top of page

OMS încurajează: “Singurul lucru pozitiv la acest virus este că poate fi stopat”


La începutul acestei săptămâni, după mai bine de nouă luni de când a fost raportat primul caz de contaminare cu coronavirus în lume, Organizația Mondială a Sănătății a confirmat faptul că numărul deceselor cauzate de noul coronavirus a depășit pragul de un milion de morți la nivel mondial. Conștient că acest număr îi îngrijorează pe oamenii de pretutindeni, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a încercat să ii încurajeze transmițând că nu este niciodată prea târziu pentru a schimba cursul lucrurilor.

“Lecţia cea mai importantă este mereu aceeaşi: oricare ar fi stadiul epidemiei, nu este niciodată prea târziu pentru a schimba cursul lucrurilor. Un milion de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza COVID-19 şi încă şi mai multe suferă din cauza pandemiei. Cele patru etape esenţiale pe care toate ţările, toate comunităţile, toţi indivizii trebuie să se concentreze pentru a stăpâni epidemia: evitarea amplificării lucrurilor, reducerea mortalităţii prin protejarea celor mai vulnerabili, fiecare individ trebuie să facă eforturi. Iar guvernele trebuie să folosească toate mijloacele pentru a detecta şi a izola cât mai repede posibil infecţiile şi să evite astfel costisitoarele măsuri de izolare pe scară largă”, a mărturisit Tedros Adhanom Ghebreyesus. Cu mai mult de 33 de milioane de persoane infectate, dintre care un record de patru milioane de contaminări au fost confirmate în ultimele două săptămâni la nivel mondial, Covid-19 a făcut ravagii peste tot în Terra, devenind cel mai urat coșmar al anului 2020. “Singurul lucru pozitiv la acest virus este că poate fi stopat”, a declarat și purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva.

Cu toate că mai multe companii farmaceutice se află în cursa dezvoltării unui vaccin anti-coronavirus, drumul până la aprobarea și producerea unui ser în masă, este destul de lung. Între timp, Europa pare lovită din plin de valul doi al pandemiei. Cehia şi Slovacia se pregătesc să instituie din nou starea de urgență de joi - pentru că în ambele țări a crescut dramatic numărul de cazuri de Covid-19. “Ca întotdeauna, voi fi deschis și cinstit cu voi. Pandemia s-a întors. Din nefericire, cifrele cresc din nou. În iulie, am decis să eliminăm obligativitatea măștilor. Voiam să respirăm din nou liber și să ne bucurăm de vară. Asta după ce am fost printre primii din Europa care am controlat răspândirea virusului”, a admis Andrej Babis, prim-ministru al Cehiei. Dacă inițial, această țară cu aproape 11 milioane de locuitori, s-a descurcat foarte bine cu pandemia, în prezent, Cehia are un total de 65 de mii de îmbolnăviri şi 615 decese. Din păcate, în ultimele săptămâni, numărul de îmbolnăviri a crescut vertiginos, trecând de 2.000 zilnic.

În aceiași situație, Slovacia se pregăteşte se instaureze din nou starea de urgenţă. De joi, vor fi interzise evenimentele sportive, religioase şi culturale iar la nunţi şi înmormântări vor putea participa doar cei care prezintă un test negativ de coronavirus. Această țară a ajuns la un record de 550 de cazuri în 24 de ore, în condiţiile în care până acum totalizase doar 9.300 de infectări şi 44 de decese.

“Facem tot ce putem, dar virusul ne-o ia înainte.”, spun și responsabilii din Olanda unde, de ieri, purtarea măştii de protecție este obligatorie în magazine în Amsterdam, Rotterdam şi Haga. Între timp oamenilor li se cere să evite călătoriile neesenţiale între principalele oraşe ale ţării lalelelor. De o săptămână, s-au înregistrat aproape 3.000 de infecţii zilnic, la o naţiune de 17 milioane de locuitori. “Numărul infecţiilor creşte atât de rapid încât suntem nevoiţi să vânăm virusul care înroşeşte tot mai mult harta ţării. Din această cauză introducem acum măsuri la nivel naţional pentru a opri răspândirea virusului”, a declarat Mark Rutte, premierul Olandei.

În Moscova, primarul a prelungit cu o săptămână vacanţa şcolară, în contextul creșterii bilanțului infectărilor cu coronavirus iar Franța confirmă triplarea numărului de pacienţi la terapie intensivă în ultima lună. “Suntem pe derdeluş. Când răspândirea în comunitate creşte cu 10%, după 2 săptămâni trebuie să te aştepţi la cu 15% mai mulţi pacienţi la terapie intensivă. La ce visăm este stabilizarea pe un platou, ca să putem trece de iarnă”, a precizat Jean-François Timsit, specialist în cadrul Spitalului Bichat din Paris.

De departe, Israelul este cel mai afectat oraș după ce sistemul medical a ajuns în pragul colapsului din cauza miilor de cazuri zilnice confirmate cu covid-19. “Dacă mă întrebați de suntem pe cale să cădem în hău ori deja ne-a înghițit hăul, atunci vă spun că suntem deja prăbușiți”, a recunoscut Galina Goltsman, Shamir Medical Center. “Nu este ieșit din comun să vezi ambulanțe aşteptând în fața intrării la urgențe, fiindcă nu sunt locuri pentu pacienţi. De multe ori au de așteptat o oră-două până îi putem prelua”, completează Daniel Trotzky, director servicii mecicale Shamir Medical.

Plasați în carantină totală, evreii din Israel nu se pot dezice de ritualul lor religios și în pragul sărbătoririi Noului An Evreiesc, marea sinagogă din Ierusalim a fost plină de credincioşi, fără să poarte vreunul mască.

Situația în lume este atât de gravă și serioasă încât, potrivit specialiștilor omenirea nu poate reveni la ce a fost înainte de pandemie nici dacă se va găsi un vaccin.

“Mereu va fi o chestiune de compromis, de echilibru între câștiguri și pierderi, şi nimeni nu se poate aștepta la o viață cu totul normală mai devreme de câțiva ani. Și asta chiar dacă o să căpătăm imunitate de durată, chiar dacă vaccinul apare rapid, este eficient și nu are efecte adverse”, explică David Hunter, profesor de epidemiologie și medicină Universitatea Oxford:

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page