top of page

Consiliul European se reunește într-o ședință extraordinară de două zile pentru a dezbate cele mai i


Începutul lunii octombrie reunește pentru două zile (1 și 2 octombrie) liderii statelor membre ale Uniunii Europene, într-o ședință extraordinară a Consiliului European. Motivul principal al acestei reuniuni reprezintă abordarea unor discuții necesare privind pandemia de coronavirus, relațiile cu Turcia, situația din estul Marii Mediterane, piață unică, politică industrială, transformarea digitală, relația cu China, situația din Belarus sau otrăvirea lui Alexei Navalnîi.

După ce ultima reuniune de acest gen a avut loc în data de 19 august, în mediul online, de data aceasta, echipați cu măști de protecție pentru a evita răspândirea noului coronavirus, oficialii urmează să pună în dezbatere subiecte care va clarifica poziția Uniunii Europene atât în interiorul său cât și în relațiile externe. Despre legătură cu Turcia, spre exemplu, liderii UE au mai discutat și în data de 19 august, în timpul unei videoconferințe. Abordând situația din estul Marii Mediterane și relațiile cu Turcia, liderii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la tensiunile în creştere şi au subliniat nevoia urgentă de dezamorsare. Totodată, membrii Consiliului European şi-au exprimat solidaritatea deplină cu Grecia şi Cipru şi au reamintit şi reafirmat concluzii anterioare referitoare la activităţile de foraj ilegale. În același context, va fi punctată și relația Uniunii Europene cu China.

Un alt subiect pe lista invitaților este situația din Belarus. În data de 19 august, în cadrul aceleiași videoconferințe, UE a transmis că nu recunoaște rezultatele prezentate de autoritățile din Belarus, despre care Alexander Lukashenko susține că ar fi obținut 80% din voturile cetățenilor. Potrivit Uniunii Europene, aceste alegeri nu au fost nici libere, nici corecte.

În ceea ce privește piaţa unică, Consiliul European va examina modalităţi de aprofundare şi consolidare a pieţei unice, dezvoltând o politică industrială mai ambiţioasă şi insistând mai departe pe transformarea digitală. `În acest sens, liderii UE se vor axa pe revenirea la o piaţă unică pe deplin funcţională cât mai curând posibil, pe creşterea competitivităţii industriilor UE la nivel mondial şi pe accelerarea tranziţiei digitale`, informează Protv.

De asemenea, una dintre cele mai importante teme ale acestei reuniuni va fi reprezentată de pandemia de coronavirus. În acest sens, Consiliul European a convenit încă din iulie 2020 asupra unui pachet de redresare fără precedent, pentru a contracara efectele pandemiei de Covid-19 asupra economiilor şi societăţilor din statele membre ale UE.

La această reuniune desfășurată la Bruxelles, este așteptat și Klaus Iohannis, președintele României. “Preşedintele României va pleda pentru o Piaţă Unică puternică şi consolidată, care să poată sprijini dezvoltarea statelor membre ale Uniunii. În acest sens, va susţine necesitatea identificării de mijloace pentru a restabili bună funcţionare a Pieţei Unice după criza Covid-19 şi pentru a pune în aplicare măsurile pentru consolidarea acesteia. Totodată, preşedintele Klaus Iohannis va arăta că o Piaţă Unică mai integrată înseamnă o Piaţă Unică mai conectată şi mai incluzivă. De aceea, dezvoltarea infrastructurii de transport, energie, mediu, precum şi a infrastructurii digitale este esenţială pentru ţări precum România, aflate la periferia geografică a Uniunii. Şeful statului va susţine demersurile în favoarea unei industrii europene puternice, rezistente şi competitive la nivel global. În acest context, preşedintele Iohannis va sublinia faptul că efortul de modernizare necesar tranziţiei duble - verzi şi digitale - va necesită investiţii masive, contribuind, astfel, la stimularea competitivităţii şi autonomiei strategice a Uniunii Europene. Preşedintele Klaus Iohannis se va referi la necesitatea asigurării depline a complementarităţii între autonomia strategică în diverse sectoare şi deschiderea economiei europene, una dintre valorile fundamentale ale Uniunii. Totodată, preşedintele Klaus Iohannis va evidenţia faptul că autonomia strategică a UE trebuie construită pe baza unei pieţe interne depline şi funcţionale. Preşedintele Klaus Iohannis va menţiona că Piaţa Unică presupune, pe lângă oportunităţi incontestabile, şi provocări în domeniul social. În acest sens, preşedintele României va sublinia necesitatea protejării grupurilor vulnerabile, inclusiv a lucrătorilor sezonieri, a căror situaţie trebuie îmbunătăţită prin acţiunea comună a instituţiilor europene şi a statelor membre ale Uniunii”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Între timp, după confirmarea pragului de un milion de decese cauzate de noul coronavirus, Comisia Europeană a decis adăugarea a patru țări membre ale Uniunii pe lista roșie a statelor cu peste 120 de cazuri de infectari la suta de mii de locuitori. În acest moment lista cuprinde 9 ţări, Spania, Cehia şi Franța având situaţia cea mai gravă.

”Trebuie să învățăm să trăim cu Sars-Cov-2 așa cum am învățat să trăim cu HIV, și alte maladii infecțioase, precum gripă sezonieră”, sfătuiesc specialiștii. Dacă Cehia și Slovacia au anunțat că intră din nou în stare de urgență, cancelarul german a atras atenţia asupra riscurilor unei “relaxări” premature în țara să: “toţi ne vrem viaţa înapoi, mai ales tinerii , dar riscăm să irosim tot ce am câştigat în ultimele luni. Nu avem voie să ajungem din nou la carantină naţională, care ar ameninţa economia şi ar provoca pierderi emoţionale, oameni care mor singuri în spitale ori aziluri pentru că nu pot fi ţinuţi de mână de cei dragi”, a declarat Angela Merkel.

Și Ucraina se plânge că spitalele sunt iarăşi covârşite de numărul pacienţilor. ”Am fost foarte bolnavă, dar am scăpat. Sunt atât de fericită că nu mă număr printre cei un milion de morţi”, mărturisește, Nadiya Popaden, pacient al unui spital de provincie din Ucraina, transformat în unitate exclusivă pentru pacienţii Covid.

Pe de altă parte, în Marea Britanie, autorităţile constată că oamenii ignoră în mod iresponsabil regulile recent înăsprite în Regat. Cu toate că este obligatoriu să porți mască de protecție în magazine iar barurile și restaurantele trebuie să se închidă la ora 22:00, oamenii nu sunt serioși, iar regulile nu sunt respectate.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page