top of page

Toate statele membre UE vor avea acces la cele 800 de milioane de vaccinuri împotriva Covid-19 achiz


Ultimele zile, situația pandemiei de coronavirus în Europa au ținut ocupate primele pagini ale principalelor ziare ale lumii, explicând seriozitatea cu care se tratează în prezent adoptarea unor măsuri de restricție mai stricte. Din vest până în estul bătrânului continent, valul doi al pandemiei de Covid-19 a forțat mâna guvernelor europene determinându-le să se pună la adăpost înainte ca iarnă să își între în drepturi.

Agitația în fața acestui virus invizibil este confirmată și de specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) care avertizează că evoluția pandemiei a devenit una extrem de preocupanta. “Chiar dacă situaţia nu este similară cu cea din perioada martie-aprilie. Numărul de cazuri zilnice creşte, spitalizările, de asemenea. Covid-19 este de acum cea de-a cincea cauză de deces, iar pragul de 1.000 de decese zilnice a fost atins. Dacă înregistrăm de două până la de trei ori mai multe cazuri zilnice în comparaţie cu vârful lui aprilie, observăm totuşi de cinci ori mai puţine decese. Această diferenţă se explică printr-o strategie de depistare mai completă decât în primăvară şi un număr mai ridicat de cazuri la tineri şi la persoane mai puţin vulnerabile. Niveluri de mortalitate de patru până la cinci ori mai mari decât cele din aprilie s-ar putea produce ⁣până în ianuarie, dacă sunt aplicate ⁣strategii prelungite de relaxare ⁣ a restricţiilor. Sunt răspunsuri adecvate şi necesare în contextul informaţiilor pe care le deţinem: transmiterea şi sursele de contaminare se produc în locuinţe şi locurile publice interioare şi la persoanele care nu respectă corespunzător măsurile de autoprotecţie. Nu se pune încă problema de a generaliza din nou izolarea la domiciliu. Situaţia nu ar fi sustenabilă. Nu putem avea pe termen nedeterminat o izolare ca cea din martie, care a fost o încetare a activităţii. Presiunea şi pagubele colaterale asupra oamenilor ar fi prea ridicate. În special, trebuie luate toate măsurile pentru a menţine şcolile deschis”, a avertizat astăzi, directorul biroului regional pentru Europa al OMS, Hans Kluge, cu prilejul unei conferinţe de presă online.

Potrivit statisticilor realizate de organizație, zona europeană a OMS, care cuprinde 53 de ţări inclusiv Rusia, a raportat peste 7,25 de milioane de cazuri oficiale şi aproape 250.000 de decese provocate de virus.

La fel de preocupată de potențialul amenințător al acestui al doilea val de coronavirus este și Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, care le-a cerut statelor membre ale UE să facă tot ce este necesar pentru a evita o izolare generalizată. “Primul meu mesaj către statele membre astăzi este un mesaj de urgenţă. Nu mai avem timp. Toată lumea trebuie să facă ceea ce este necesar pentru a evita efectele devastatoare din punct de vedere social, economic şi sanitar al unei izolări generalizate. Resimt o mare îngrijorare ⁣ faţă de creşterea din ce în ce mai rapidă a ratei de infectare în întreaga UE, mai ales creşterea numărului de spitalizări, a cazurilor severe şi deceselor. Trebuie să ne pregătim toţi pentru următoarele etape. Nu vom putea să inversăm tendinţa de azi pe mâine, dar cu un vaccin toată lumea trebuie să fie pregătită. Am putea avea primul vaccin disponibil până la începutul anului viitor, dar aceasta depinde de rezultatele testelor de fază a treia şi de avizul agenţiei europene a medicamentelor, care este crucial pentru noi’’, a spus comisarul european la o conferinţă de presă.

Până în prezent, Uniunea Europeană și-a asigurat 800 de milioane de doze de vaccin împotriva coronavirus și vor fi livrate în momentul în care studiile aflate în desfășurare vor dovedi că sunt eficiente. Conform unui comunicat emis joi de Comisia Europeană, până acum au fost încheiate trei contracte. De la compania AstraZeneca vor fi achiziționate 300 de milioane de doze de vaccin, de la compania Sanofi-GSK tot 300 de milioane, iar de la compania Johnson&Johnson alte 200 de milioane de doze.

„Un vaccin sigur și eficace reprezintă cea mai bună șansă pentru a învinge coronavirusul și pentru a ne întoarce la viața noastră normală. Ne-am străduit din răsputeri pentru a încheia acorduri cu companiile farmaceutice pentru a asigura accesul la viitoarele doze de vaccin. De acum înainte, trebuie să ne asigurăm că, odată ce va fi descoperit un vaccin, suntem pe deplin pregătiți să-l desfășurăm. Cu ajutorul strategiei noastre de vaccinare, sprijinim statele membre ale UE să-și pregătească campaniile de vaccinare: care sunt persoanele care trebuie vaccinate, cum să se realizeze o distribuție echitabilă și cum să se asigure protecția celor mai vulnerabile persoane”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene. Potrivit șefei executivului europen, toate statele membre vor avea acces la vaccinurile împotriva Covid-19 în același timp, în funcție de dimensiunea populației. Numărul total de doze de vaccin va fi limitat în cursul primelor etape de desfășurare și înainte ca producția să poată fi intensificată. Conform declarației făcute de Ursula von der Leyen, grupurile cu acces prioritar la vaccin vor fi reprezentate de lucrătorii din unitățile de asistență medicală și din unitățile de îngrijire pe termen lung, persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, persoanele care sunt expuse în mod deosebit riscurilor din cauza stării lor de sănătate, lucrătorii care asigură servicii esențiale, persoanele care nu pot practica distanțarea socială și grupurile dezavantajate din punct de vedere socio-economic.

Pentru a preveni o gestionare defectuasă a campaniei de vaccinare, Comisia Europeană le recomandă țărilor membre să înceapă de pe acum pregătirea unei strategii comune de vaccinare pentru desfășurarea vaccinurilor.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page