top of page

Autoritățile americane se pregătesc să închidă din nou New York-ul, pe seama creșterii numărului de


După ce a fost lovit din plin precum o tornadă dinspre Oceanul Atlantic, căzut victima a pandemiei de coronavirus odată ce Covid-19 s-a instalat în Statele Unite ale Americii, New Yorkul a dat semne că se redresează în vara aceasta. În prezent însă, în timp ce americanii se pregătesc intens de cele mai importante alegeri ale ultimelor patru ani, autoritățile din New York transmis că sunt pregătite să plaseze orașul din nou în carantină. Astfel, şcolile, restaurantele şi magazinele considerate neesenţiale, cluburile de sport şi piscinele în nouă cartiere din Brooklyn şi Queens sunt prevăzute să fie închise, din cauza că epidemia Covid-19 se intensifică de săptămâni de zile.

”Este un pas înapoi fără precedent pentru oraşul american, care a devenit un model al prudenţei faţă de noul coronavirus. Propun să se închidă toate şcolile şi magazinele neesenţiale în nouă cartiere - începând de miercuri, pe o perioadă de cel puţin două săptămâni. Din nefericire, azi nu e o zi de sărbătoare (...). Newyorkezii au muncit dur pentru a controla covid-19, iar noi nu facem această propunere cu uşurinţă. Dar în acest oraş ştiinţa este cea care ne ghidează deciziile şi facem ceea ce faptele ne recomandă să facem. Vom încerca să vedem dacă putem redresa situaţia fără să aplicăm restricţii mari”, a anunţat duminică, într-o conferinţă de presă primarul democrat al New Yorkului, Bill de Blasio.

Criticând Guvernul Donald Trump şi republicanii pentru neluarea virusului în serios, acesta a subliniat că aşteaptă undă verde a guvernatorului statului la această decizie. După ce a înregistrat un număr-record de 24.000 de morţi şi imagini înfiorătoare cu camioane-morgă prezente peste tot în primăvară, prima metropolă americană a devenit un model al controlării epidemiei. În acest oraș cu 8,5 milioane de locuitori, primarul New York-ului vrea ca 20 dintre cele 146 de cartiere ale metropolei să urmeze exemplul măsurii de reimpunere a izolării adoptate în Coreea de Sud, la Hong Kong sau Shanghai, ”care au gestionat bine asta”, a declarat doctorul Jay Varma, consilierul primarului în probleme de sănătate.

Dacă această măsură urmează să fie aprobată, va fi prima oară când metropolă va fi nevoită să revină asupra ieşirii din izolare. Guvernatorul Andrew Cuomo, care întreţine relaţii tensionate cu De Blasio, nu a reacţionat imediat la solicitarea acestuia.

Dintre cele nouă cartiere vizate, şase se află în Brooklyn, în zone în care comunitatea evreiască ortodoxă este puternic reprezentă şi în care epidemia s-a intensificat din cauza adunărilor la recentele sărbători evreieşti Rosh Hashanah şi Yom Kippur. Conform Protv, ”factorul pe care aceste cartiere îl au în comun este faptul că rata testelor pozitive s-a menţinut la peste 3% în ultima săptămână, în pofida unor multiple intervenţii ale serviciilor sanitare în vederea asigurării purtării măştii, respectării gesturilor-barieră şi îndemnării oamenilor să se testeze”.

În aceaisi situație ca cea a New York-ului se află și Islanda unde, începând de luni, autoritățile vor să impune restricţii mai stricte asociate noului coronavirus, ca răspuns la o creştere a numărului de cazuri de infectare. Printre măsurile ce vor fi luate se numără limitarea adunărilor publice şi închiderea barurilor. ”Maximum douăzeci de persoane vor avea voie să se adune la un loc în spaţii publice, exceptate fiind înmormântările şi spaţiile din universităţi, în timp ce barurile, cluburile de noapte şi sălile de sport vor fi închise, a anunţat guvernul de la Reykjavik într-un comunicat emis sâmbătă seară”. Potrivit Ministrului Sănătăţii, Svandís Svavarsdottir, măsurile au fost luate la sfatul epidemiologului şef al ţării. Cu o populaţie de aproximativ 360.000 de locuitori, Islanda a înregistrat aproape 2.900 de cazuri de coronavirus de la începutul pandemiei şi a gestionat situaţia relativ bine până în prezent. Zece persoane au murit în urma contractării virusului, ultimul deces fiind consemnat în urmă cu câteva luni.

De altă parte, premierul francez, Jean Castex este din ce în ce mai preocupat de situația din Paris. Ca urmare a creşterii numărului de persoane infectate cu noul coronavirus, premierul a anunțat impunerea nivelului maxim de alertă sanitară la începutul acestei săptămâni, implicând impunerea de măsuri restrictive suplimentare pentru locurile publice, valabile timp de 15 zile.

Potrivit datelor actualizate în timp real de Worldometers, de la începutul pandemiei de coronavirus, Franța a înregistrat 619.190 de infectări cu noul coronavirus și 32.230 de decese.

În Marea Britanie, autoritățile au decis ca programul de vaccinare împotriva Covid-19 să se adreseze cu prioritate persoanelor mai în vârstă şi celor din profesiile cu risc, nu întregii populaţii. Numită în primăvară de guvern preşedinte al grupului de lucru responsabil cu vaccinarea anti-coronavirus, Kate Bingham a declarat pentru Financial Times că o vaccinarea generală a populaţiei ‘nu va avea loc’. “Avem nevoie doar să vaccinăm toate persoanelor cu risc. Se vorbeşte despre «timpul de care va fi nevoie pentru a vaccina toată populaţia», dar este eronat. Nu va exista o vaccinare a persoanelor de sub 18 ani. Este un vaccin doar pentru adulţi, pentru persoanele în vârstă de peste 50 de ani, şi în special pentru personalul din sănătate, personalul din centrele de îngrijire şi cei vulnerabili. Obiectivul guvernului este vaccinarea a circa 30 milioane de oameni, dintr-o populaţie de aproximativ 67 milioane, dacă va există un vaccin eficace împotriva Covid-19”, a explicat ea într-un interviu publicat online duminică seara.

Marea Britanie a depăşit duminică pragul de 500.000 de cazuri de infectare, dintre care peste 42.000 de decese. Guvernul de la Londra a comandat deja zeci de milioane de doze de vaccinuri din diferite programe, aflate în fază de testare, mai ales din cel dezvoltat de Universitatea Oxford şi de grupul farma AstraZeneca.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page