top of page

OMS: ”Un vaccin împotriva COVID-19 ar putea fi gata până la sfârșitul anului”


Cursa dezvoltării, aprobării și producerii unui vaccin anti-coronavirus a devenit una dintre cele mai urmărite evenimente ale momentului pe tot mapamondul. În timp ce pandemia de Covid-19 a ajuns la un bilanț de 36,161,849 de cazuri cu infectari și 1,056,419 de morți, lupta împotriva acestui inamic invizibil pune întreaga omenire pe jar. Cu gândul la un vaccin miraculos care ar putea opri acest coșmar pe care l-a trăit planeta în 2020, oamenii de pretutindeni se întreabă continuu când ar putea intră în posesia serului care le va aduce normalitatea înapoi. Simțindu-se responsabil să calmeze spiritele și să îi liniștească pe cei care se tem în aceste vremuri, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a declarat că un vaccin împotriva coronavirus ar putea fi gata până la sfârșitul anului. „Vom avea nevoie de vaccinuri și există speranța că până la sfârșitul acestui an vom avea un vaccin. Există speranță”, a spus Tedros în remarcile finale adresate Comitetului Executiv al OMS, fără a detalia. În prezent, planul de obținere a unui vaccin anti-Covid-19 susținut de OMS (denimut COVAX) include nouă vaccinuri experimentale aflat în curs de elaborare. Acest plan își propune să distribuie 2 miliarde de doze până la sfârșitul anului 2021.

Între timp, OMS cere din ce în ce mai multe apeluri pentru reforme de consolidare. Dacă inițial, Statele Unite ale Americii au acuzat OMS de o gestionare greșită a pandemiei și de relații suspecte cu China în contextul în care pandemia nu ar fi fost tratată cu transparență în orașul Wuhan, la declanșarea primului caz de infectare, la reuniunea de două zile a consiliului de administrație, care a examinat răspunsul global la pandemie, mai multe țări, printre care Germania, Marea Britanie și Australia și-au exprimat dorința de a reforma Organizația Modială a Sănătății.

„Trei grupuri independente care au analizat performanțele OMS, inclusiv regulamentele sale internaționale din 2005 privind sănătatea - care stabilesc orientări privind restricțiile comerciale și de călătorie impuse în timpul urgențelor de sănătate - au oferit actualizări cu privire la activitatea lor”, informează Protv. “Sperăm să obținem lecțiile reale pe care le putem implementa și să împiedicăm să se întâmple același lucru. Dar aș vrea să vă asigur că OMS este gata să învețe din acest lucru și să schimbe această organizație În timpul transformării noastre am promis acest lucru, am promis să păstrăm schimbarea ca o constantă”, a declarat Tedros, referindu-se la programul său de când a preluat conducerea OMS, în 2017.

Între timp, Nouă Zeelandă oferă un exemplu întregii lumii prin modul în care gestionează pandemia de coronavirus, anunțând că țara a „zdrobit” coronavirusul pentru a doua oară. „Noua Zeelandă a strivit încă o dată coronavirusul şi acum nu mai are cazuri active de transmitere comunitară. Este o piatră de hotar. Neozeelandezii au strivit încă o dată virusul prin acţiunile lor colective. Totuşi cetăţenii să nu se relaxeze. E nevoie de o vigilenţă constantă şi o muncă de echipă pentru ca virusul să fie ţinut în continuare sub control. Zdrobirea Covid-19 în comunitatea noastră pentru a două oară este o mare reuşită, de care neozeelandezii ar trebui să fie mândri, însă există în continuare riscul apariţiei în viitor de noi cazuri de transmitere comunitară. Focarul din august va fi oficial declarat închis într-o lună, dacă nu va exista niciun nou caz pentru două perioade de incubaţie”, a anunţat miercuri ministrul Sănătăţîi, Chris Hipkins, potrivit DPA.

Noua Zeelandă a marcat 100 de zile fără niciun caz cunoscut de transmitere comunitară de coronavirus, înainte de detectarea unui alt focar în august.

De atunci, au fost descoperite 186 de cazuri de transmitere comunitară, însă toate persoanele infectate s-au recuperat acum. Țara a raportat în cursul zilei de ieri trei noi cazuri de Covid-19, detectate toate la frontieră. Până în prezent, în Noua Zeelandă au fost raportate în total 1.505 de cazuri de infectări şi 25 de decese legate de noul coronavirus.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page