top of page

Franţa, Spania, Polonia, România şi Regatul Unit marcate cu roșu pe harta țărilor membre ale UE cu r



După zece luni și jumătate de când noul coronavirus a făcut legea pe întreaga planetă, imbolnavind aproape 39 de milioane de persoane, dintre care peste 1 milion au pierdut lupta, pandemia de Covid-19 dă semne ce este pe cale să provoace o nouă criză în rândul societăților europene. După ce în ultimele săptămâni, numărul cazurilor de contaminări cu coronavirus a crescut alarmant pe teritoriile bătrânului continent, Centrul european pentru prevenirea şi controlul bolilor (ECDC) a decis să publice o hartă a riscului epidemic, marcând țările membre ale Uniunii Europene cu cea mai mare amenințare de răspândire a virusului. Potrivit datelor publicate de ECDC, șaptesprezece ţări, între care şi România, din totalul celor 27 de state membre ale UE sunt marcate cu roşu pe această hartă. Cu scopul de a armoniza recomandările de călătorie între țările UE, harta publică faptul că doar trei țări din UE sau din Spațiul Economic European au undă verde în ceea ce privesc călătoriile lipsite de stresul puternic al pandemiei coronavirus. Aceste trei țări sunt Norvegia, Finlanda și Grecia. De altă parte, alte cinci țări au fost semnalate cu culoarea portocalie, fapt care le caracterizează ca fiind la mijloc, între zona roșie și cea verde. Italia, Cipru, Estonia, Lituania și Letonia fac parte din acest segment de culoare. O excepție de la evaluare în această harta cu cod de culori o reprezintă Germania, Austria, Suedia, Danemarca și Islanda. Justificându-și gestul că fiind o alegere din lipsa datelor de la teste, ECDC nu a dorit să comenteze această absență.

Potrivit recomandărilor, spre deosebire de cei care vin dintr-o zonă verde, călătorii care vin dintr-o zonă portocalie şi roşie (sau gri) pot fi supuşi măsurilor restrictive la sosire. Din lista celor 16 țări UE marcate cu roșu, fac parte inclusiv Franţa, Spania, Polonia, România şi Regatul Unit.

Rațiunea care a stat la baza clasificării țărilor membre ale Blocului comunitar a constat în trei criterii de repartizare: rata de noi cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, numărul de teste la 100.000 de locuitori efectuate în ultima săptămână şi rata testelor pozitive (dacă este mai mare sau mai mică de 4%). Dezbătută marți, la Luxemburg, harta trebuie să fie actualizată în fiecare săptămână, iar modul ei de clasificare reprezintă o recomandare și nicidecum o obligație pentru guvernele europene.

”Pentru a fi clasificată în verde, o regiune trebuie să înregistreze mai puţin de 25 de cazuri noi la 100.000 de locuitori în ultimele două săptămâni şi un procent de teste pozitive mai mic de 4%. O zonă este marcată în roşu când numărul de cazuri noi depăşeşte 50 la 100.000 de locuitori în decursul a două săptămâni, iar rata cazurilor pozitive depăşeşte 4% sau când criteriul pentru cazurile noi depăşeşte 150. Categoria portocalie grupează două categorii: regiunile cu mai puţin de 50 de cazuri la 100.000 de locuitori, dar o rată de testare pozitivă mai mare de 4%, sau cele unde se înregistrează între 25 şi 150 de noi cazuri la 100.000 de locuitori, dar o rată de teste pozitive mai mică de 4%”, informează Protv.

Marcate cu roșu în harta cu risc epidemiologic ridicat, Spania și Franța au decis să se reîntoarcă la carantină după ce ambele țări au confirmat că se confruntă cu al doilea val al pandemiei.

Ieri, Spania a înregistrat alte 13.300 de cazuri de Covid-19 și 140 de decese, acestea adăugându-se unui bilanț de 921.374 contaminări și 33.553 de vieți pierdute. De teamarăspândirii accelerate a noului coronavirus, Catalonia a decis să închidă pentru 15 zile, barurile și restaurantele. De altă parte, Madridul și în suburbiile capitalei spaniole au fost deja plasate în carantină de săptămâna trecută.

În Franța, autoritățile din domeniul sănătății au anunțat că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 30.621 de cazuri noi de coronavirus și 88 de vieți pierdute. Până în prezent, numărul total de cazuri de Covid-19 din Franţa a ajuns la 809.684, în timp ce numărul decedaţilor a crescut la 33.125 de persoane. La jumătatea acestei săptămâni, Preşedintele francez Emmanuel Macron a ordonat introducerea de restricţii de circulaţie pe timpul nopţii în Paris şi alte opt oraşe mari, unde se înregistrează cele mai multe cazuri de Covid-19.

Într-o situație la fel de alertanta se află și capitala Angliei. Cu cel mai mare număr oficial de morți cauzate de coronavirus în Europa (respectiv 43.155), Marea Britanie a fost cuprinsă în ultimele săptămâni de un val de îmbolnăviri cu Covid-19. Refuzând un lockdown național, premierul britanic, Boris Johnson a decis să meargă pe o structura a carantinei regionale, clasificată pe trei nivele.

Dacă la anunțarea acestei strategii, Londra nu era considerată un risc, la mijlocul acestei săptămâni, Secretarul pentru Sănătate, Matt Hancock, a declarat că Londra, care are o populaţie de 9 milioane de locuitori, precum şi comitatul puternic populat adiacent Essex vor fi plasate la un nivel de alertă ”ridicat”, în creştere faţă de ”mediu”, la un minut după miezul nopţii (23:01 GMT vineri). „Lucrurile se vor înrăutăţi înainte de a se îmbunătăţi. Ştiu însă că în faţa noastră există ceruri mai luminoase şi mări mai calme - că ingeniozitatea ştiinţei va găsi o cale de scăpare, dar până atunci trebuie să fim uniţi”, a spus Hancock. Nivelul de alertă foarte ridicat va impune Londrei (considerată centrul băncilor internaţionale şi al tranzacţiilor valutare după New York), interzicerea socializării și interzicerea deplasării în afara zonei.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page