului, de la Centrul pentru Statistică Medicală al CDC.În prezent, potrivit unui bilanţ alcătuit de Reuters, în Statele Unite au fost raportate în jur de 220.000 de decese asociate cu noul coronavirus, iar cel mai mare procent de mortalitate în exces din toate cauzele, de 26,5%, se înregistrează la categoria de vârstă între 25-44 de ani.

În Germania, cei mai autorizați oameni de știință sunt în stare de șoc după ce un document redactat de trei virusologi britanici și americani, care a colectat deja sute de mii de semnături, sugerează imunizarea de turmă prin izolarea celor mai fragile categorii, o strategie care ar permite persoanelor care riscă cel mai puțin să ducă o viață normală. Potrivit colegilor de la Societatea Germană de Virologie (GfV), care au elaborat un contra-document, există riscul unei creșteri exponențiale a deceselor.

„Există un risc mare ca persoanele obeze, cele care suferă de diabet, de cancer, de insuficiență renală, de boli cronice de rinichi și plămâni, cele care au suferit un accident vascular cerebral sau un transplant și femeile însărcinate să facă o formă severă a bolii. Pe scurt, este imposibil să izolăm și să protejăm o serie atât de mare și răspândită de oameni. Mai mult, nu este încă clar cât durează imunitatea, după contractarea virusului. În lumina acestui fapt, propagarea imunității de turmă fără un vaccin este lipsită de etică și extrem de riscantă din punct de vedere medical, social și economic”, observă oamenii de ştiinţă germani, în frunte cu Christian Drosten, expert al Charitè din Berlin și consultant al guvernului Merkel.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page