top of page

Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Marii Britanii


În ciuda faptului că anul 2020 pare să fie acaparat de pandemia de coronavirus și eforturile disperate ale specialiștilor de a opri acest inamic invizibil, multe alte evenimente globale își continuă demersul. Printre acestea, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană rămâne o realitate dorită de britanici și fie că cele două tabere vor semna sau nu un acord în această perioadă de tranziție până pe data de 31 decembrie, Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord numără săptămânile pe care le mai are sub aripa Blocului comunitar.

În această dimineață, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că executivul european a lansat o procedură de infringement la adresa Regatului Unit, în conformitate cu prevederile Acordului de retragere. ″În această dimineaţă, Comisia a decis să trimită o scrisoare de notificare oficială guvernului Regatului Unit. Acesta este prima etapă într-o procedură de infringement. Acest proiect de lege este prin natura sa o încălcare a obligaţiei de bună credinţă incluse în Acordul de retragere″⁣, a declarat Ursula von der Leyen. Londra are la dispoziţie un termen de 30 de zile pentru a răspunde scrisorii executivului UE.

Această decizie este rezultatul unei lipse de reacții din partea guvernului de la Londra după ce, în urmă cu trei săptămâni, Comisia Europeană a dat termen Regatului Unit până la finalul lunii septembrie pentru a retrage proiectul de lege ce repune în discuţie angajamentele asumate de Londra în cadrul Brexitului, care a adus atingere gravă încrederii⁣, subliniind că Uniunea Europeană nu va ezita să se adreseze justiţiei.

″Legea privind piaţa internă îi conferă premierului Boris Johnson puterea de a anula o prevedere din Acordul de retragere care i-ar impune provinciei Irlanda de Nord reguli vamale diferite de restul Regatului Unit în perioada post-Brexit″, informează Protv.

Drept reacție la procedura de infringement lansată de Comisia Europeană, Guvernul britanic şi-a apărat joi proiectul de lege privind piaţa internă. Imediat după publicarea acestei scrisori, Londra a dat asigurări că va răspunde ″în intervalul dorit″ ⁣ la scrisoarea executivului comunitar. ″Noi am prezentat clar motivele care au făcut necesară introducerea măsurilor referitoare ⁣ la Irlanda de Nord. Trebuie să creăm o plasă de siguranţă juridică pentru a proteja integritatea pieţei interne a Regatului Unit, pentru a asigura că miniştrii îşi pot respectă întotdeauna obligaţiile faţă de Irlanda de Nord şi pentru a proteja ceea ce s-a câştigat din procesul de pace″⁣, a declarat un purtător de cuvânt al executivului de la Londra, invocând nevoia de ″a proteja integritatea pieţei interne a Regatului Unit″⁣.

După trei ani și jumătate de la referendumul care a susținut Brexitul, Marea Britanie a găsit o cale de a se separa oficial de Uniunea Europeană la data de 31 ianuarie 2020. Țara a intrat în acel moment într-o perioadă de tranziție, programată să dureze un an de zile, timp în care cele patru țări britanice continuă să aplice regulile europene. Până la finalul acestei perioade, Bruxellesul și Londra sunt așteptate să negocieze un acord privind viitoarea lor relaţie, în special legătura comercială, cu speranţa că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021. Dacă cele două tabere nu se vor înțelege cu privire la acest acord, viitoarea relaţie comercială dintre UE şi Regatul Unit va fi guvernată de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Cu privire la un acord, preşedinta Comisiei Europene a declarat că în pofida poziţiilor foarte îndepărtate în negocierile decisive, acesta încă mai este posibil. “Ne dorim un acord şi sunt în continuare convinsă că este posibil un acord. Fac apel la responsabilitate, deoarece economiile noastre, de ambele părţi ale Canalului Mânecii, sunt grav lovite de pandemie şi trebuie să facem tot posibilul pentru a ajunge la un acord rezonabil”, a subliniat Ursula Von der Leyen.

La finalul lunii septembrie, britanicii au menționat că își doresc să modifice termenii acordului de divorț cu UE, cu riscul de a influenţa săptămâna decisivă de negocieri cu europenii, la Bruxelles, asupra viitoarei relaţii comerciale. “Poziţia Regatului Unit este foarte departe de ceea ce UE poate accepta”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic, după o întâlnire cu ministrul de stat britanic Michael Gove în capitala belgiană. De cealaltă parte, prin intermediul televiziunii britanice, Gove a transmis: “Amândoi am fost clari că suntem încă la o oarecare distanţă unul de celălalt. Dar am fost, de asemenea, clari că dorim să eliminăm acest decalaj”. Textul amintit revine asupra unor dispoziţii pentru provincia britanică Irlanda de Nord, prevăzute să evite restabilirea unei frontiere cu Republica Irlanda, prevederi considerate esenţiale pentru menţinerea păcii pe insulă. “Furioşi de această schimbare, care, după cum a recunoscut chiar guvernului britanic, ar încălca dreptul internaţional, europenii au dat termen Londrei până la sfârşitul lunii, adică miercuri, să-şi retragă proiectul, sub pedeapsa acţionării în justiţie“, explică Protv.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page