top of page

Autoritățile sanitare americane au confirmat: Covid-19 se poate răspândi și prin aerosoli la mai mul



La o zi după ce autoritățile americani au anunțat că se pregătesc să închidă New Yorkul din cauza creșterii accelerante a cazurilor de coronavirus, experții fac publică o informație care îi îngrijorează și mai mult pe cetățeni. Potrivit Centrelor SUA pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) căile respiratorii sunt în momentul acesta oficial, un posibil mod de răspândire a coronavirusului. „Unele infecții pot fi transmise prin expunerea la virus din picături mici și particule care pot pluti în aer minute sau ore, capabile să infecteze persoane care se află la mai mult de doi metri de persoana infectată sau după plecarea acestei persoane. Principala cale de contagiune rămâne picăturile respiratorii de diferite dimensiuni expectorate în apropiere de o persoană infectată, atunci când tușește, strănută, cântă, vorbește sau respiră. În schimb, infecția de pe o suprafață contaminată nu este considerată o formă obișnuită de răspândire a Covid-19.

Măsurile de precauție care trebuie luate nu se schimbă: distanțarea fizică, purtarea unei măști, spălarea mâinilor, evitarea locurilor interioare aglomerate și izolarea atunci când sunteți bolnav”, a scris CDC pe site-ul lor după ce acestea s-au simțit responsabile să își actualizeze recomandările de sănătate. Această actualizare confirmă în fapt validitatea mai multor studii care demonstrează că noul coronavirus, fără a fi la fel de contagios ca rujeolă, poate fi transmis la mai mult de doi metri distanță. În anii 1930, un grup de oameni de știință americani făcea presiuni pentru o actualizare a ghidurilor oficiale de sănătate, pe baza unei distincțîi învechite între picături și aerosoli. „Virușii din aerosoli pot pluti în aer multe secunde și ore, cum ar fi fumul și pot fi inhalați”, au scris luni experții de la universitățile din California, Maryland, Virginia Tech și alții într-o scrisoare comună.

Din păcate, CDC-ului și Organizației Mondiale a Sănătății le-a luat zece luni ca să confirme această ipoteză pe care, la începutul pandemiei au neglijat-o.

Între timp, președintele american care, împreună cu soția sa, Melania Trump au fost diagnosticați cu Covid-19, se plictisește pe patul de spital și este nerăbdător să se întoarcă la muncă. Prezent pe Twitter, liderul de la Casa Albă îi îndeamnă pe americani să iasă la vot în data de 3 noiembrie și să îi ofere șansa încă unui mandat prezidențial, considerând că a câștigat încrederea americanilor cu deciziile pe care le-a luat din 2016 până încoace.

De altă parte, folosirea medicamentului experimental, regeneron, de către Donald Trump a creat foarte multe controverse. Potrivit CNBC, folosirea acestui medicamental pentru Covid-19 creează ”o situaţia foarte dificilă pentru companie, deoarece tratamentul nu a fost autorizat pentru folosirea pe scară largă”. Conform medicilor care se ocupă de starea de sănătate a președintelui americam, lui Trump i-au fost administrate 8 grame din tratamentul cu anticorpi monoclonali al Regeneron după ce medicii acestuia au făcut o solicitare pe bază de compasiune, ”o procedură care permite accesul extins la medicamente experimentale pentru boli care pun imediat viaţa în pericol”, potrivit Administraţiei peentru Alimente şi Medicamente (FDA).

”Această procedură permite pacienţilor să aibă accces la medicamente experimentale în afara studiilor clinice, în lipsa unor medicamente adecvate. Asta înseamnă că în timp ce medicii preşedintelui au avut suficientă încredere în beneficiile medicamentelui pentru a i-l administra, tratamentul este indisponibil pentru majoritatea americanilor”, informează ProTv. ”Am încercat să adoptăm o abordare principială până când va există o autorizaţie mai largă. Solicitarea unei persoane cum este preşedintele să participe la un studiu clinic nu ar fi fost practică. Până când FDA va analiza toate datele disponibile cu privire la beneficiile şi riscul medicamentului pentru pacienţii cu Covid-19, pacienţîi care doresc să primească tratamentul ar trebui să se înscrie într-un studiu clinic. Pacienţii din studiile clinice sunt monitorizaţi îndeaproape, astfel încât cercetătorii să poată înţelege modul în care medicamentul afectează boală, dar cel puţin o treime dintre pacienţi primesc placebo. Administrarea (medicamentului) lui (Trump) sau altora care s-ar putea să nu poată sau să nu se califice pentru studii clinice este utilizarea corectă a procedurii de oferire pe motiv de compasiune.

Este pentru un număr mic de oameni, pentru aceste excepţii. Dorim ca toată lumea să beneficieze. Înţelegem că nu noi luăm această decizie. Aceasta este o decizie pe care trebuie să o ia FDA. Cred că tratamentul îndeplineşte multe din standardele FDA pentru o autorizaţie de urgenţă însă producătorul farmaceutic trebuie să continue să colecteze date în cadrul studiilor clinice controlate pentru a înţelege mai bine tratamentul. Dar, pe măsură ce studiile continuă, virusul continuă să infecteze peste 40.000 de persoane în fiecare zi în SUA. Toate acestea sunt foarte complicate, deoarece sunt în joc vieţi reale. Dacă este persoana mea iubită sau persoana voastră iubită, ... da, vrem să oferim acest lucru, dacă îi putem ajuta. Desigur, vrem să obţinem dovezi definitive, deci este un gest greu de echilibrat”, declarat Len Schleifer, directorul Regeneron, pentru CNBC.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page