top of page

Trump s-a întors la Casa Albă în ciuda faptului că încă este infectat cu Covid-19


După trei nopți petrecute la un spital din Washington unde a fost tratat de coronavirus, președintele american, Donald Trump a revenit la Casa Albă, punând în scenă o revenire parcă din filme. Plictisit pe patul de spital, Trump ba a ieșit cu un SUV în stradă pentru a-și saluta admiratorii strânși în fața spitalului, ba i-a îndemnat pe americani să nu țină cont de coronavirus și să iasă la vot în data de 3 noiembrie când au loc alegerile prezidențiale care ar putea să îi aducă un nou mandat. Cu toate că nu s-a vindecat iar virusul este încă în trupul său, președintele american nu a mai avut răbdare să se trateze în instituția sanitară și a decis să se întoarcă la Casa Albă. În ciuda faptului că cel puțîn 11 dintre colaboratorii său sunt și ei infectați cu Covid-19, Trump este pornit să își reia campania imediat.

După ce a fost adus cu elicoplterul Marine One de la spitalul militar Walter Reed, liderul american a salutat îndelung din balconul Casei Albe.

Dacă acum câteva zile, medicul său personal, dr. Sean Conley, declara: „s-ar putea să nu fi scăpat definitiv de probleme. Dar eu și ceilalți membri ai echipei medicale am convenit, în urma evaluării și a stării clinice, că președintele se poate întoarce în siguranță acasă. Dacă lucrurile merg bine până luni şi starea preşedintelui rămâne aceeaşi sau, şi mai bine, se îmbunătăţeşte, abia atunci vom putea să ne relaxăm. Dar, aşa cum am spus, va avea (la Casa Albă) îngrijire medicală de clasă mondială 24 de ore din 24”, astăzi, Sean Conley a precizat că Trump nu mai prezintă simptome de coronavirus. “A avut o primă noapte odihnitoare acasă, iar astăzi nu prezintă niciun simptom. Starea lui generală este foarte bună. Președintele a fost un pacient fenomenal pe durata spitalizării”, a declarat dr. Sean Conley, potrivit unui comunicat.

De altă parte, experţii în boli infecţioase avertizează că externarea ar fi fost însă una cam grăbită. „În general, se consideră că este sigur că o persoană să fie externată cam la 10 zile de la apariţia simptomelor”, a precizat Dr. Anthony Fauci.

Mai controversată decât revenirea președintelui la Casa Albă cu Covid-19 este afirmația pe care acesta a făcut-o la scurt timp. De parcă cele 7.700.000 de cazuri de contaminare cu coronavirus și peste 215.000 de decese ar fi doar niște numere, într-un mesaj pe Twitter, președintele i-a încurajat pe americani să nu lase virusul să îi domine și să nu se teme de el.

„Nu lăsaţi virusul să vă domine. Nu vă temeţi de el. O să îl învingeţi. Avem cel mai bun echipament medical. Avem cele mai bune medicamente, toate dezvoltate recent. M-am simţit minunat, mai bine decât m-am simţit de multă vreme încoace, mai bine că acum 20 de ani. Vine sezonul gripal! O să închidem ţara? Nu, am învăţat să trăim cu el, la fel cum învăţăm să trăim cu Covid-19, care la majoritatea populaţiilor este mult mai puţin letal!”, a transmis Donald Trump, contrazicand ceea ce declara în luna aprilie pentru jurnalistul Bob Woodward („virusul ăsta e ucigaș, dacă te prinde pe picior greșit, n-ai nicio șansă. E un monstru. Te face pulbere. E ciumă! Și e incredibil cât de ușor se transmite. Zilele trecute, eram vreo zece oameni în Biroul Oval la o întâlnire, iar un tip a strănutat, un strănut obișnuit, nu ceva oribil. Toți am înghețat, chiar și eu”). Întrebat de Bob Woodward dacă este îngrijorat cu faptul că ar putea să ia virusul având în vedere la câte întâlniri participă, Trump a răspuns atunci: „nu, nu sunt. Nu știu de ce, dar nu sunt. Nu știu, pur și simplu nu-mi fac griji. Sunt ocupat să rezolv problemele lumii.”

Afirmația președintelui nu a rămas fără reacții din partea multor americani. Printre aceștia, contra-candidatul la alegerile prezidențiale, Joe Biden s-a arătat extrem de enervat de ceea ce a putut spune liderul care ar fi trebuit să fie un exemplu pentru cetățeni recomandându-le să se protejeze și să fie mereu în gardă. „Acum este ocupat să transmită pe Twitter mesaje de campanie. I-aş cere doar atât, să asculte ce spun oamenii de ştiinţă”, a transmis Joe Biden, candidatul democrat la președinție.

„Declarațiile lui mi se par lipsite de respect. Merităm mai mult decât atât. Soțul meu merită mai mult. Soțul meu a luptat din răsputeri cu boală, și-a dorit din tot sufletul să revină acasă. (Trump) ar fi făcut mult mai mult bine dacă ieșea să spună că boală asta e de speriat”, a mărturisit și Katie Coehlo, soția unui mort de Covid-19.

Potrivit unor speculații, boala lui Trump ar fi fost fie inventată, fie plănuită să stea ascunsă de ochii presei sau chiar una mult mai gravă decât s-a prezentat public, de vreme ce i s-au administrat dexametazonă şi remdesivir.

„Este cu siguranţă o criză de securitate naţională. Aici nu e vorba despre sănătatea unui singur om. Este preşedintele Statelor Unite şi, cu certitudine, amicii şi inamicii lui, capitalele lumii urmăresc ce se întâmplă la Washington cu interes, întrebându-se cum o mai duce preşedintele Trump”, a explicat un jurnalist de peste ocean.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page