top of page

Joe Biden către Donald Trump: “Haide, eşti cel mai rău preşedinte pe care l-a avut vreodată America!


Cele mai așteptate alegeri electorale din ultimii patru ani sunt pe punctul de a stabili cine va fi cel mai puternic om al planetei până în 2024. Cunoscută ca fiind superputerea mondială, Statele Unite ale Americii conduc detașat domenii precum politica, cultura, armata, economia și tehnologia lumii. Astfel, cursa dintre actualul președinte american, Donald Trump și contra-candidatul său, Joe Biden este una extrem de strânsă. Având în vedere miza, cei doi luptă din răsputeri să pună mâna pe cel mai înalt fotoliu al SUA. La aproximativ o lună distanță de cea mai fierbinte zi a politicii mondiale, cei doi candidați au avut prima lor dezbatere televizată. Desfășurată în Universitatea din Cleveland, dezbaterea prezidențială care a durat 90 de minute, a fost moderată de jurnalistul Chris Wallace și a avut loc în prezența unui public restrâns din cauza pandemiei de coronavirus. Soțiile celor doi candidați, Melania Trump și Jill Biden s-au aflat printre cei prezenți, susținându-și de aproape favoriții. De altă parte, această întâlnire a fost urmărită de zeci de milioane de americani. Prima chestiune dezbătută în cadrul acestei adunări a fost numirea judecătoarei Amy Coney Barrett care să o înlocuiască la Curtea Supremă pe recent decedată Ruth Bader Ginsburg. “Am câştigat alegerile. Alegerile au consecinţe. Va fi la fel de bună ca oricine care a servit în acea Curte”, s-a lăudat Trump cu propunerea sa, adăugând că partidul său republican deţine majoritatea în Senat, camera care confirmă judecătorii. “Suntem în mijlocul alegerilor. Ar trebui să aşteptăm să vedem care este rezultatul acestor alegeri. Haide, eşti cel mai rău preşedinte pe care l-a avut vreodată America. Ai făcut foarte puţin. Sub acest preşedinte am devenit mai slabi, mai bolnavi, mai săraci, mai divizaţi şi mai violenţi. Administraţia Obama a lăsat o economie în plină expansiune, care acum se află în recesiune. Trump este un căţeluş al preşedintelui rus Vladimir Puțin”, a contracarat candidatul democrat Joe Biden, care a schimbat rapid subiectul, abordând sistemul de sănătate şi susţinând că Barrett ar putea renunţa la sistemul de protecţie. Aici, Biden a discutat problema pandemiei de coronavirus și modul greșit în care liderul de la Casa Albă a gestionat siguranța americanilor în fața acestui inamic invizibil care a luat peste 1 milion de vieți la nivel mondial. Astfel, Joe Biden l-a acuzat pe Trump că nu are un plan pentru combaterea Covid-19 şi a afirmat că preşedintele “a intrat în panică” în momentul declanşării epidemiei.

După cum era de așteptat, Trump a contraatacat învinuind China pentru virus, presupunând că în locul său, Biden ar fi ales să închidă țara pentru mai mult timp, fapt care ar fi afectat groaznic economia americană. “Suntem la câteva săptămâni distanţă de un vaccin”, a anunţat Trump ca și când victoria dezvoltării unui vaccin anti-coronavirus îi aparține. Totuși, cei doi nu sunt de acord în privința momentului când serul va fi gata. Dacă președintele SUA exclamă că America va pune pe masă mult așteptatul vaccin în câteva săptămâni, Biden este de părere că acest eveniment nu va avea loc până la mijlocul anului viitor. În același timp, miliardarul și fosta vedetă de televiziune a acuzat mass media de crearea unei imagini proaste despre el, în timp ce Biden a avut parte de o presă favorabilă. “Nu ai fi putut niciodată să faci treaba pe care am făcut-o noi”, i-a spus Trump lui Biden. “Ştiu cum să-mi fac treaba. Nu am deloc încredere în el. Tot ceea ce a spus până acum este pur şi simplu o minciună. Nu are niciun plan. Acest om nu ştie despre ce vorbeşte în privința vaccinului”, a replicat Biden. Potrivit Protv, “preşedintele Donald Trump l-a atacat pe Joe Biden, acuzându-l pe rivalul său democrat că a uitat la ce universitate a studiat şi a lansat atacuri verbale personale după ce Biden a spus că sute de mii de oameni au murit sub administraţia Trump din cauza Covid-19, afirmând că preşedintele trebuie să facă pe deşteptul pentru a rezolva problema. “Nu folosi niciodată cuvântul deştept cu mine ... Nu e nimic deştept la ține, Joe”, a atacat Trump. Un alt punct sensibil atins în discuție a fost reprezentat de situația economică. Candidatul democrat l-a taxat pe liderul de la Casa Albă reproșându-i că în prezent, Statele Unite ale Americii au un număr extrem de mic de persoane angajate, comparativ cu momentul preluării mandatului. “Ar trebui să se implice şi să aibă grijă de nevoile poporului american astfel încât să putem deschide în siguranţă economia”, a susţinut Biden, criticându-i abordarea gestionării pandemiei şi redeschiderii economiei.

De altă parte, preşedintele l-a atacat pe candidatul democrat pentru intenţia de a închide din nou economia SUA în eventualitatea resurgenţei numărului de contaminări. “O va închide din nou, va distruge această ţară. Mai mulţi oameni vor fi afectaţi de închidere”, a avertizat Trump, făcând apel la americanii care se tem de un nou lockdown. El a acuzat democraţîi că au o abordare politicianistă şi încearcă să menţină economia închisă până după alegerile prezidenţiale pentru a-i influenţa şansele sale de realegere. În această dezbatere, nici moderatorul Chris nu a stat pe tușă. După ce recent au apărut în presă informații potrivit cărora valoarea taxelor plătite de Trump în 2016 şi 2017 a fost doar de 750 de dolari, jurnalistul nu a ezitat să îl întrebe în mod repetat pe președinte, dacă acesta este adevărul. “Am plătit milioane de dolari de impozite, milioane de dolari de impozite pe venit”, a spus Trump, care a refuzat să dea cifre exacte, în pofida insistenţei moderatorului. Preşedintele Trump nu şi-a făcut niciodată publice declaraţiile fiscale, după tradiţia candidaţilor la Casa Albă din ultimele decenii. Când a venit vorba despre rasism și discriminare, Biden l-a acuzat pe Trump ca fiind rasist. “Acesta este un preşedinte care a folosit totul pentru a încerca să genereze ură rasistă, diviziune rasistă. Există nedreptate sistemică în această ţară”, a acuzat Biden. În apărarea sa, Trump a contracarat afirmând că Biden, pe vremea când era senator, în anii 1990, a adoptat un proiect de lege privind infracţionalitatea care i-a afectat negativ pe afro-americani.“Noi credem în lege şi ordine, în timp ce tu nu”, i-a spus Trump lui Biden, după care dezbaterea a abordat modul în care s-au purtat poliţiştii în timpul protestelor. Întrebat dacă va condamna supremaţia albă, Trump a răspuns: “Sigur, sunt dispus să fac asta”, dar nu am făcut-o în mod specific. El a ţinut să remarce că, în opinia sa, cea mai mare parte a violenţei din ţară provine din partea aripii stângii extreme.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page