Dependența Europei de SUA a forțat Uniunea Europeană să permită instalarea culturii americane pe ter
De-a lungul existenței sale, ființa umană a arătat o capacitate extraordinară de adaptare la mediu și circumstanțele fiecărei vremi, asimilând din fiecare epocă, valorile unei culturi care i-a educat conștiința și inima. Omul este legat de propria sa patrie prin cultură, prin valori și prin tradiții, toate acestea reprezentând un bagaj de cunoștințe și convingeri pe care fiecare popor le-a lăsat drept moștenire următoarelor generații. Orice stat din lume a avut și are o cultură bine definită tocmai pentru că oamenii au fost cei care prin propriile lor puteri și credințe au știut să diferențieze binele de rău și să lase mai departe munca lor. Ceea ce face o cultură să reziste în timp și să rămână în inimile oamenilor este sentimentul de apartenență la ceva mult mai puternic decât ei, un sentiment asemuit unei legi sacre care le amintește oamenilor cine sunt ei de fapt, de unde vin și ce i-a făcut să devină ceea ce sunt astăzi.
O cultură se destramă foarte greu, poate fi îmbunătățită, poate fi ajustată sau poate fi schimbată pe alocuri, însă valorile provenite de la origine rămân în inimile oamenilor care le păstreză și le împărtășesc mai departe din iubire, mândrie și respect pentru propria lor patrie. Sistemele de guvernare, cele sociale, dar și religioase sunt factorii care au plămădit condițiile oportune pentru crearea și susținerea unei identități culturale fiecărui popor.
În perioade mult îndepătate, oamenii trăiau simplu, se bucurau de natură, de comunicare și de relațiile pe care le construiau unul cu celălalt. Armonia constantă, fericirea și bunătatea lor i-au facut pe oameni să trăiască și să se bucure de propria lor cultură, dar în același timp să respecte și să conviețuiască și împreună cu alții. Dacă înainte de primele războaie oamenii se bucurau de multe evenimente culturale, setea de putere, de teritorii, resurse și dominație care au culminat cu cel de-al Doilea Război Mondial, au instalat în inimile oamenilor teamă, incertitudine și reținere față de cultură, iar acest lucru a produs un declin în viața lor. Imediat după 1945, SUA au fost cele care au redat oamenilor o nouă speranță. Acestea au știut cum să profite de vulnerabilitatea ființei umane și cum să se remarce pe sine drept un tărâm de basm, în fața unor culturi distruse de nemiloasele războaie. Astfel, SUA au fost cele care au tras toate foloasele și au bombardat ființa umană cu un stil de viață „must have” promovat în scenarii de filme, reclame, reviste etc. Punctul lor forte a constat tocmai în instabilitatea oamenilor, iar din acest motiv americanii le-au oferit tuturor ceea ce părea la momentul acela ideal, și anume, o cultură a libertății, a fericirii, a trăirii clipei, determintării, a succesului, a egalității dintre sexe, toate acestea constituind bazele unui concept care a dăinuit în timp, acela de american dream.
Succesul lor s-a bazat pe invenții, în mare parte tehnologice: telefoane, computere, internet, Google, Facebook etc. Toate acestea au făcut din SUA un „guru” al culturii noi epoci, cultură inventată chiar de ei. Toate creațiile și inovațiile lor au captat atenția oamenilor și le-au asigurat încrederea de care aveau nevoie urmând ca ulterior SUA să invadeze fiecare stat și continent tocmai pentru că ființa umană i-a permis acest lucru fără nici cea mai mică opunere. Statele Unite ale Americii au reușit toate aceste lucruri tocmai prin intermediul globalizării, care i-au facilitat drumul spre inimile oamenilor. Globalizarea nu a întâmpinat rezistanță din partea nimănui, nici din partea țărilor puternice și cu atât mai puțin din partea celor sărace care au văzut în SUA un colac de salvare, un lider măreț și atotputernic. Astfel, cu ajutorul globalizării cultura americană și-a făcut loc ușor, dar sigur în mintea, sufletul și casele oamenilor printr-o multitudine de branduri, idei, sărbători, obiceiuri care au invadat numeroase state, iar propriile culturi au fost uitate și lăsate să se stingă.
Cultura americană și-a făcut simțită prezența peste tot în lume, iar acest lucru include bineînțeles și Europa, implicit Uniunea Europeană. Nevoia țărilor lumii de a se afilia anumitor organizații precum NATO, ONU, UE a facilitat răspândirea anumitor influențe și idei. Statele membre ale Uniunii Europene s-au omogenizat de-a lungul timpului și au format o cultură europeană, însă dependența Europei de SUA a forțat Uniunea Europeană să permită instalarea culturii americane pe teritoriile sale