top of page

În Rusia, un al doilea vaccin anti coronavirus a trecut primele teste clinice


După ce săptămâna aceasta, omenirea a depășit pragul psihologic de un milion de decese cauzate de noul coronavirus, mai multe țări europene au trecut la decizii mai dure cu privire la oprirea răspândirii pandemiei. Temându-se de valul doi, respectiv, valul trei, Marea Britanie și Spania sunt pe punctul de a adopta noi restricții împotriva Covid-19. Pentru că măsurile recente nu au dat rezultatele scontate, ambele țări sunt decise să nu mai ierte `micile scăpări` ale celor care dau dovadă de iresponsabilitate atât față de ei înșiși cât și față de persoanele din jurul lor. În acest sens, Guvernul spaniol va extinde carantina la nivelul întregii capitale iar locuitorii Madridului nu vor mai putea ieși din oraș, în timp ce parcurile și locurile de joacă vor fi închise, din nou.

Îngrijorați de ce ar putea să se întâmple în lunile următoare, oamenii din întreaga lume vor să știe când vom avea un vaccin anti Covid.

„Aprobarea oricărui ser experimental în Statele Unite depinde de un grup de experţi prea puţîn cunoscuţi, dar care - iată - au acum în faţă o sarcină monumentală. Cu toate că autoritățile repetă obsesiv avertismentele și apelurile, se pare că tinerii îndeosebi nu aud mesajul”, informează ProTv.

Ca să nu ajungă și Germania în asemenea situație, cancelarul Merkel insistă asupra măsurilor elementare. „Să nu uităm că păstrarea distanței, protecția nasului și a gurii, spălarea regulată a mâinilor, aerisirea încăperilor, folosirea aplicației Corona WarnApp, nu-i protejează doar pe bătrâni, nu doar pe cei din grupele de risc, ci pe noi ca societate liberă în ansamblu,” a declarat Angela Merkel. Una dintre măsurile de combatere a pandemiei este ventilarea încăperilor. În acest sens, miniștrii educației din toate cele 16 landuri s-au reunit pentru a discuta despre modul în care trebuie aerisite clasele. Experți în mecanică fluidelor, igiena aerului și aerodinamică au argumentat importanța aerisirii încăperilor la fiecare 20 de minute.

Dacă în Italia, situația s-a ameliorat, în Statele Unite ale Americii, anunțul contaminării cu Covid-19 a liderului de la Casa Albă și a soției acestuia, a stârnit agitaţie în media şi pe pieţele financiare internaţionale. „În această seară, Melania și cu mine am fost testați pozitiv pentru Covid-19. Vom intra în carantină și vom începe imediat procesul de recuperare. Vom trece prin asta ÎMPREUNĂ!”, a scris Donald Trump pe Twitter vineri dimineață, urmat de Melania Trump care a transmis: „La fel ca prea mulţi americani anul acesta, preşedintele şi cu mine ne aflăm în carantină după ce rezultatul testului Covid-19 a fost pozitiv. Ne simţim bine şi mi-am amânat toate angajamentele viitoare. Vă rog, aveţi grijă să fiţi în siguranţă şi vom trece prin asta împreună”.

De altă parte, chiar dacă Donald Trump se consideră atotputernic şi atotştiutor, aprobarea unui vaccin anti Covid nu a depins și nu va depinde doar de voința lui. „Nici măcar girul Autorității de reglementare pentru medicamente şi alimente nu ajunge. Un grup restrâns de experţi are acces la datele testelor pentru vaccinurile experimentale. Sunt specialişti din diferite domenii, nu doar epidemiologie şi dezvoltarea vaccinurilor, ci şi statistică, sau etică medicală.”, explică Protv.

„Ei ştiu cine a primit vaccinul şi cine a primit placebo, la teste. Ei sunt aceia care îşi dau seama dacă a venit timpul să spunem: “avem un vaccin eficient”, a mărturisit Dr. Francis Collins, Director National Institutes of Health, în timp ce Dr. Eric Topol, Professor of Molecular Medicine a completat: „vrem să ştim dacă sunt total independenţi, dacă n-au avut anterior legături cu o anume companie, dacă nu sunt în conflict cu unii sau cu alţii.” În ciuda faptului că numele acestor experţi rămân de obicei confidenţiale până la finalizarea studiilor clinice, unul dintre ei, Susan Ellenberg, a acceptat totuși să discute cu jurnaliștii CNN. „Te simţi răspunzător. Ştii că toată lumea are încredere în tine cu aceste date... Cu siguranţă n-am mai fost în situaţia când conducerea ţării să fi fost implicată atât de direct într-un proces de acest tip. Ce se va întâmpla? Sincer, nu ştiu. Suntem pe un teritoriu necunoscut. Cine poate şti ce va face administraţia?”, a declarat Susan Ellenberg, Perelman School of Medicine at UPenn.

În Rusia însă, un al doilea vaccin anti coronavirus a trecut primele teste clinice. ”Primele două faze ale testelor clinice au demonstrat eficienţa şi securitatea vaccinului”, a declarat Centrul de Cercetare de Stat Vektor, care dezvoltă acest al doilea vaccin, denumit EpiVacCorona. Potrivit Ministrului rus al Sănătăţii, Mihail Muraşko, vaccinul ar putea obţine undă verde a ministerului în trei săptămâni urmând ca apoi să se lanseze teste clinice asupra unui număr de 5.000 de voluntari cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, în Siberia.

Primul vaccin aprobat de Rusia la începutul lunii august poartă numele de Sputnik V și a fost anunțat de ruși ca primul vaccin anti Covid-19 din lume.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page