top of page

OMS: “Reîntoarcerea la izolare trebuie să fie ultima soluție”



Odată cu valul de temperaturi reci care se lasă peste Europa și în multe alte colțuri ale lumii, au început să crească și cazurile de contaminare cu noul coronavirus. Pe teritoriul bătrânului continent, autoritățile sunt în alertă maximă după ce experiența celui de-al doilea val al pandemiei îi pune în fața posibilității unui lockdown național. “Nimic nu poate fi exclus, nimic nu poate fi exclus când vedem ce se întâmplă în spitalele noastre”, avertizează Jean Castex, premierul Franței, țara unde valul de îmbolnăviri ar putea aduce săptămâna aceasta noi restricții. În prezent, nouă dintre cele mai mari oraș ale regiunii Hexagon, printre care Paris, Toulouse, Montpellier și Marsilia se află în zona de alertă sanitară maximă. Întrebat de un reporter “care era în acestă dimineață nivelul de ocupare cu bolnavi de Covid-19 la terapie intensivă, în regiunea Parisului?“, Aurelien Rousseau, directorul Agenției Regionale de Sănătate din Franța a răspuns: ”474 pacienți, ceea ce înseamnă peste 42% din capacitatea totală”.

În aceiași situație disperată se află și Anglia, unde premierul britanic, Boris Johnson a prezentat în cursul zilei de ieri un plan de măsuri cu restricții care se dorește să evite situația unui lockdown național. Potrivit liderului de la Londra noile restricții se bazează pe un sistem nou de alertă ce cuprinde trei niveluri: mediu, ridicat, și foarte ridicat.

“Trebuie să acţionăm pentru a salva vieţi. În prezent, în spitalele din Marea Britanie sunt internaţi mult mai mulţi pacienţi decât erau în 23 martie, când întreaga țară a intrat în carantină. Drept urmare, astăzi simplificăm, standardizăm și, în unele locuri, înăsprim regulile locale prin introducerea a trei niveluri de alertă Covid. Nivelul mediu de alertă are în vigoare măsurile naţionale deja existente, cum ar fi regula ce prevede maximum 6 persoane în acelaşi loc şi închiderea localurilor la ora 10 seara. Nivelul ridicat presupune măsuri suplimentare, cum ar fi interzicerea contactul social între membrii unor gospodării diferite, iar nivelul de alertă foarte ridicat este valabil pentru toate acele locuri unde acţiunile Sistemului Naţional de Sănătate ar fi sub o presiune intolerabilă. Vă veți putea tasta codul poștal pe site-ul guvernului și veți află ce restricții vi se aplică”, a declarat Boris Johnson, premierul Marii Britanii.

“Scopul acestor acțiuni este să ne asigurăm că vom ține virusul sub control, astfel încât până la Crăciun să ne asigurăm că virusul nu se mai răspândește necontrolat”, a completat Oliver Dowden, secretar de stat al Regatului Unit pentru cultură, mass-media și sport.

Cu sufletul la gură, milioane de oameni din nordul Angliei au primit vestea ca pe o pedeapsa necesară. “Nu vom supraviețui unui alt lockdown. Aici, sute de oameni ar rămâne fără un loc de muncă și nu știu când, sau dacă, vor primi compensații financiare”, a mărturisit un locuitor. De departe, cele mai drastice restricții ar urma să fie impuse în regiunea orașului Liverpool, unde în prima săptămână de la începutul lunii octombrie au fost înregistrate 600 de cazuri de coronavirus la suta de mii de locuitori, în condițiile în care media pentru Anglia era de 74, în același interval de timp.

“Unul dintre cei mai importanți oameni de știință din Regat a avertizat că țara a ajuns într-un punct de cotitură. A avertizat că vor urma alte decese în săptămânile viitoare și spune că acțiuni decisive sunt necesare pentru ca istoria să nu se repete”, a informat reporterul CNN, Salma Abdelaziz. Cehia, în schimb, a decis să închidă barurile la ora 20:00 în timp ce restaurantele permit doar 4 oameni la masă. Fiind țara cu cea mai mare rată de infectare, raportat la populaţie, din Uniunea Europeană - incepând de astăzi, cel mult 20 de persoane pot participa evenimentele culturale şi religioase în aer liber, iar cursurile în școli şi facultăţi se desfășoară online până cel puţin până pe 2 noiembrie.

”Decizia a fost dificilă, dar cred că avem o viziune clară despre cum ne putem întoarce la normalitate. Avem experiență, avem planuri clare, dar prioritatea este să ajutăm spitalele să facă față situației”, a declarat Andrej Babis, premierul Cehiei. În timpul verii, țara avea în jur de 200 de cazuri pe zi, dar a început să crească în septembrie, ajungând pe 9 octombrie la 8.618. Dacă Slovacia are de 10 ori mai multe cazuri zilnice decât la sfârșitul verii, Ungaria a trecut de la doar 9 cazuri noi pe 2 august, la 1.374 - pe 10 octombrie.

Potrivit specialiștilor de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), reîntoarcerea la izolare trebuie să fie “ultima soluţie”. “Restricţiile mari de mişcare care ţin multă lume în casă şi limitează multora posibilitatea de a merge la lucru şi a socializa trebuie să fie ultima soluţie atunci când vine vorba de prevenirea Covid-19 şi evitarea saturării sistemelor sanitare. Acest tip de măsuri nu sunt sustenabile, ţinând cont de impactul social şi economic mare. Nu este vorba de a alege între a lăsa virusul liber sau a închide societăţile noastre. Există mai multe mijloace pentru a combate pandemia care includ igiena mâinilor, distanţarea fizică, utilizarea măştilor sanitare şi urmărirea cazurilor şi a contactelor de către reţelele sanitare. Măsurile de limitare a răspândirii coronavirusului trebuie să depindă întotdeauna de rapoartele privind riscurile locale. Izolarea la nivel naţional nu poate fi o măsură de control implicită. Totuși, unele ţări s-au văzut obligate să adopte măsuri pentru ca cetăţenii să rămână acasă pentru a gestiona rapid creşterea numărului de cazuri de Covid-19 şi spitalizările şi a câştiga astfel timp pentru a ameliora capacitatea de răspuns a sistemelor lor sanitare”, a declarat la o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic.

De altă parte, peste Ocean, în Statele Unite ale Americii, cifrele sunt în creștere în peste 30 de state americane, iar experții avertizează că numărul deceselor riscă să ajungă la 400.000 până în februarie. ”Dacă 95% dintre americani ar purta măști, asta ar preveni 80.000 de decese în următoarele 2 luni”, a avertizat Dr. Paul Offitt, Spitalul de Copii din Philadelphia în timp ce Dr. Thomas Frieden, fost director Centrul de Control al Bolilor a explicat: ”când ignorăm, minimalizăm ori subestimăm virusul, o facem pe socoteala noastră”.

Între timp, liderul americanilor, Donald Trump s-a întors în campania electorală după ce astăzi, medicul sau a anunțat că testele de coronavirus au fost negative mai multe zile la rând. ”Mi se spune că acum sunt imun. Mă simt așa de puternic să știu că pot să mă plimb printre voi, să pup pe toată lumea. Vă pup de nu vă vedeți! Dacă veți vota pentru mine, prosperitatea ne va copleși. Ne vom recăpăta cu toții viețile normale. (Biden) vrea să vă închidă, să înghețe tot”, a transmis liderul de la Casa Albă.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page