top of page

Italia a instituit starea de urgență până în februarie 2021, timp în care masca a devenit obligatori


Noul coronavirus nu lasă garda jos și în timp ce experții lucrează la foc continuu pentru dezvoltarea și aprobarea unui vaccin care să oprească pandemia, zeci de mii de oameni se infectează de la zi la zi. Cu peste 36 de milioane de contaminări și mai mult de 1 milion de decese la nivel global, planeta pare să facă față cu greu acestui inamic invizibil care a schimbat fața lumii în 2020. În timp ce Statele Unite ale Americii rămân cea mai afectată țară, Brazilia tocmai a depășit pragul de 5 milioane de persoane infectate și se apropie repede de pragul de 150.000 de decese. Cu un număr exact de 5.000.694 (raportat în cursul zilei de marți), Brazilia ocupă locul al treilea pe plan mondial ca număr de infectari după SUA (7,5 milioane) și India (6,7 milioane). O ţară cu 212 milioane de locuitori, Brazilia a înregistrat în ultimele 24 de ore 31.553 de cazuri noi și 734 de decese. În comparație cu celelalte țări, Brazilia se află pe locul al doilea în ceea ce privește numărul de morți cauzate de Covid-19, în timp ce SUA se află pe primul loc cu 211.108 și India pe locul al treilea cu 104.555.

În opinia medicilor brazilieni, situația din această țară sud-americană rămâne una îngrijorătoare. “Scăderea numărului de cazuri de infectare şi de decese este foarte mică şi nu este încă una susţinută. Există, deci, o primă tendinţă de declin, dar ea rămâne să fie confirmată”, a declarat pentru AFP Mauro Sanchez, medic epidemiolog la Universitatea Brasilia.

În Europa, teama răspândirii noului coronavirus a determinat autoritățile să instituie stare de urgență până în februarie 2021, timp în care masca a devenit obligatorie peste tot. “Purtarea măştii sanitare în aer liber devine obligatorie de miercuri în Italia la nivel naţional, în efortul de a reduce creşterea infecţiilor cu coronavirus”, a anunţat Ministerul Sănătăţii după ce guvernul a fost de acord asupra măsurii. În timp ce starea de urgență actuală se termină în data de 15 octombrie 2020, guvernanții au decis prelungirea ei până la 31 ianuarie 2021. “Măştile sanitare trebuie purtate în orice moment, cu excepţia situaţiilor izolate, de exemplu când eşti singur într-un parc. De la această obligaţie vor fi exceptaţi copiii sub 6 ani şi persoanele cu dizabilităţi sau cu probleme medicale incompatibile cu purtarea măştilor faciale. Purtarea măştii era deja obligatorie pentru activităţi în aer liber în mai multe regiuni italiene, precum Sicilia, Campania şi Lazio, ultimele două incluzând oraşele Napoli şi Roma.”, a explicat ministrul adjunct al sănătăţii Sandra Zampa pentru televiziunea publică RAI.

Cu toate că numărul de cazuri noi în Peninsula sunt mai mici decât în alte țări europene precum Franţa, Spania şi Marea Britanie, italienii intensifică măsurile antivirus după o creştere a numărului zilnic de infectări, care au atins cel mai înalt nivel de la sfârşitul lunii aprilie. Marţi în Italia au fost raportate 2.677 de noi cazuri şi 28 de decese în precedentele 24 de ore iar în prezent, bilanţul total este de 330.263 de infectări şi 36.030 de decese.

De altă parte, Noua Zeelandă sărbătorește mândria și efortul de a învinge noul coronavirus pentru a două oară. „Nouă Zeelandă a învins încă o dată coronavirusul şi acum nu mai are cazuri active de transmitere comunitară. Este o piatră de hotar. Neozeelandezii au strivit încă o dată virusul prin acţiunile lor colective”, a anunţat miercuri ministrul Sănătăţii, Chris Hipkins.

Potrivit New York Times, al doilea val de Covid-19 a izbucnit în orașul Auckland din Noua Zeelandă și a dus la impunerea unor noi măsuri de prevenție. Astfel, a fost reintrodusă carantină strictă, au fost restricționate adunările publice, și a fost impusă purtarea măștii în toate locurile aglomerate, precum și în mijloacele de transport în comun.

În ciuda faptului că astăzi, Noua Zeelandă este un exemplu absolut în lume privind lupta împotriva noului coronavirus, Hipkins a cerut cetățenilor să nu se relaxeze.

“Zdrobirea COVID-19 în comunitatea noastră pentru a doua oară este o mare reuşită, de care neozeelandezii ar trebui să fie mândri, însă există în continuare riscul apariţiei în viitor de noi cazuri de transmitere comunitară. Focarul din august va fi oficial declarat închis într-o lună, dacă nu va există niciun nou caz pentru două perioade de incubaţie”, a spus oficialul. În Noua Zeelandă au fost raportate în total 1.505 de cazuri de infectări şi 25 de decese legate de COVID-19.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page